Volei

„Clasarea pe locul 5 este foarte posibila”

După ce s-a ocupat de pregătirea echipei CET Govora în această vară, antrenorul Mihai Toma spune:

 

„Clasarea pe locul 5 este foarte posibilă”

 

În sezonul 2005-2006, performanţele echipei de baschet feminin CET Govora au fost diametral opuse. Dacă în Divizia A elevele lui Doru Moise şi Mihai Toma n-au prea rupt gura târgului, terminând sezonul regulat abia pe locul 8, la junioare, vâlcencele s-au încununat cu titlul de vicecampioane naţionale. Deşi a pierdut trei dintre piesele de bază în pauza competiţională, iar reputatul tehnician Doru Moise nu s-a mai ocupat de pregătirea jucătoarelor în această vară, echipa vâlceană îşi doreşte ca viitorul campionat să fie unul mult mai bun. După isprava de la junioare, conducerea clubului este pe cale să-l investească în funcţia de principal pe Mihai Toma, iar Doru Moise să rămână doar consilier tehnic al echipei, funcţie care i-ar permite să se ocupe mai mult de afacerile personale. Antrenorul Mihai Toma ne-a dezvăluit stadiul de pregătire în care se află fetele de la CET Govora.

 

Lotul e mai puţin valoros decât în sezonul trecut

 

* V-aţi întors recent dintr-un cantonament de pe litoral. Spuneţi-mi cum s-a comportat echipa acolo?

A fost un cantonament de pregătire, pentru reîncărcarea bateriilor în vederea noului campionat. Ne-a ajutat şi timpul, antrenamentele s-au desfăşurat destul de bine. Fetele au lucrat la intensitate maximă. Am „reuşit” să ne întoarcem fără accidentări, mai este mult de lucru, timpul a fost destul de puţin, doar zece zile de pregătire nu e chiar atât de mult cum s-ar părea.

* Spune-aţi că ar mai fi nevoie de încă un stagiu de pregătire, la munte?

Ar mai fi nevoie de un cantonament. Am renunţat la el datorită faptului că rămânem în urmă cu pregătirea. Am ales în schimb să facem nişte jocuri amicale cu echipe din Divizia A, cum ar fi cea din Alexandria, cu Sibiul şi chiar cu Aradul. Săptămâna aceasta am jucat cu CST Alexandria, marţea viitoarea vom întâlni în deplasare Magic Sibiu, iar apoi vor veni ele la noi, cel mai probabil în joia următoare. Pentru ca, la finele săptămânii să disputăm un meci sau chiar două cu ICIM Arad. Tocmai de aceea am şi renunţat la acel cantonament de munte.

* Cum s-au integrat cele două jucătoare transferate în această vară, Laura Bocoş şi Ana Maria Chirilă?

Au reuşit destul de bine să se integreze în echipă, se înţeleg bine cu colegele lor, nu sunt probleme din aceste puncte de vedere.

* Este echipa CET Govora mai valoroasă decât a fost în sezonul trecut prin sosirea la Vâlcea a celor două jucătoare amintite?

La prima vedere nu putem spune asta. Cel puţin, sincer, părerea mea personală, n-are cum să fie lotul la fel de valoros, dacă stăm să ne gândim că totuşi ne-au plecat trei dintre primele cinci jucătoare: Magda Moise, Silvia Ondreikovics şi Loredana Cătănoiu. Chiar dacă n-a evoluat mult timp în sezonul trecut, Magda Moise era o jucătoare cu experienţă, care-a ajutat enorm echipa. Acum e greu s-o înlocuim. Am adus-o pe Laura Bocoş, are o activitate competiţională destul de mare în spate. Dar să nu uităm că ea nu a prea jucat la Târgovişte, unde-a fost legitimată ultima oară. Ana Maria Chirilă e-n aceeaşi situaţie, la Arad, de un an de zile nu a prea mai jucat. Trebuie să ne gândim şi la treburile astea. Prin prisma celor spuse, în opinia mea, repet, lotul nu este chiar atât de valoros ca anul trecut, chiar a slăbit puţin. Dar sperăm să compensăm prin muncă şi antrenamente, seriozitate mai mare, disciplină tactică, atât în afara terenului, cât şi-n teren.

* Conducerea clubului a fixat pentru viitorul campionat o clasare pe locurile 4-5 la finele sezonului regulat. Este un obiectiv realizabil?

Da, se poate realiza. Primele trei locuri sunt greu de obţinut. Sunt echipe puternice, Aradul, care e campioana ţării, Târgovişte, care s-a întărit iarăşi, Olimpia Bucureşti, care-a adus destul de multe jucătoare de valoare. Chiar şi Sportul Studenţesc rămâne o forţă. Sunt aşadar patru echipe de care la prima vedere nu prea putem să ne „atingem”. Dar noi încercăm, ne facem datoria, nu trebuie să pornim de la premiza că meciurile sunt pierdute din start, nu poţi să ştii niciodată ce se întâmplă. Încercăm măcar să nu ne facem de râs, adică să începem să mâncăm bătăi la scor, să ţinem pasul cu aceste echipe atât cât se poate.

* Aşadar, ar fi vorba mai degrabă de locul 5?

Eu spun că măcar locul 5 se poate realiza. Dar să nu uităm că şi formaţia din Oradea s-a mai întărit. Am înţeles că au luat câteva jucătoare de la Cluj, sârboaice, unguroaice, aşa că automat va creşte şi valoarea echipei. Chiar şi Sibiul se pare că este mai puternică decât în sezonul trecut. Noi rămânem cu ce avem şi sperăm că vom reuşi mai multe lucruri bune decât în campionatul precedent.

Tinerele talente sunt importante

 

* După ce antrenorul Doru Moise a anunţat că se va retrage din baschet s-a vehiculat că aţi putea deveni principal la CET Govora. Sunteţi pregătit pentru această funcţie?

Deocamdată sunt doar în pregătire cu fetele. Oficial, nu m-a anunţat nimeni de nimic, doar am citit şi eu câteva declaraţii prin ziare. Normal că aş fi pregătit, mă înţeleg destul de bine cu fetele, ne cunoaştem de ceva ani buni, mai ales că la unele le-am îndrumat paşii încă de pe vremea când erau junioare, mai ştiu câte ceva din plusurile şi minusurile fiecăreia. Încerc să le aduc la un nivel cât de cât corespunzător cerinţelor pentru campionatul acesta. Este greu, dar cu muncă se poate face treabă. Mai ales cu o disciplină tactică desăvârşită. Deocamdată nu avem decât o săptămână de antrenamente în sală, fetele nu sunt foarte bine puse la punct. O să încercăm să ne comportăm mai bine în special în apărare. Eu asta şi vreau să fac anul acesta: apărarea să fie punctul forte al echipei noastre.

* Aţi reuşit până acum să vă faceţi o idee despre cum ar putea arăta „5”-ul de bază?

Chiar dacă aş spune acum un „5” de bază, le-am mărturisit şi fetelor, iar ele trebuie să înţeleagă exact, nici una dintre ele nu este titulară de drept. Cine va evolua bine şi va arăta la antrenamente că merită să fie în formula standard, fără nici o discriminare va juca titulară. Sincer, un plus pe care-l dau este pentru Andra Haas, care-a muncit la antrenamente, este serioasă, dacă va reuşi să confirme în continuare eu cred că ar putea ajunge în primul „5”. Rămâne de văzut care va fi răspunsul celorlalte. Li s-a impus un program, s-au acomodat destul de greu cu Regulamentul de Ordine Interioară care li s-a dat, cu disciplina. Le este dificil să-l respecte, nu au fost obişnuite cu aşa ceva, dar ştiţi cum se zice, nu poţi să fii disciplinat în teren dacă în afara lui nu ai la fel o conduită extra-sportivă demnă.

* Ce ne puteţi spune despre campionatul de junioare-republicane? Se mai înfiinţează, mai doriţi să participaţi?

Deocamdată nu ştim nimic în acest sens. Nu s-a anunţat concret dacă se va mai desfăşura. Noi am dori să participăm, pentru că vom avea astfel meciuri în plus pentru fetele tinere din echipa mare. Am înţeles că se vor face două serii de şase echipe şi ne-am propune ca obiectiv să ajungem la turneul final, dacă va fi vorba de aşa ceva. Acest campionat ar veni în sprijinul jucătoarelor care-au terminat junioratul şi care nu au cum să joace titulare la echipele mari.

* Prin participarea într-un campionat de junioare-republicane aţi compensa într-un fel lipsa din întrecerea de junioare.

Este păcat că nu mai avem o echipă de junioare care să vină din spate. La noi a fost şi problema sălii, dacă aveam unde să ne antrenăm eu cred că mai aveam o echipă formată măcar din fete de 10-12 ani, o generaţie nouă. Acum avem această sală de antrenamente din Ostroveni, am şi făcut o mică selecţie, aşa că am reuşit să încropim o trupă de 10-12 fete, de clasa I şi-a II-a, cu ajutorul unor prieteni ai echipei, unii chiar foşti baschetbalişti. Dar nu o să ne oprim aici. După 17-18 septembrie, după ce va începe anul şcolar, vom merge prin şcoli pentru a face o altă selecţie. Ne dorim să avem cel puţin 3-4 grupe de fete din clasele 1-4, cu vârsta cuprinsă între 7 şi 10 ani.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button