Volei

CET Govora, la momentul analizei

* preşedintele Dorin Vlad apreciază că efortul jucătoarelor şi iscusinţa antrenorilor sunt atu-urile unui sezon excelent

Actualul an competiţional se dovedeşte a fi unul de bun augur pentru fetele de la CET Govora. Graţie unei concentrări maxime în câteva meciuri importante (în special cele cu Sportul Studenţesc), jucătoarele pregătite de soţii Mihai şi Antoaneta Toma au reuşit să se claseze pe locul 4 la finele primei părţi a campionatului, poziţie dătătoare de speranţe în perspectiva play-off-ului. Deşi competiţia este departe de a fi încheiat, preşedintele clubului CET Govora, Dorin Vlad, a analizat lucrurile petrecute până acum şi a tras primele concluzii.

* Ce spuneţi de comportarea echipei în sezonul regulat?
– Am început mai greu campionatul, cu o înfrângere la Iaşi, apoi un meci foarte prost la Oradea şi o înfrângere la limită la Cluj-Napoca, unde am condus până cu două minute înainte de final. Echipa a învăţat însă din aceste înfrângeri şi, după ce a încheiat turul cu doar 5 victorii din 11 meciuri, s-a reuşit o revenire spectaculoasă în retur. Datorată în special unei comportări foarte bune la începutul returului (amintesc aici de cele cinci victorii consecutive, culminând cu meritata izbândă de pe terenul principalei contracandidate, Sportul Studenţesc). Atu-urile parcursului excelent din retur au fost: o bună capacitare a întregului lot de jucătoare prin măiestria celor doi antrenori Mihai şi Antoaneta Toma, implicarea mai accentuată a sponsorului Urban şi creşterea de la meci la meci a potenţialului unor jucătoare în devenire. Sigur că se putea şi mai bine, dar ne-am confruntat şi cu momente de relaxare inexplicabilă, generate în special de căderea în joc de la meci la meci a contracandidatei Sportul Studenţesc şi implicit de senzaţia că nu mai putem fi depăşiţi în clasament. În concluzie, comportarea din acest sezon competiţional este peste aşteptări şi sperăm să concretizăm în play-off şi avantajul disputării a două partide din trei pe teren propriu în disputa cu Sportul, pentru accederea în semifinalele campionatului.
* Până la urmă, simbioza dintre jucătoarele tinere şi cele experimentate s-a dovedit a fi de bun augur…
– Într-adevăr, dar lucrul cel mai important cu care ne mândrim este faptul că am reuşit această clasare fără aportul vreunei jucătoare străine, cunoscându-se faptul că nouă echipe dintre toate cele 12 aflate în prima ligă beneficiază de aportul a cel puţin două „straniere” (a se vedea că primele trei clasate au în lot câte 3, 4 şi respectiv 5 baschetbaliste din SUA, fostul spaţiu sovietic şi Africa).
* După plecarea profesorului Doru Moise, de pregătirea echipei s-au ocupat Mihai şi Antoaneta Toma. Consideraţi că s-au achitat bine de sarcini?
– Soţii Toma sunt foşti jucători de performanţă din baschetul românesc. Mihai Toma a activat mulţi ani la galonata echipă Steaua, din anii ei de glorie, iar Antoaneta Toma a făcut istorie în baschetul vâlcean. Amândoi sunt dăruiţi total activităţii pe care-o desfăşoară, dovadă fiind performanţele obţinute de junioare, unde în mare parte, jucătoarele sunt crescute tot de ei în ultimii 5-6 ani, cu dăruire şi abnegaţie. Meritele lor şi-au găsit o răsplată meritată prin obţinerea titlului de vicecampioană naţională la junioare I în 2006. Numirea la cârma echipei de senioare a celor doi tehnicieni a fost o provocare, iar rezultatele au venit pe măsură ce au reuşit să le capaciteze pe jucătoarele experimentate, instituind astfel o atmosferă propice obţinerii unei performanţe pe măsura valorii acestora. Antrenorii au reuşit să le reabiliteze pe cele două componente ale lotului transferate în vara trecută, Laura Bocoş şi Ana Maria Chirilă, care păreau că se depărtează de nivelul la care se aşteptau specialiştii. Pe lângă bucuria clasării nesperate pe locul 4 avem satisfacţia că cei doi antrenori au reuşit să continue ce a început antrenorul Doru Moise prin acordarea încrederii jucătoarelor tinere care-au crescut de la meci la meci. Să nu uităm însă nici faptul că lotul echipei noastre nu a beneficiat de aportul tuturor jucătoarelor pe parcursul sezonului. În primul rând din cauza unei accidentări grave pe care-a suferit-o Adina Pop, care încă se află în perioada de refacere, dar şi indisponibilităţii temporare a Ana Mariei Mesaroş, care-a suferit o puternică contuzie craniană la un antrenament!
* Ce şanse acordaţi echipei în meciurile din play-off cu Sportul Studenţesc?
– Duelul cu Sportul Omnilogic nu este aşa uşor precum pare, întrucât se cunoaşte rivalitatea sportivă dintre cluburile noastre şi-n mod sigur întâlnirile vor fi capul de afiş al acestei prime părţii a play-off-ului. Va avea câştig de cauză echipa care va şti să gestioneze cel mai bine cele trei întâlniri şi mai ales va şti să pună valoare ambiţia jucătoarelor. Loturile sunt apropiate valoric, dar noi considerăm că avem un atu în plus prin prezenţa în lotul nostru a unor jucătoare tinere, dornice de afirmare. Astfel, experienţa acumulată în timp de Duma, Mesaroş, Bocoş, poate fi completată cu voinţa Irinei Borş, Anei Chirilă, Andrei Haas sau Alinei Funieru. Nutrim speranţa că în faza a doua a play-off-ului şi Adina Pop va reuşi printr-un efort susţinut să pună umărul la o comportare onorantă pentru club.
* Ce ne puteţi spune despre sectorul juvenil al clubului CET Govora?
– Ne gândim mereu la viitorul baschetului vâlcean. Soţii Toma pregătesc deja o grupă de 20 de fete de 8-10 ani, iar fosta jucătoare Magda Moise va prelua la rândul ei în curând o grupă de fete de 10-12 ani. De altfel, pentru clubul nostru, sezonul e încă departe de a fi încheiat prin jocurile din play-off, pentru că ne aşteaptă meciurile turneului final al junioarelor republicane, unde, la turneul de la Rm. Vâlcea, din 14-15 aprilie, ne dorim o medalie care să încununeze un traseu perfect până acum, fără înfrângere în grupa semifinală. De asemenea, în vara acestui an cinci dintre componentele echipei de junioare vor participa la acţiuni foarte importante ale loturilor naţionale de junioare, anume participarea la Campionatele Europene la diferite grupe de vârstă. Bianca Barbu, Irina Borş, Adina Pop, Alina Funieru şi Andra Haas vor apăra culorile naţionalei la loturile de junioare sub 18 ani. Să nu uităm că cei doi antrenori ai clubului sunt convocaţi de către FRB să antreneze lotul naţional U14, dovedind că activitatea lor este meritorie şi că a capacitatea şi priceperea de a pregăti viitorul baschetului feminin vâlcean, dar şi românesc.
* Care sunt planurile de bătaie pentru viitorul sezon al Diviziei A?
– Având în vedere implicarea din ce în ce mai accentuată a sponsorului Urban SA, deja ne gândim la următorul sezon. Pentru a face faţă unui campionat care-a crescut vizibil în valoare este cert că numai prin cooptarea a 2-3 jucătoare de valoare ridicată putem să abordăm sezonul viitor cu gânduri mari.
* Odată cu promovarea în Diviziei A şi a echipei de baschet masculin BC Rm. Vâlcea, tot mai mulţi oameni au început să fie din ce în ce mai interesaţi de acest sport…
– Sezonul care se încheie a fost într-adevăr foarte benefic pentru baschetul vâlcean. Apreciem eforturile echipei de băieţi BC Rm. Vâlcea care credem că merită să rămână în Divizia A şi salutăm prezenţa aproape sigură a unei a doua echipe de fete în prima ligă, graţie perseverenţei a două jucătoare emblemă pentru baschetul vâlcean: Manuela Cornea şi Claudia Niţulescu. Este un fapt care nu poate decât să ne confirme că la Vâlcea baschetul revine la poziţia pe care-a ocupat-o acum aproape două decenii. Ne dorim din tot sufletul ca publicul vâlcean să aprecieze eforturile susţinute şi să-şi aducă aportul la realizarea unor spectacole conforme cu aşteptările.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button