Acasă Fără categorie Noi abordări educaționale pentru alfabetizarea antreprenorială și informatică a artizanilor seniori

Noi abordări educaționale pentru alfabetizarea antreprenorială și informatică a artizanilor seniori

66
0

Comunicat de presă

În perioada 27-31 martie am derulat ultimele 2 activități de învățare din cadrul proiectului New Educational Approaches for IT and Entrepreneurial Literacy of Senior Artisans (Noi abordări educaționale pentru alfabetizarea antreprenorială și informatică a artizanilor seniori). Evenmentele au fost găzduite de partenerul nostru portughez Associação Social Recreativa e Cultural Bem Fazer Vai Avante, în orașele Porto și Gondomar.

Reamintim că proiectul implementat de un consorțiu format din 7 organizații active în educația adulților: Asociația Pro Xpert – România (coordonator), Nkey SRL – Italia, Training to Malta – Malta, Centrum Edukacji i Badan Spolecznych – Polonia, Associação Social Recreativa e Cultural Bem Fazer Vai Avante – Portugalia, MAD for Europe – Spania și Real Time – UK.

Cele două activității de învățare au fost dedicate profesioniștilor în educația adulților – New Artisans’ Masters – reunind 7 participanți – câte unul din fiecare țară parteneră – și artizanilor seniori – reunind 23 participanți (17 în sală și 6 on-line, câte 3-4 din fiecare țară parteneră)

În primele 2 zile participanții au lucrat separat – formatorii au revizuit cele 3 produse intelectuale ce urmează a se crea prin proiect (detalii aici: https://ar-its-an.org/intellectual-outputs/) iar seniorii artizani au fost inițiați în câteva ”tertipuri” antreprenoriale – în special cum să stabilească un preț real și competitiv pentru produsele lor) și digitale – în special cum să realizeze o fotografie și un film de calitate. Însă cel mai important aspect abordat în cele 2 zile de învățare intensă la nivelul artizanilor seniori a fost ”cum să construim povestea care vinde”

A treia zi participanții la ambele evenimente au avut împreună activități de învățare la distanță, în special lucrând la crearea unor conturi pe noua platformă on-line https://seniorcrafts.nkey.it/ – unul din rezultatele proiectului, aflat în această perioadă în faza de testare.

A patra zi a fost cea mai interesantă in punct de vedere multicultural,  participanții având ocazia să cunoască mai mute despre contextul local în care activează partenerul nostru din Portugalia. Am avut trei vizite deosebit de interesante: la o instituție unică în educația adulților – Centrul de formare profesională pentru industria orfevrăriei și a bijuteriilor, la Muzeul Filigranului din Gondomar și la un atelier de bijuterii din filigran – o afacere locală, de familie, cu o vechime de peste 100 de ani.

Activitatea pentru artizanii seniori a fost o experiență uimitoare pentru toți participanții care au apreciat cel mai mult mediul intercultural și diversitatea grupului. În ciuda barierei lingvistice (va rămâne celebră replica unuia din participanții români, la sesiunea de evaluare ”Am învățat să dau din mâini în toate limbile!”) comunicarea a fot incredibilă și conexiunile între participanți s-au creat ușor și firesc.

Proiectul New Educational Approaches for IT and Entrepreneurial Literacy of Senior Artisans – este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus + componenta KA2 – Parteneriate strategice pentru educația adulților (prin contractul cu nr. 2020-1-RO01-KA204-080350)

Mai mute detalii pe pagina noastră de web: https://ar-its-an.org/