Diverse

Naţionala de handbal feminin, în cădere liberă

* tricolorele au luat doar 1 punct din „dubla” oficială cu Ucraina, care a contat pentru preliminariile Campionatului European ce va avea loc în decembrie 2010

Deşi era creditată cu prima şansă în „dubla” împotriva Ucrainei, naţionala de handbal feminin a României s-a făcut pur şi simplu de râs şi nu a câştigat decât 1 punct din cele două confruntări care au avut loc tur-retur, miercuri, 31 martie (în deplasare, la Zaporozhye) şi respectiv sâmbătă, 3 aprilie (pe teren propriu, la Buzău). În prima dintre cele două partide, tricolorele au remizat în Ucraina (27-27), pentru ca ulterior să fie înfrânte chiar acasă (35-36). După dezamăgirea de la Campionatul Mondial din China, tricolorele au arătat în faţa naţionalei Ucrainei că nu au reuşit să treacă încă peste pasa neagră. 

Punct smuls în ultimele secunde

În meciul de la Zaporozhye, ucrainencele au evoluat extrem de dezinvolt în faţa unor handbaliste române deloc conectate la miza jocului. Jucătoarele din fosta republică sovietică au avut permanent iniţiativa, au condus cu patru goluri la pauză (18-14), dar spre final au mai slăbit ritmul. Româncele au echilibrat astfel situaţia pe tabela de marcaj şi au smuls un punct în ultimele secunde ale partidei, în urma unei recuperări în defensivă şi a unui contraatac fructificat de Cristina Neagu, care a fost cea mai prolifică handbalistă din tabăra noastră (9 goluri marcate). Au mai înscris pentru naţionala României: Ionela Stanca (4 goluri), Narcisa Lecuşanu (3), Iulia Puşcaşu (2), Cristina Vărzaru (2), Aurelia Brădeanu (2), Nicoleta Dincă (2), Carmen Amariei (1), Oana Manea (1) şi Adina Fiera (1). 

Româncele au pătimit în Ajunul Paştelui

În al doilea meci, desfăşurat în Ajunul Paştelui, la Buzău, cele două reprezentative au înclinat pe rând balanţa în favoarea lor, dar la final s-a impus Ucraina, ale cărei jucătoare au avut mai mult sânge rece şi mai multă determinare în ultimul sfert de oră al partidei. Româncele au condus cu 17-15 la pauză, dar din repriza secundă au jucat din ce în ce mai prost, iar ucrainencele le-au pedepsit drastic. Scorul final a fost până la urmă favorabil naţionalei Ucrainei (36-35), care şi-a asigurat astfel poziţia de lideră în Grupa I. Şi de această dată, Cristina Neagu a fost cea mai eficace handbalistă a României, graţie celor 10 goluri înscrise. Celelalte reuşite ale echipei noastre au purtat semnătura jucătoarelor Cristina Vărzaru (6 goluri), Nicoleta Dincă (4), Carmen Amariei (4), Oana Manea (3), Narcisa Lecuşanu (3), Ionela Stanca (2), Aurelia Brădeanu (2) şi Florina Chintoan (1).

Radu Voina: „Ne considerăm mari şi tari, dar nu suntem!”

După dezastrul de la Buzău, selecţionerul Radu Voina a apreciat că nu a crezut nicio clipă că elevele sale vor prinde două zile atât de slabe. „Nu ne aşteptam să pierdem, dar cu o asemenea manieră de joc nu aveam cum să câştigăm, în faţa unor adversare foarte harnice. Am crezut că maniera de joc de la Zaporozhye nu se va repeta, dar exact aşa am jucat şi acolo, făcând prea multe greşeli individuale. Din păcate, fetele au vrut mai mult să demonstreze că sunt doar nişte individualităţi şi nu o echipă, iar pe acest fond a apărut şi înfrângerea. Ne considerăm mari şi tari, dar nu suntem! Aş face o mare eroare dacă aş remarca pe cineva, de obicei remarc echipa, dar acum nu pot să fac nici asta. Nu ştiu ce s-a întâmplat, ce a dus la acest rezultat”, a declarat Voina. 

Pidpalova, în zi de graţie la Buzău

Naţionala Ucrainei a contat în meciurile cu România şi pe serviciile celor trei handbaliste legitimate în prezent la Oltchim Rm. Vâlcea: Anastasiya Pidpalova (28 ani), Regina Shymkute (25 ani) şi Olga Vaschuk (23 ani). Dintre toate, doar „gigantul” Pidpalova s-a remarcat în mod special, în meciul retur de la Buzău, acolo unde şi-a condus conaţionalele, prin cele 10 goluri marcate, spre o victorie istorică. 

Ramona Maier nu a jucat

Antrenorul Radu Voina nu a putut conta în cele două meciuri cu Ucraina pe serviciile extremei dreapta Ramona Maier, care a suferit o entorsă la gleznă, iar selecţionerul nu a dorit să rişte o accidentare şi mai gravă, aşa că a chemat-o în schimb la lot pe Adriana Nechita. „Ramona a vrut să joace, dar nu avea nici un rost să o forţăm. Important e ca ea să fie în plenitudinea forţelor la dubla Oltchim-ului cu Audi ETO Gyor din Liga Campionilor”, s-a exprimat Voina. De asemenea, dintre cele 17 jucătoare anunţate iniţial că fac parte din lotul pentru „dubla” oficială de săptămâna trecută, s-a renunţat şi la serviciile Valeriei Beşe, care a rămas la Rm. Vâlcea. 

Lotul României pentru „dubla” cu Ucraina:

* Portari – Paula Ungureanu, Mihaela Smedescu (ambele de la Oltchim Rm. Vâlcea)
* Extreme – Iulia Puşcaşu, Adriana Nechita (ambele de la Oltchim Rm. Vâlcea), Nicoleta Dincă („U” Jolidon Cluj-Napoca), Cristina Vărzaru (Viborg HK)
* Pivoţi – Oana Manea, Ionela Stanca (ambele de la Oltchim Rm. Vâlcea), Florina Bârsan-Chintoan („U” Jolidon Cluj-Napoca)
* Interi – Adina Fiera, Cristina Neagu, Narcisa Lecuşanu, Patricia Vizitiu (toate de la Oltchim Rm. Vâlcea), Ada Moldovan (Dunărea Brăila), Carmen Amariei (FCK Handbold Copenhaga), Aurelia Brădeanu (Audi ETO Gyor)

Calificarea la Euro 2010 nu e pusă în pericol

În condiţiile în care între Ucraina, România şi celelalte două adversare din Grupa I a preliminariilor (Portugalia şi Elveţia) este o diferenţă netă de valoare, devine foarte clar că nu se poate pune problema ca tricolorele să nu fie prezente în decembrie 2010 la turneul final al Campionatului European, care va fi găzduit de două ţări nordice, Norvegia şi Danemarca. Din păcate, eşecurile în faţa ucrainencelor reduc însă la zero şansele României de a mai ocupa la final primul loc în grupă. Fetele noastre vor juca ultimele două partide din preliminarii în pragul acestei veri, cu Portugalia (în deplasare) – pe 26 mai, şi cu Elveţia (pe teren propriu, la Sighişoara) – pe 29 mai. 

Bilanţul era net favorabil tricolorelor

Chiar dacă scorul întâlnirilor directe din ultimii cinci ani era net favorabil româncelor (7-2), tricolorele nu au fructificat şi pe teren diferenţa netă de valoare (şi de pretenţii, bineînţeles!), astfel că, deşi nimeni nu se aştepta, au terminat în genunchi această „dublă” oficială! Singurele victorii de până acum ale Ucrainei au fost consemnate în două meciuri amicale, care au avut loc de fiecare dată la Trofeul „Igor Turcin”, pe care Federaţia din ţara vecină îl organizează anual. La ultimele două competiţii oficiale la care România şi Ucraina s-au întâlnit, fetele noastre s-au impus însă fără probleme: 30-27 la CM din Rusia (2005) şi 40-32 la CE din Macedonia (2008). Altfel, merită precizat şi faptul că la ultimul Campionat Mondial, din China, Ucraina a terminat pe poziţia a 17-a, iar România pe locul 8.
Pe de altă parte, pentru România, a fost cel de-al doilea eşec pe teren propriu în ultimii patru ani, în preliminariile Campionatului European. În vara anului 2006, tricolorele, cu Gheorghe Tadici la timonă, aveau să piardă calificarea la turneul final în dauna naţionalei Serbiei şi Muntenegru, care o avea pe banca tehnică pe celebra Anja Andersen, după un eşec dureros la Bucureşti (21-25).

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button