Diverse

Naţional Rm. Vâlcea îşi doreşte promovarea în Liga Naţională

popa sevistean* coordonatorul Centrului Naţional de Excelenţă, Seviştean Popa, vrea să „producă” la Rm. Vâlcea handbaliste de valoare pe bandă rulantă

Oraşul Rm. Vâlcea este cunoscut drept capitala handbalului feminin românesc. Aici îşi desfăşoară activitatea nu doar CS Oltchim, cea mai importantă grupare din România şi printre cele mai puternice din Europa, ci la Rm. Vâlcea fiinţează şi Centrul Naţional de Excelenţă, coordonat de profesorul Seviştean Popa. În curtea Colegiului Tehnic Energetic sunt pregătite pentru performanţă aproximativ 50 de sportive (în jur de 15 sportive sunt chiar vâlcence), împărţite pe trei categorii de vârstă, majoritatea dintre ele făcând deja parte şi din loturile naţionale ale României. Cele mai mari de vârstă dintre handbalistele de la „Centru” au fost înscrise în Divizia A, cea de-a doua ligă naţională. Sezonul trecut l-au terminat pe locul 2, în spatele celor de la SCM Craiova, însă pentru acest an pretenţiile sunt mai mari. S-a stabilit că Naţional Rm. Vâlcea va ataca promovarea în Liga Naţională. „Până acum, n-a existat drept de promovare pentru noi. Între timp s-a ridicat, însă, această interdicţie, iar în acest an avem ca obiectiv accederea în Liga Naţională, chiar dacă ne-au plecat câteva jucătoare importante. Participăm în Divizia A cu o selecţionată a ceea ce avem la Centrul de Excelenţă, formată nu doar din jucătoare de la prima grupă, ci şi mai mici de vârstă. Mărim pretenţiile pentru că aici ar trebui să fie cele mai bune jucătoare dintr-o anumită generaţie. E normal ca ele să participe în campionate destinate unor categorii superioare de vârstă. Dacă participă la nivelul lor, nu progresează. Câştigă competiţiile detaşat”, a precizat Seviştean Popa.

S-a format o a treia grupă, cea de 1996-1997

Alături de echipa mare, cea cu jucătoare născute în 1992 şi 1993, mai fiinţează la Centrul de Excelenţă alte două grupe. Este vorba despre cea de 1994-1995, dar şi despre o grupă nou formată, de 1996-1997. „Am mai format acum o grupă nouă, de 1996-1997, pentru care am avut solicitări peste numărul locurilor puse la dispoziţie. Consider că orice concurenţă duce la progres, la calitate şi prin prisma acestui lucru cred că grupa cea mai mică va deveni foarte valoroasă. Cu o parte dintre aceste fete ne vom prezenta în campionatul de junioare I. De asemenea, ele vor merge şi la junioare II şi vor juca pentru echipele de club. Avem în protocol stipulat că trebuie să le dăm drumul la echipele de club de la care provin, să capete experienţă, să joace pentru acestea în competiţiile în care sunt angrenate. Ele sunt învoite de la Centrul de Excelenţă în perioada când sunt programate turneele echipelor de la care provin. Putem participa şi noi cu ele în campionat pentru că, fiind junioare II, spre exemplu, nu au aceeaşi perioadă de competiţie cu junioarele I. Participă astfel în două întreceri distincte. Este un avantaj pentru ele, pentru că au mai multe jocuri în picioare şi pot căpăta experienţă, pot progresa”, crede fostul antrenor secund al Oltchimului. Seviştean Popa este, însă, nemulţumit că mai există încă părinţi care se opun aducerii la Centrul de Excelenţă a unor handbaliste de valoare: „Mai avem câţiva părinţi care nu sunt hotărâţi pentru grupa mică, pentru a-şi aduce fetele aici. Vreau să fac un apel, pe această cale. Am nişte jucătoare talentate chiar aici, în Vâlcea şi vreau ca părinţii să înţeleagă că acest Centru Naţional vine în primul rând în sprijinul copilului, oferindu-le sportivelor nişte condiţii pe care nici un club din ţara asta nu poate să le ofere. Au cazare, masă, şcoală, refacere, contracte cu firmele de asigurări – în cazul accidentărilor (ceea ce nu ne dorim!), condiţii de antrenament deosebite, plus o indemnizaţie lunară cuprinsă între 2 şi 5 milioane lei vechi, în funcţie de valoarea fiecărui sportiv. Se desfăşoară o activitate care este controlată permanent, din toate punctele de vedere. Sunt nişte sportive valoroase, chiar de aici, din Vâlcea şi pentru a le avea la Centrul de Excelenţă, deşi nu sunt de acord cu acest lucru, aş fi dispus să fac şi un compromis, ca seara, după cină, aceste fete, când este vreo urgenţă, să poată merge acasă şi să revină dimineaţa aici, să se încadreze în program. Repet, nu sunt de acord cu acest lucru, nu cred că e bine şi nu vreau să se creeze un precedent, dar pentru a-i convinge pe părinţi, pentru a avea fetele aici şi a nu fi irosit talentul lor, aş înclina să fac şi acest lucru”.

Luminiţa Dinu rămâne şi la Centrul Naţional de Excelenţă

Şeful Centrului Olimpic de Excelenţă ne-a vorbit şi despre situaţia fostului portar al Oltchimului, Luminiţa Dinu, încadrată ca antrenor la Naţional Rm. Vâlcea şi cooptată acum în staff-ul tehnic al Naţionalei României. „Este un pas înainte pentru Luminiţa. Însă, chiar dacă a fost aleasă pentru postul de antrenor secund al Naţionalei, nu înseamnă că nu va mai face parte şi din staff-ul tehnic al Centrului de Excelenţă. Ea are un loc de muncă aici, se ocupă de pregătirea portarilor, numai că în această perioadă este în concediu de maternitate. Când va reveni, va putea lucra şi aici, la Centru şi va putea merge şi la echipa naţională. Nu e nici o problemă. Când vor fi acţiuni ale primei reprezentative, ceilalţi profesori din cadrul Centrului de Excelenţă îi vor suplini absenţa”, a explicat Seviştean Popa.

Nicoleta Lazăr, antrenor cu portarii

Altfel, pentru perioada cât se află în concediu de maternitate, s-a găsit şi un înlocuitor pentru Luminiţa Dinu. „De grupa mare, cea de Divizia A, se ocupă Maria Duca şi Luminiţa Dinu. Luminiţa este, însă, acum în concediu de maternitate şi am căutat să-i suplinim absenţa în această perioadă. Am făcut toate demersurile şi avem aprobarea necesară din partea Federaţiei şi a Ministerului pentru cooptarea în staff-ul tehnic a Nicoletei Lazăr, care se va ocupa de pregătirea portarilor de la toate grupele din cadrul Centrului, pe perioada cât Luminiţa va sta acasă cu fetiţa. Apoi, de grupa de 1994-1995 mă ocup eu şi mai am un coleg de la Sebeş, Octavian Achimescu. Urmează ca pentru grupa nou formată, de 1996-1997, să mai racolăm un profesor. Avem câteva variante de antrenori. Este vorba de Cezar Cristian Preda, de la LPS Brăila, Dumitru Opriş – de la Făgăraş, Constantin Dincă – de la Caracal, Claudia Iancu – de la CSŞ 6 Bucureşti şi Lucian Ghiulai, care acum se găseşte la Baia Mare. Dintre aceşti profesori, unul va veni spre grupa mică”, a mai spus coordonatorul Centrului de Excelenţă.

Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button