Politica

Ministrul Muncii se joacă cu nervii pensionarilor şi ai şomerilor

Mihai Şeitan, actual ministru al Muncii, a fost „bombardat” cu întrebări, nu de reprezentanţii presei, ci de pensionarii vâlceni. Aflat în vizită la Râmnicu Vâlcea pentru a-l susţine pe Romeo Rădulescu, ministrul pedelist nu a avut răspunsuri pentru pensionarii nemulţumiţi. Depăşit de situaţie, Şeitan a spus că pensiile rămân aceleaşi, dar şi că bătrânilor le vor creşte veniturile. Cum? Când? Nici el nu ştie.

Guvernul PD-L, împotriva majorării pensiilor

Spre disperarea staff-ului de campanie al lui Romeo Rădulescu, care nu-şi planificase un astfel de moment, câţiva pensionari vâlceni au vrut să audă chiar de la ministrul Muncii dacă se majorează, impozitează sau recalculează pensiile. Încolţit din toate părţile, ministrul Mihai Şeitan le-a spus bătrânilor că le vor creşte pensiile, dar a lăsat majorarea în seama lui Dumnezeu. „O să crească pensiile. În România, pensiile n-au să scadă niciodată, or să crească anul ăsta, la anul, peste 3 ani, peste 5 ani. O să crească pe măsura banilor pe care-i avem. Să dea Dumnezeu ca ţara asta să înceapă să mai şi producă ceva…”, a spus Mihai Seitan.
Declaraţia făcută în faţa ziariştilor a fost însă mult mai nuanţată. Ministrul Seitan a precizat la Primăria Râmnicu Vâlcea că pensiile nu cresc şi că Guvernul face deja eforturi financiare destul de mari pentru plata acestora. „Nicio pensie nu scade anul acesta sau anul viitor. Toate pensiile rămân aceleaşi. E adevărat că n-au crescut anul acesta din cauza deficitului economic. Nu va exista situaţia să nu se plătească pensiile, chiar dacă statul va trebui să intervină. Nu vă ascund faptul că, de doi ani, statul intervine cu sume din ce în ce mai mari pentru a plăti pensiile. Anul trecut am intervenit în plus cu 1,5 miliarde de euro pentru a plăti pensiile, iar anul acesta e prognozată cifra de 1,7 miliarde de euro. Dacă sistemul nu se reformează, la anul vom plăti 2 miliarde de euro”, a declarat Mihai Şeitan. A doua zi după vizita în Râmnicu Vâlcea, Mihai Şeitan a declarat că nu susţine creşterea pensiilor, desi senatorii au fost de acord cu majorarea punctului de pensie. „Majorarea punctului de pensie la 45 % nu este sustenabilă financiar, nu o vom susţine în plen !”, a spus Mihai Seitan. Dacă Guvernul nu are în plan să majoreze pensiile, Mihai Şeitan a susţinut că se doreşte impozitarea acestora. Astfel, fiecare persoană cu o pensie mai mare de 10 milioane de lei vechi va fi taxat. În plus, toţi cei care au lucrat în Armată trebuie să se aştepte să primească mult mai puţini bani.

Speră ca „şomajul să-şi revină”

Dacă în privinţa pensiilor nu este foarte clar în ce an le va majora Guvernul, în privinţa şomajului, lucrurile stau din ce în ce mai bine, în opinia ministrului Muncii, care s-a bucurat că rata şomajului a scăzut chiar şi în Vâlcea. Mihai Şeitan a uitat să precizeze însă că, faţă de februarie 2010, numărul şomerilor vâlceni a scăzut în martie doar cu 42 de persoane. „Vreau să vă spun că şomajul în Vâlcea, care depăşeşte media şomajului din România, a început să scadă de luna trecută. E un semnal pozitiv, ceea ce arată că în Vâlcea se găsesc locuri de muncă. Sigur, şomajul în România o să mai crească o lună, poate chiar şi în iulie, numai uitaţi-vă, creşterea e din ce mai înceată. În februarie, rata a crescut cu 0,1 %, acum cu 0,06 %, deci începe să scadă. Noi suntem convinşi că ajungem, la sfârşitul anului, la un nivel de şomaj nu mai mare decât cel de la sfârşitul lui 2009. E un somaj de 7 %, iar anul ăsta încep să apară semnale că şomajul începe să-şi revină”, a precizat Şeitan. La sfârşitul lunii martie, în judeţul Vâlcea, s-au înregistrat 15.561 de şomeri şi o rată a şomajului de 8,7 %. Neoficial, numărul şomerilor vâlceni ar putea fi chiar dublu având în vedere că, după ce ies din plată, Agenţia de Şomaj îi monitorizează doar jumătate de an, după care le pierde urma.

Rupt de realitate

Ministrul Muncii a dovedit la Vâlcea că nu prea are contact cu realităţile româneşti. Dacă ar fi tânăr şi şomer, Mihai Şeitan ar apela la reconversia profesională. Acesta s-ar specializa în IT. „M-aş recalifica. Simplu. Recalificarea, la ora actuală, e gratuită pentru absolut toată lumea care nu are un loc de muncă. Ce pot să discut aici e problema ce cursuri oferă sistemul de calificare din România. Problema ocupării e cea mai mare problemă în acest moment. Noi avem un grad de ocupare care nu depăşeşte 50 % din populaţia activă. (…) Personal, m-aş ocupa de IT, m-aş angaja în ceva”. Ministrul nu ştie însă că singurele cursuri de recalificare de la agenţiile de şomaj, care au legătură cu calculatoarele, sunt cele de introducere şi validare de date, iar majoritatea şomerilor care urmează acest curs nu-şi găsesc de lucru. În realitate, şomerii se pot recalifica în meserii precum cea de zidar, dulgher, bucătar, ospătar, coafor sau frizer. Aşa cum a precizat şi Mihai Şeitan, doar 50 % dintre aceştia îşi găsesc un loc de muncă.

Irina Rîpan

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button