Politica

La Vâlcea, nota de plată pentru prezidenţiale este de minimum 2 milioane de euro

trucajŞtiţi cât trebuie să scoată din buzunare sponsorii candidaţilor intraţi în competiţia pentru Palatul Cotroceni? Specialiştii spun că, în funcţie de apetit, între 80 şi 100 de milioane de euro. La această valoare s-ar ridica nota de plată a prezidenţialelor, la nivelul întregii ţări. Asta înseamnă că, cel puţin teoretic, la Vâlcea, vor fi rase în jur de 2 milioane de euro. Sigur că, la această valoare, pe urmă, se vor adăuga pretenţiile oamenilor de afaceri cu dare de mână. 

Liberalii folosesc bannere din campaniile precedente 

Suma este oricum foarte mare, iar asta în condiţiile în care aproape toţi liderii politici locali se plâng că nu au suficienţi bani. De exemplu, liberalii spun că au la dispoziţie un buget foarte mic. În multe localităţi, pentru a părea că ţin pasul cu celelalte formaţiuni politice, ei au fost nevoiţi să folosească postere şi bannere din campaniile precedente. În vestul judeţului, în zona Păuşeşti Otăsău, dar nu numai, sunt însă trădaţi de artificiile la care au apelat. Chiar şi în locurile foarte vizibile, sunt expuse afişele de la europarlamentare sau alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat. Neavând resurse pentru a cumpăra suficiente materiale noi, liberalii au preferat să acopere cu pânză albă figurile candidaţilor, lăsând la vedere doar însemnul partidului. Din dorinţa de a compensa acest handicap, deputatul Cristian Buican, liderul PNL Vâlcea, spunea la un moment dat că a decis să muncească mai mult în teritoriu, să insiste pe contactele directe cu cetăţenii, cărora să le explice personal de ce e bine să-l voteze pe Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte al României. De ceva vreme, el este sprijinit şi de senatorul Emilian Frâncu, care s-a întors în forţă în jocul politic. 

Nici PSD nu are un buget de campanie prea mare 

O campanie de criză, susţinută cu destul de puţini bani, dar concentrată pe dialogul direct cu oamenii duc şi social-democraţii. Chiar dacă nu se află în situaţia colegilor lor de la PNL, care au fost nevoiţi să ia pe datorie bannere de la furnizori, reprezentanţii PSD stau aproape la fel de slab la capitolul afişaj. În colegiile Horezu, Bălceşti şi Drăgăşani, situaţia este un pic diferită, dat fiind faptul că deputaţii Aurel Vlădoiu, Dan Mazilu şi Vasile Bleotu, alături de primarii PSD din aceste trei zone, au hotărât să-şi bage mai adânc mâinile în buzunare pentru a-l promova pe Mircea Geoană. Cel puţin aşa se aude.  

Buican şi Frâncu au contribuit la campania PNL cu câte 10 mii de euro 

Dacă ne-am lua după zvonuri, bugetul de campanie al PNL în judeţul Vâlcea se ridică la doar 3 miliarde de lei vechi, sumă din care 20 de mii de euro sunt asiguraţi de Cristian Buican şi Emilian Frâncu, din salariile de parlamentari. În cazul PSD, bugetul ar fi aproape dublu, depăşind pragul de 5 miliarde de lei, cu tot cu contribuţiile membrilor importanţi. La PD-L, se aude că fondurile puse în joc se ridică la vreo 30 de miliarde, însă nimeni nu riscă să avanseze o sumă exactă. Nu pentru că nu s-ar cunoaşte exact inclusiv costul celor peste o sută de excursii organizate până în momentul de faţă de PD-L sau cel al sutelor de kilograme de alimente oferite „turiştilor” pro Băsescu. Nu, democrat-liberalilor li s-a interzis pur şi simplu să abordeze astfel de subiecte mai ales în discuţiile cu ziariştii. 

PD-L cheltuieşte foarte mult, dar prost

Deşi unii observatori ai scenei politice s-au grăbit să afirme că PD-L ar fi câştigat puncte preţioase arătându-şi muşchii, oferind mită electorală şi sufocând judeţul cu panotajul portocaliu, părerea vâlcenilor este că, în acest fel, lui Traian Băsescu i s-a făcut un mare deserviciu. Poate la fel de mare ca cel pe care i l-a făcut, zilele trecute, Theodor Stolojan, care, total neinspirat, a spus că soluţia pentru depăşirea crizei o reprezintă reducerea salariilor şi a pensiilor. În aceste condiţii, nici nu ne miră de ce populaţia îşi pune o mulţime de întrebări. E normal să se gândească cum se face că ţara o duce foarte prost, în timp ce pedeliştii o duc mai bine ca niciodată şi îşi permit să arunce cu bani grei pe fereastră. E firesc să se întrebe cine asigură aceste sume şi ce aşteaptă în schimb pentru ele. 

Oprescu are un singur scop: să rupă de la Băsescu cât mai multe voturi 

De aceea, credem că e foarte posibil ca, în final, Traian Băsescu şi PD-L să nu aibă decât de pierdut, atât din cauza lipsei de decenţă, dar şi a suspiciunilor generate. Un motiv suplimentar de îngrijorare pentru clanul Băsescu ar fi reprezentat de modul în care  acţionează Sorin Oprescu. Părerea noastră este că, cel puţin la Râmnicu Vâlcea, acesta va rupe destul de multe voturi de la PD-L. Din estimările noastre, Sorin Oprescu a cheltuit pentru campania sa în judeţul nostru în jur de 2 miliarde de lei. În această sumă, sunt cuprinse materialele electorale, câteva apariţii în presa locală şi concertul cu Iris, pus în scenă weekendul trecut. Faptul că principala sa ţintă o reprezintă electoratul din mediul urban, mai exact cel din oraşele cu primari PD-L, ne determină să credem că adevăratul său scop nu e acela de a câştiga alegerile prezidenţiale, ci de a-i ciunta Partidului Democrat Liberal procente importante, lucru probabil că se va şi întâmpla.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button