Editorial Politic

La Sălătrucel, s-a plătit consultanţă de 3 ori pentru acelaşi proiect. Noaptea minţii!

Cred că, după 3 ani de mandat, cel mai mare regret al penelistului Dorel Ancuţa, de la Sălătrucel, este că încă nu a apucat să fie primar. Sistemul electronic de achiziţii publice din România este o „hartă” publică ce ajută această ipoteză. În 2020, după alegerile locale, la Sălătrucel, a „primărit” mai mult decât Ancuţa SC Infonet Service SRL, firma care, printre altele, i-a băgat pe sub nas şi 6 laptop-uri de peste 4000 de euro.

În 2021 şi 2022, la fel, la Sălătrucel, s-a cam şomat, în sensul că au existat doar două lucrări cu licitaţii „by the book” – puntea pietonală peste Coisca, la Hudubăieşti, şi refacerea podului de la Miu. Abia în 2023, a apărut o investiţie ceva mai serioasă, de altfel singura – modernizarea DC 13A Păteşti – Seaca. În rest, sute de cumpărări directe, una mai inutilă ca alta! Iar „regina balului” a rămas firma Infonet Service. Ceva mai recent, în scenă, Ancuţa a băgat şi Bistras Service, care pare tot o firmă apropiată de-a penelistului. Spre finalul primului an de mandat, Dorel a achiziţionat pe banii primăriei un Duster Comfort 4×4 şi – ironic! – a plătit 6000 de lei plus TVA pe servicii de consultanţă pentru o strategie anticorupţie. În aceeaşi lună, a cheltuit alţi 50.000 de lei fără TVA pentru servicii de consultanţă, conform prostului său obicei – fără a menţiona la ce se referă.

Ca o concluzie, dacă ne este permis, primarul Ancuţa, de la Sălătrucel, a exagerat cu studiile şi consultanţa, zeci de mii de euro fiind cheltuite fără să existe nici în prezent ceva concretizat la multe dintre aceste contracte! Cel mai probabil, locuitorii din comună care aveau aşteptări sunt extrem de dezamăgiţi! Bani mulţi cheltuiţi, rezultate exagerat de puţine! Iar exemplele sunt nenumărate. În 2020, s-au plătit aproape 2 miliarde de lei vechi pe consultanţă pentru două proiecte prin POC şi POIM despre care, ulterior, nu s-a mai auzit nimic. Dacă este să punem sub lupă 2023, este dezastru! În decurs de doar câteva luni, s-au plătit în total 80.000 de lei – consultanţă pentru dotarea Şcolii Gimnaziale Sălătrucel. Primii 25.000 de lei plus TVA s-au dus, în iunie, pe „consultanţă în afaceri, management şi servicii conexe” către AML Solutions. Pe 11 octombrie, s-a făcut o altă achiziţie de 25.000 de lei plus TVA, de la ALR Top Level Consulting, tot pentru consultanţă la proiectul privind dotarea Şcolii Gimnaziale Sălătrucel. De parcă n-ar fi fost suficient, pe 31 octombrie a.c., s-a pus în scenă încă o „consultanţă”, de 30.000 de lei fără TVA, de la Premier Consult AG pentru – surpriză! – dotarea Şcolii Gimnaziale Sălătrucel prin PNRR.

Aflând aceste informaţii, am fost curioşi să aflăm ce valoare a avut proiectul propriu-zis de modernizare a Şcolii Gimnaziale. La sumele cheltuite pentru consultanţă, ne aşteptam la o investiţie pe măsură, cu cel puţin şase zerouri. Numai că – şoc! – comuna Sălătrucel a lansat în SEAP, în septembrie a.c., procedura pentru un contract de doar 321 de mii de lei privind dotarea unităţii de învăţământ, anulată ulterior. Procedura a fost relansată luna aceasta, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 4 decembrie a.c.. Noaptea minţii, nu alta! Doar un primar foarte slab sau foarte h… putea face asta!

 

Articole Similare

Back to top button