Administratie

La invitaţia primarului Constantin şi a preoţilor din localitate,

Barbatesti resfintire bisericaEpiscopul Emilian Lovişteanul a resfinţit o biserică de la Bărbăteşti

Duminică, 7 noiembrie 2010, în Duminica a XXIV-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească şi slujba de resfinţire a bisericii cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” şi „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Bodeşti I, comuna Bărbăteşti, Protoieria Horezu.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Emilian a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat pericopa evanghelică din ziua de 7 noiembrie, ce istoriseşte două din minunile săvârşite de Mântuitorul Iisus Hristos asupra oamenilor şi anume vindecarea femeii bolnave de doisprezece ani şi învierea fiicei lui Iair, mai marele Sinagogii din Capernaum. Referindu-se la importanţa evenimentului de astăzi pentru comunitatea din Bărbăteşti, Preasfinţia Sa a subliniat: „Am binecuvântat lucrările săvârşite de către părintele paroh Constantin Negrea şi enoriaşii săi, pentru că a fost nevoie de o restaurare, consolidare şi înfrumuseţare a bisericii, şi ne bucurăm că în aceste timpuri , când rugăciunea, jertfa şi dragostea faţă de aproapele sunt lăsate pe al doilea plan, iată că mai există oameni la sat sau la oraş care se dăruiesc lui Dumnezeu şi Bisericii Sale. Urmând exemplul femeii bolnave şi a lui Iair din Evanghelia de astăzi, la fel şi părintele paroh cu enoriaşii săi, în urma rugăciunii, credinţei şi răbdării au dobândit bucurie prin sfinţirea lucrării lor de către harul Duhului Sfânt”. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Constantin Alin Prunoiu, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfânta Filofteia” din Piteşti. De asemenea, pentru activitatea pastorală desfăşurată în cadrul Parohiei Bodeşti I, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul i-a acordat părintelui paroh Constantin Negrea gradul onorific de Iconom Stavrofor, iar ctitorilor le-a înmânat diplome de vrednicie pentru ajutorul acordat la restaurarea sfintei biserici.
Evenimentul a marcat şi aniversarea a 100 de ani de la târnosirea acestei bisericii, prilej cu care a fost lansată şi monografia „Bodeşti, la ceas aniversar”, lucrare monografică apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.
La acest eveniment au mai participat părintele Marin Ion, Protoiereu de Horezu, iar dintre oficialităţi deputatul Aurel Vlădoiu, senatorul Laurenţiu Coca şi, evident, primarul Constantin Banacu.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button