Politica

Judeţul Vâlcea, campion la exportul de gunoi

„Vâlcea are cinci centre de depozitare a deşeurilor, dar funcţionează doar trei. Depozitul de la Măldăreşti funcţionează doar parţial pentru că este al unor băieţi deştepţi care acceptă doar jumătate din cantitate, iar la Feţeni poate fi depozitat doar gunoiul selectat. Judeţul Vâlcea  este singurul judeţ din ţară care exportă gunoi. Noi ducem gunoiul la Balş şi Câmpul Lung. Nu avem nici 15% din gospodăriile din judeţ care să aibă contracte cu o firmă de salubrizare, iar cetăţenii folosesc tomberoanele de gunoi în alte scopuri”, eventual pentru depozitarea prunelor, murăturilor sau a băuturii tradiţionale, ţuica. Declaraţia îi aparţine prefectului de Vâlcea, democrat-liberalul Petre Ungureanu.
La nivelul judeţului Vâlcea, există 5 sisteme zonale de colectare selectivă şi depozitare temporară a deşeurilor, respectiv Brezoi, Galicea, Ioneşti, Bălceşti şi Fîrtăţeşti, la care sunt arondate 52 de localităţi. În prezent, însă, sunt funcţionale doar 3: Brezoi, Bălceşti şi Galicea. Celelalte 2 sisteme zonale de colectare selectivă şi depozitare temporară a deşeurilor sunt nefuncţionale din următoarele motive: Fîrtăţeşti – proces pe rolul instanţelor de judecată, iar la Ioneşti – proiectul este nefinalizat din lipsă de fonduri.
Localităţile care sunt arondate la sistemele zonale de la Fîrtăţeşti şi Galicea, au serviciul de salubrizare concesionat la SC Grup Salubrizare Urbană SA Bucureşti, iar în prezent operatorul de salubrizare se află în faza de încheiere a contractelor individuale. Din cele 89 de localităţi ale judeţului, în 76, serviciul de salubrizare a fost concesionat la SC Urban SA Rm. Vâlcea şi SC Grup Salubrizare Urbană SA Bucureşti, în Berislăveşti şi Sălătrucel operează SC Presacet SA Călimăneşti, în alte două localităţi – Prundeni şi Alunu – serviciul de salubrizare a fost externalizat, iar în Ioneşti, Scundu, Popeşti, Şirineasa, Ştefăneşti, Voiceşti, Pesceana, Glăvile, Runcu, majoritatea aparţinând de sistemul zonal de la Ioneşti, care nu este finalizat, nu sunt încheiate contracte de salubrizare cu nici un operator de specialitate.
Chiar şi în zonele deservite, localnicii preferă să arunce gunoiul în albiile râurilor sau în apropierea podurilor şi podeţelor. Până la această dată, echipa mixtă a Prefecturii şi Gărzii de Mediu a desfăşurat acţiuni în toate localităţile judeţului. Aproape toate primăriile au primit  sancţiuni contravenţionale, amendă sau avertisment, astfel: 33 localităţi au primit avertismente însoţite de amenzi între 1.000 şi 15.000 lei, alte 30 de localităţi primind doar  avertisment, printre acestea numărându-se şi Râmnicul. Cea mai mare amendă a fost aplicată primăriei Frînceşti – 35.000 lei.

Dana Nedescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button