Administratie

Inspectorii prefectului, alergaţi cu drujba de handicapaţii din teritoriu

De două luni încoace, prefectul Petre Ungureanu tot numără la handicapaţii din judeţ, probabil în speranţa că va reuşi să reducă numărul dosarelor cel puţin la jumătate. În ultima perioadă, în judeţul Vâlcea, numărul acestora a crescut proporţional cu sărăcia. Avem 18.610 persoane cu handicap: 1.872 copii şi 16.738 adulţi. La nivel naţional, numărul persoanelor cu handicap este de 681.558, dintre care 61.516 sunt copii. Ponderea vâlcenilor cu handicap în numărul total de persoane cu handicap este de 2,73%, judeţul Vâlcea situându-se pe locul 5 pe ţară în ceea ce priveşte raportul dintre numărul persoanelor cu handicap şi populaţia judeţului.

Vâlcea, printre judeţele cu cei mai mulţi handicapaţi

La finele lunii mai, Prefectura Vâlcea a primit o adresă prin care i se cerea reevaluarea dosarelor de handicap în vederea reducerii cheltuielilor cu acest segment social. Deşi acţiunea părea încă de la bun început sortită eşecului, prefectul Petre Ungureanu s-a supus ordinului premierului Emil Boc şi a instituit o echipă mixtă de control, formată din specialiştii instituţiilor din subordine cu drept de control: Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea,  Direcţia de Asistenţă Socială Vâlcea şi Direcţia Sanitară. Nici una din cele trei instituţii nu are cadru legal pentru suspendarea sau reevaluarea dosarelor de handicap, certificatele fiind eliberate de o comisie medicală formată din medici specialişti şi nu din angajaţii Prefecturii, ITM sau DSP. În aceste condiţii, inspectorii consumă degeaba timp, energie şi benzină, iar uneori mai încasează şi o sperietură sau o mamă de bătaie de la persoanele vizitate la domiciliu în scopul reevaluării.
Selecţia dosarelor s-a făcut în funcţie de sesizările primite sau de numărul de persoane ce deţin certificate de handicap în raport cu populaţia din localităţile vizate. Totodată, s-a ţinut cont şi de preponderenţa unui anumit tip de handicap din fiecare localitate.

Alergaţi cu drujba sau cu toporul

Până la această dată au fost selectate 588 de dosare, inspectorii controlând la domiciliu 255 de persoane cu handicap din 14 localităţi ale judeţului. Acţiunea a constat în  verificarea concordanţei dintre actele medicale ce au stat la baza eliberării certificatului şi starea de fapt a persoanei în cauză, din punct de vedere medical şi verificarea concordanţei dintre ancheta socială întocmită de Serviciul Public de asistenţă Socială, raportul de evaluare complexă şi situaţia întâlnită în teren, la domiciliul persoanei cu handicap. În urma acţiunii, au fost propuse spre reevaluare 135 de dosare, cu motivaţii foarte clare: neconcordanţa dintre actele medicale care au stat la baza eliberării certificatului şi starea de fapt a persoanei. Cu toate că inspectorii au încercat să realizeze această anchetă cât mai uman cu putinţă, nu puţine au fost cazurile în care au fost agresaţi verbal sau chiar alergaţi cu drujbe şi topoare de persoanele intervievate. O parte din primari le-au dat ca escortă poliţistul comunei, dar în cele mai multe cazuri inspectorii refuză implicarea acestora de teama de a nu genera şi mai multă violenţă sau reticenţă. D.N.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button