Acasă Fără categorie Indicele de greutate la anvelope – Ce înseamnă acest indicator?

Indicele de greutate la anvelope – Ce înseamnă acest indicator?

187
0
Sursa foto: Vadrexim

Indicele de greutate al unei anvelope este cel care face mențiunea privind greutatea maximă pe care acesta o poate susține în coditii de viteză ce nu depășește limita pentru care aceasta a fost construită. Acesta este de formă unui număr de două sau trei cifre, în funcție de dimensiunea anvelopei și de tipul de mașină pentru care a fost omologată.

Acest număr reprezintă o greutate în kg, și reprezintă limita superioară pe care cauciucul are voie să o atingă dar să nu o depășească.

Vrei să schimbi setul de anvelope al mașinii tale sau să te pregătești pentru noul sezon și nu ești sigur ce tip de anvelope să cumperi? Apelează la un dealer autorizat, cum ar fi VADREXIM, și poți fi sigur că alegerea făcută este cea corectă. Cu ajutorul unui consultant, vei putea echipa mașina cu încrederea că alegerea făcută este cea mai potrivită.

Ce înseamnă indicele de greutate?

Modul în care acest parametru a rezultat este ca urmare a adăugării la masa totală a automobilului greutatea medie a unui șofer și a greutății medie a numărului maxim de pasageri, la care se mai adaugă și greutatea încărcăturii sau a bagajelor acestora raportat la spațiul disponibil pentru acestea.

La întreaga greutate se adaugă între 30% și 40% din aceasta și se împarte la numărul de roți ale mașinii. Rezultatul acestui calcul reprezintă indicele de sarcina sau de greutate și este specific unui anumit tip de cauciuc.

Indicele de încărcare se încadrează, în funcție de categoria de autovehicule, în anumite intervale. Mașinile din categoria mini au indicii de încărcare între 50 și 64, cele de capacitate mică între 68 și 75, cele medii între 75 și 87. Indicele de sarcina crește și vine cu greutăți suportate mai mari la monovolum și crossover între 87 și 99, în timp ce pentru cele mai mari, cum ar fi cele comerciale și SUV, între 99 și 120.

Atașament:
indice-sarcina-cauciucuri-iarna-19-08-2022-1.jpg

Producătorii de anvelope recomandă respectarea acestui indice pentru a diminua riscul de explozie produs de o încărcare peste limita a autovehiculului.

Este bine să verificăm, înainte de a transporta ceva cu greutate ridicată, pe flancul anvelopelor indicele de greutate și să evităm pe cât posibil depășirea acelei limite.

Dacă vrei să citești mai multe despre acest indice de încărcare poți accesa site-ul celor de la Dunlop, unde vei putea citi și despre alte lucruri interesante și folositoare.