Social

Indemnizaţiile asistaţilor sociali din Vâlcea, luate la control

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea a demarat, săptămâna trecută, la cererea premierul Emil Boc, o acţiune de control pentru depistarea falşilor asistaţi sociali, de la persoane cu handicap, la săracii lipiţi pământului. Echipele mixte de control au încălecat autovehiculele din dotare, care aveau deja restricţie la consumul de benzină, şi au luat la purecat toate dosarele asistaţilor din zona de nord a judeţului. Controlul nu s-a lăsat cu  amenzi sau cu suspendarea ajutorului, dar angajaţii primăriilor au fost obligaţi să reevalueze toate dosarele, altfel riscând amenzi în cuantum de 30-40 milioane lei vechi.

Ionela Bîcă e conştientă că situaţia a scăpat de sub control şi în judeţul nostru

Premierul Boc le-a declarat război nu numai bugetarilor şi pensionarilor, dar şi asistaţilor sociali. Astfel, săptămâna trecută, conducerea ITM Vâlcea a primit o adresă prin care i se cerea să facă reevaluarea dosarelor de asistenţă socială, pentru depistarea falşilor asistaţi. În prezent, 9,5 milioane de persoane primesc ajutoare sociale sub diferite forme, în condiţiile în care, conform Institutului Naţional de Statistică, la sfârşitul anului 2009, numai  6.098.000 erau salariaţi. Premierul a luat în vizor toate formele de ajutor social şi a descoperit că avem 50 de tipuri de ajutoare sociale, pentru care se cheltuiesc, anual, 2,4 miliarde de euro. Cele mai numeroase plăţi sunt cele pentru încălzire, concedii de maternitate şi alocaţii pentru copii. În judeţul Vâlcea, sunt înregistrate 5.851 astfel de dosare, în plată fiind aprobate 4.426. Suma alocată de stat pentru plata acestor ajutoare depăşeşte 72 de miliarde lei vechi, anual. Şi numărul alocaţiilor pentru handicap a crescut vertiginos, în ultimii 18 ani, cu peste 500.000. Din cei peste 5.000 de beneficiari înregistraţi la nivelul judeţului Vâlcea, 2.000 sunt copii cu handicap, falşi, în majoritatea cazurilor. Ionela Bîcă, directorul coordonator al ITM Vâlcea susţine că situaţia a scăpat de sub control în 2007, în timpul guvernării Tăriceanu. ,,În 1992, în România, erau înregistrate 80.000 de persoane cu handicap grav. Acum, în evidenţe, apar peste 600.000 de adulţi şi copii cu dizabilităţi. Numărul acestora a crescut foarte mult în 2007, când Guvernul Tăriceanu a hotărât că trebuie ajutaţi nu doar cei cu handicap grav, ci şi cei cu handicap mediu, numărul persoanelor cu dizabilităţi crescând brusc cu aproximativ 200.000. În 2005, statul plătea 1,6 miliarde lei, pentru ajutorul social;  2006 – 3,6 miliarde; 2007 – 5,7 miliarde;  2008 – 7,6 miliarde lei; 2009 – 8,1 miliarde lei. Noi vom cere direcţiilor sociale din cadrul primăriilor reevaluarea dosarele, dar nu vom putea să demonstrăm că cineva primeşte nemeritat banii. Pentru asta, inspectorii de asistenţă socială ar trebui să iniţieze anchete, dar în cazul persoanelor cu handicap nu pot rezolva nici ei mare lucru, pentru că nu pot anula un certificat medical parafat de un medic specialist”, a precizat şefa ITM Vâlcea.

În opinia doctorului Badea, acţiunea lui Boc e frecţie la picior de lemn

Nicolae Badea, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Vâlcea, a declarat că acţiunea impusă de guvern este o pierdere totală de timp şi un consum inutil de combustibil,  pentru că actuala legislaţie nu le permite inspectorilor sociali să anuleze nişte dosare sociale făcute în baza unor diagnostice medicale puse de medici specialişti. ,,Ardem benzina de pomană şi punem oamenii pe drumuri degeaba, că nu facem nimic fără modificarea legislaţiei. Trebuie schimbate criteriile de acordare a gradului de handicap, care sunt extrem de permisive. Noi am făcut un proiect de lege în acest sens în care am cerut şi completarea comisiilor pe criterii de performanţă, dar nu am primit niciun răspuns. Degeaba aleargă oamenii mei în teritoriu să facă reevaluarea dosarelor, pentru că ei fac dosarele în baza documentelor medicale eliberate de medicii specialişti, iar legea nu le permite să anuleze un diagnostic pus de medicul specialist. Avem înregistraţi 2000 de copii cu handicap, majoritatea cu vârste cuprinse între 1-3 ani, nu ştiu dacă sunt bolnavi sau dacă mamele au vrut să obţină încă un an de concediu maternal. Multe mame apelează la această formă de ajutor social pentru că au fost date afară şi nu şi-au mai găsit un loc de muncă, dar conform actelor medicale copiii sunt bolnavi. Oricât am încerca să găsim vinovaţi pentru numărul mare de dosare, sărăcia reprezintă principala cauză.”, a subliniat directorul DGASPC Vâlcea.
Ionela Bîcă, subalterna domnului Boc pe linie de partid, nu comentează decizia şefului Executivului, dar şi ea susţine necesitatea modificării actualei legislaţii. Până la apariţia noii legi, însă, Bîcă le-a transmis primarilor şi inspectorilor sociali din cadrul primăriilor să ia în serios declaraţiile premierului şi să scape de falşii asistaţi, altfel vor fi amendaţi. Primii vizaţi sunt beneficiarii Legii 416, aceştia îşi vor pierde ajutorul dacă inspectorii ITM vor constata că nu au muncit în folosul comunităţii numărul de ore prevăzut de lege.  „Le atrag atenţia primarilor că trebuie să suspende dosarele persoanelor care nu şi-au făcut numărul de ore în interesul comunităţii, prevăzute de legea 416. Dacă găsim astfel de cazuri, primarii respectivi vor fi amendaţi, iar cuantumul amenzilor se situează între 5 şi 10.000 lei”, a anunţat Ionela Bîcă. Totuşi, este de aşteptat ca ameninţările să nu aibă efect asupra primarilor, pentru amenda este dată pe primărie, nu pe persoană fizică. Aşa că tot statul va plăti.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button