Politica

Guvernul PD-L, în război cu cei mai săraci vâlceni

Premierul Emil Boc le-a pus gând rău şi asistaţilor sociali, adică persoanelor care beneficiază de venitul minim garantat. La nivelul judeţului Vâlcea, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de  Muncă au verificat până în prezent 33 de primării. În urma controlului, s-a constatat că 3,26% din numărul total de locuitori beneficiază de ajutor social.

Judeţul Vâlcea a devenit un judeţ de asistaţi sociali. ITM Vâlcea a demarat luna trecută, la cererea premierului Boc, o acţiune de verificare a dosarelor de ajutor social întocmite de angajaţii primăriilor. În prima fază a controlului au fost verificate 33 de primării: Păuşeşti Măglaşi, Vlădeşti Olăneşti, Horezu Stroeşti, Slătioara, Tomşani, Popeşti, Şirineasa, Dăeşti, Orleşti, Ioneşti, Zătreni, Mihăeşti, Ocnele Mari, Muiereasca, Băbeni, Copăceni, Băile Govora, Berislăveşti, Budeşti, Stoileşti, Pietrari, Păuşeşti Otăsău, Goleşti, Buneşti, Mateeşti, Grădiştea, Olanu, Galicea, Costeşti şi Vaideeni, unde figurează un număr record de asistaţi sociali: 558 de persoane. Doar 243 dintre ele au  prestat orele de muncă impuse de lege, restul au păpat banii statului degeaba sau nu au putut participa, din cauza stării fizice, la nicio acţiune în folosul comunităţii.
Numărul total de locuitori din cele 33 de comune verificate este de 129.861. Dintre aceştia, 4244 beneficiau de ajutor social, reprezentând 3,26% din numărul total. La data controlului, din cele 2292 de dosare de ajutor social aflate în plată, 32%, adică 738, au fost verificate prin sondaj. Singurele primării fără probleme au fost Vlădeşti, Buneşti, Budeşti, Berislăveşti şi Goleşti.  La celelalte, s-au găsit următoarele nereguli: neefectuarea anchetelor sociale pe o perioadă de 6 luni, la un număr de 12 primării; neacordarea vizei CFP pe fişele de calcul, în 7 primării; neefectuarea instructajului NTSM – 7 primării; neîntocmirea şi neafişarea planului de acţiuni – 3 primării; inexistenţa documentelor privind componenţa veniturilor – o primărie; neîntocmirea cererii cf. modelului HG 1010/ 2006 etc. 62 de beneficiari, din 14 localităţi, şi-au pierdut ajutorul social pentru că au refuzat să presteze orele de muncă prevăzute de lege. Primăria Vaideeni a fost singura amendată, cu 5 milioane lei vechi, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 416/2001, neîntocmirea anchetelor sociale din 6 în 6 luni şi pentru faptul că, în 2008, nicio persoană care avea obligaţia de a presta ore de muncă nu a dovedit din 3 în 3 luni că sunt în evidenţa AJOFM. Controlul va continua şi în celelalte localităţi ale judeţului, iar acolo unde inspectorii vor constata că beneficiarii primesc degeaba ajutorul social sau nu se încadrează în condiţiile prevăzute de lege, plata acestor drepturi va fi sistată. D.N.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button