Politica

Gheorghe Udubae nu crede în forţa UNPR

UNPR, PNŢ-CD şi PER, curcubeul politic neparlamentar din 2012

Poziţia preşedintelui organizaţiei municipale a UNPR Vâlcea poate fi interpretată ca o nepricepere politică, dar şi ca un realism. Istoricul alegerilor locale şi parlamentare din anul 2000 şi pană în prezent arată faptul că partidele mici nu au nicio şansă de a obţine vreo performanţă politică. Liderii de la Vâlcea ai acestor formaţiuni politice doresc o alianţă înregistrată oficial la Tribunal. Matematic, adunând procentele obţinute la ultima verificare electorală de către PNŢ-CD şi Partidul Ecologist Român, la cere se adaugă sondajul pentru UNPR, rezultă un scor de aproximativ 5,5%, adică peste pragul electoral. Coaliţia aceasta poate merge astfel doar la alegerile pentru primăria Râmnicului şi Consiliul Judeţean. Probabilitatea viabilităţii formulei devine un pericol evident pentru organizaţiile din Vâlcea ale PNL, PD-L şi PSD. „Nu vreau să vă spun că avem sau vom avea cine ştie ce procente în alegerile din 2012.  Cred că suntem undeva în jur de 2,5 – 3%. Numai împreună cu alte partide, fie ele şi neparlamentare, putem obţine un scor bun. Alianţa dintre noi şi celelalte partide este o soluţie foarte bună. Eu sunt deschis la o astfel de colaborare şi, dacă preşedintele UNPR, Gabriel Oprea îmi interzice să fac aşa, voi demisiona imediat din partid”, declară preşedintele organizaţiei din municipiu a UNPR, Gheorghe Udubae. Fost membru PSD, Udubae a candidat în 2008, fără succes, ca independent pentru Consiliul Municipal al Râmnicului.

PNŢ-CD, condamnat la dispariţie

Ţărăniştii au păstrat în rândurile lor câţiva talibani care, fără a avea perspective politice, rămân loiali doctrinei creştin-democrate şi caută variante pentru a ridica partidul aflat în cădere liberă încă din 2000. „Cred că nu este important să discutăm despre cine a avut această iniţiativă. Noi am făcut o astfel de propunere în urmă cu câţiva ani celor de la PER şi nu s-a concretizat nimic. Marţi (n.r. 16.11.2010), am stabilit o întâlnire la sediul PNŢ-CD cu Gheorghe Udubae şi cu Lucian Trandafirescu. Îmi doresc să se realizeze alianţa, dar nu sunt foarte optimist în privinţa reuşitei. Oricum, dacă nu reuşim să ne unim cu alte formaţiuni politice suntem sortiţi dispariţiei politice”, ne spune preşedintele PNŢ-CD Vâlcea, Iulian Iordăchescu.

PER(dant) de serviciu

Ecologiştii, care până acum nu au avut niciun fel de rezultate notabile în cei 20 de ani scurţi de la evenimentele din ’89, acceptă invitaţia, dar nu sunt hotărâţi să facă pasul propus de UNPR şi PNŢ-CD. „Putem avea o şansă şi dacă mergem singuri în alegeri. În curând, este posibilă o unificare a partidelor PER şi PV şi atunci putem atrage voturile celor care ne-ar fi susţinut la urne şi care nu au făcut asta pentru că îşi iroseau practic votul. Se pare că s-a rezolvat şi problema financiară, sursele de finanţare pentru 2012 fiind o certitudine. Participăm la întâlnirea de marţi dar, pentru a lua o decizie, este nevoie de mai mult timp. Nu putem stabili asta doar la Vâlcea, trebuie să consultăm forurile superioare ale partidului”, informează preşedintele PER Vâlcea, Lucian Trandafirescu. Conducerea de la Bucureşti a PER a solicitat liderilor locali din teritoriu să susţină PD-L şi Traian Băsescu în alegerile pentru preşedinţia României din noiembrie 2009. La Vâlcea nu s-a întâmplat acest lucru, mesajul domnului Trandafirescu fiind critic la adresa democrat-liberalilor şi a candidatului susţinut de aceştia. Este cunoscut faptul că Mircia Gutău a refuzat să aloce un spaţiu, aşa cum prevede Legea, pentru sediul PER din Râmnic.
Deşi a avut candidaţi pentru toate funcţiile politice şi administrative din judeţ, formaţiunea ecologistă nu are nici măcar un singur post în administraţia municipala sau judeţeană, pierzând lamentabil cursa electorală cu un procent de cca 1% din totalul voturilor alegătorilor.

Bogdan Alex Popescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button