Politica

Gheorghe Păsat are un nou „job”: să-l enerveze pe Ion Cîlea la şedinţe

Scumpirea tarifelor practicate de furnizori, impusă de Guvern cel puţin în cazul societăţii Hidroelectrica şi a Agenţiei Naţionale Apele Române, mărirea taxelor şi a impozitelor, creşterea preţurilor la materiale, combustibili şi energie, necesitatea recondiţionării sau modernizării unor capacităţi de producţie şi a laboratoarelor.

Majorarea preţului apei, o întreagă poveste

Sunt câteva dintre motivele care au stat la baza recentei reajustări a preţului apei din sursa Brădişor, practicat de APAVIL, unitate subordonată Consiliului Judeţean Vâlcea. Ion Cîlea, preşedintele CJV, a explicat că nu este vorba despre o majorare spectaculoasă, dar necesară pentru salvarea APAVIL. „Voi încerca din nou o renegociere a unor tarife cu furnizorii, pentru că sunt şi situaţii ciudate. Vă dau un exemplu: la Hidroelectrica, noi plătim în plus o taxă de captare, pentru că apa intră în reţeaua APAVIL şi ei zic că în condiţiile în care acea cantitate nu mai trece prin hidrocentrale nu mai produce energie. Aşa că APAVIL mai plăteşte o dată apa, pe care prima oară o plăteşte la ANAR. Mai sunt şi alte chestiuni cel puţin la fel de bizare. Am mai aflat, spre exemplu, că unele tarife au fost mărite prin hotărâri de guvern. Da, noi plătim mai mult pentru apă că aşa a vrut Boc”, a spus Ion Cîlea în cadrul şedinţei CJV.
Social-democratul a precizat, totodată, că n-a fost de acord cu propunerea conducerii SC APAVIL SA privind ridicarea preţului apei la 0,8 lei pe litru, considerând că, prin reducerea cu 10 la sută a cheltuielilor cu salariile angajaţilor societăţii, se poate opera o scumpire doar până la 0,77 lei. Chiar şi această valoare i s-a părut însă destul de mare unui consilier judeţean liberal. Gheorghe Păsat a sugerat în repetate rânduri că trebuie strâns şurubul şi mai mult. Simţind unde bate reprezentantul PNL, Ion Cîlea a revenit propunându-i să-i explice chiar şi la tablă dacă doreşte de ce preţul nu poate fi mai mic de 0,77 lei.

Apavil va avea viaţă grea fără Acvarim

Preşedintele CJ Vâlcea a afirmat că, în condiţiile în care Acvarim, societatea Primăriei Râmnicului, va cumpăra tot mai puţină apă de la APAVIL, cum a procedat în ultima vreme, şi nu va renunţa nici la ideea amenajării şi folosirii propriei sale surse de apă, situaţia oricum se va agrava. Nu în ultimul rând, el a subliniat că, în condiţiile actuale, preţul urma să fie mult mai mare. „Nici nu vă imaginaţi ce eforturi face conducerea APAVIL, ce eforturi fac angajaţii de acolo ca această societate să funcţioneze, ca vâlcenii să bea apă curată, de munte. Trebuie abandonate alte planuri, alte idei, cu alte surse, la Râmnicu Vâlcea”, a adăugat Ion Cîlea, uitându-se lung la consilierii democrat-liberali, dintre care mulţi susţin ideea primarului Romeo Rădulescu – ca municipiul să fie alimentat dintr-o altă sursă, amenajată undeva spre Vlădeşti.

Liberalii au încercat să speculeze electoral subiectul

După discuţii, trecându-se la vot, alianţa PSD – PDL şi-a impus punctul de vedere, preţul apei crescând până la 0,77 lei. Gheorghe Păsat a continuat să comenteze chiar şi după aceea, reproşând conducerii CJ că trebuia să facă toate eforturile pentru ca apa să nu se scumpească. „Nu văd de ce refuzaţi să înţelegeţi că am făcut eforturi imense să ţinem îngheţat preţul, dar în final am fost siliţi să-l mărim. Şi mărim tariful cu un ban, sau cât vine, nu cu cât trebuia. Şi nu vă mai spun că ţin materialul în sertar din martie. De atunci trebuia să luăm măsuri şi să nu lăsăm APAVIL să intre cu un picior în groapă. Poate că înţelegeţi, dar v-o fi pus Frâncu să faceţi tot acest spectacol, să transformaţi chestia asta în ceva electoral, din care să trageţi foloase. Ori, nu se pune problema aşa. Aici, nu suntem la partid! (…) De ce insistaţi? Vreţi să-mi dau demisia? Ce vreţi?”, a conchis liderul PSD.
Punctul privind stabilirea preţului apei furnizată de APAVIL nu a fost singurul care l-a determinat pe Păsat să sară ca ars. De fiecare dată când în sală era linişte, reprezentantul PNL simţea că trebuie să intervină. Dar din nefericire pentru el, reprezentanţii PSD şi PNL îl puneau rapid la punct, cu replici de tipul „mai taci bă!” sau „iar începuşi?”.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button