Economie

Fuziunea dintre Apavil şi Acvarim va fi urmată de atragerea unei finanţări de 80-100 milioane euro

De pe urma apropiatei fuziuni dintre APAVIL şi ACVARIM, judeţul Vâlcea va avea numai de câştigat – cred atât reprezentanţii Primăriei Râmnicului, cât şi cei ai CJV.
După cum probabil se ştie, pe Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu 2007-2013, sunt alocate 5,58 miliarde euro (4,512 mld. – finanţare europeană şi 1,076 mld. – asigurate din bugetul naţional). În cadrul POS Mediu 2007-2013 figurează şi Axa Prioritară 1, Sectorul „Apa/Apa uzată”, pentru care este prevăzută şi cea mai mare parte din fonduri (60 %). Pe această axă, judeţul nostru s-a înscris cu proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apa şi canalizare în judeţul Vâlcea”, care poate fi materializat doar în condiţiile în care cei doi importanţi operatori amintiţi vor fuziona. Oficial, valoarea exactă pe care urmează să o primim pentru acest proiect încă nu este cunoscută, dar se presupune că s-ar încadra între 80 si 100 milioane euro. În momentul de faţă, în baza de date a Ministerului Mediului, proiectul Vâlcii este catalogat ca fiind „în pregătire”. De asemenea, de precizat ar mai fi că în condiţiile în care proiectul depus de Vâlcea va fi, să zicem, de 100 mil. euro, doar 85% din banii vor proveni din fondurile de coeziune (FC). Restul sumei va fi asigurată de la bugetul de stat (BS) – 13% şi bugetul local – 2%. În plus, beneficiarul, respectiv operatorul regional de apă, va veni şi el, suplimentar, cu o contribuţie financiară, ce ar putea varia între 5 şi 12 la sută din valoarea totală a finanţării. Potrivit specialiştilor, municipiului Râmnicu Vâlcea i-ar reveni aproximativ 25 la sută din fonduri. Următoarele valori, în ordinea mărimii, vor reveni localităţilor Drăgăşani, Băbeni, Călimăneşti, Bălceşti, Olăneşti şi apoi comunelor membre ale Asociaţiei APA Vâlcea.
Cum spuneam, furnizarea de grant-uri sectorului de apă şi apă uzată este condiţionată de înfiinţarea unui operator regional. Până la această oră, la Vâlcea sunt întrunite condiţiile, în sensul că există Asociaţia APA, în care au aderat aproape toate localităţile, a fost întocmit masterplanul în domeniul apei, iar fuziunea dintre Apavil şi Acvarim este pe final. Dacă totul va merge bine, iar şi proiectul va fi finanţat, este de aşteptat ca, până la finele primăverii viitoare, să înceapă implementarea acestuia. Investiţiile cuprinse în documentaţie, au în vedere extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, construirea şi modernizarea unor staţii de tratare a apei potabile, a unor staţii de epurare, precum şi creşterea calităţii serviciilor publice de apă-canal, în condiţiile unor tarife acceptabile pentru populaţie. Toate aceste investiţii vor duce la creşterea gradului de confort în fiecare localitate prinsă în program, a potenţialului economic, influenţând pozitiv chiar şi sectorul imobiliar (terenuri mai atractive pentru investitori, infrastructură modernă). Această abordare urmăreşte atât creşterea eficienţei costurilor de investiţii (prin realizarea de economii la scară), cât şi scăderea costurilor de operare a obiectivelor de investiţii nou-create. Cel puţin teoretic, dezavantaje nu există, în afara deranjului generat în localităţi cu lucrările de execuţie, cum de altfel s-a întâmplat şi la Râmnicu Vâlcea, în cazul unei alte investiţii de amploare. Este vorba despre lucrările pe ISPA care, inevitabil, au dus la blocarea unor străzi, în anumite intervale de timp. Lumea a înţeles încă că este mult mai important ca, la Râmnicu Vâlcea, să fie atrase fonduri, să se modernizeze reţelele, firmele să aibă de lucru şi să se creeze locuri de muncă. Vă reamintim că, pe proiectul ISPA, privind extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canal din Râmnicu Vâlcea, câştigul comunităţii a fost imens. Contractul de finanţare a fost semnat de către primarul Mircia Gutău, în anul 2004, valoarea totală a proiectului ridicându-se la nu mai puţin de 29 milioane euro (75% – fonduri UE; 25% – cofinanţare asigurată de Banca Europeană de Investiţii). În prezent, implementarea acestui important proiect a intrat pe ultima sută de metri.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button