Acasă Diverse Eugen Neaţă, apel către ministrul Sportului, Ionuţ Stroe: ”Competiţii sportive de la...

Eugen Neaţă, apel către ministrul Sportului, Ionuţ Stroe: ”Competiţii sportive de la egal la egal”

87
0

”Noi, la Râmnicu Vâlcea, suntem obişnuiţi să fim campioni naţionali şi să ne batem de la egal la egal, la handbal, cu mari campioane ale ţărilor din Europa. Facem acest lucru de multe zeci de ani, întâi prin Oltchim şi acum prin SCM Râmnicu Vâlcea.
Se apropie sezonul marilor confruntări din cupele europene, în care SCM Râmnicu Vâlcea şi CSM Bucureşti vor intra în competiţie, în Champions League, cu cluburi puternice din străinătate.

Sunt un om interesat de sport în general şi de handbal în mod special. Ca bun vâlcean, sper în noi trofee naţionale şi internaţionale obţinute de handbalistele de la SCM Râmnicu Vâlcea. Ca bun român, sunt interesat ca şi alte echipe româneşti să facă performanţă în handbalul european. Echipele încep în această perioadă pregătirea pentru marile confruntări de peste o lună de zile. O fac însă cu limitări majore, complet diferite de condiţiile în care se pregătesc rivalele lor din străinătate. De pildă, handbalistele din România trebuie să poarte mască în timpul antrenamentelor şi nu au acces la meciuri amicale, de pregătire tehnico-tactică, absolut obligatorii la finalul perioadei de antrenament.

În trecut se organizau competiţii de pregătire, cupe şi trofee locale, care grupau echipele implicate în marile confruntări internaţionale. Acum acestea sunt imposibile în România. Nu şi în alte ţări. În Ungaria, Rusia, Germania, Norvegia şi Danemarca, de pildă, echipele de handbal se pregătesc în condiţii normale, similare cu cele din anii trecuţi. Autorităţile lor naţionale au pus în funcţiune reguli de protecţie în timp de pandemie care ţin coronavirusul departe de sportive permiţând în acelaşi timp antrenamente îndreptate spre performanţă sportivă. Am depus astăzi la Parlament o întrebare adresată ministrului Tineretului şi Sportului, Ionuţ Marian Stroe. Este nevoie urgentă de clarificarea condiţiilor legale în care handbalistele românce să pregătească cum se cuvine anul competiţional care urmează şi confruntările de la egal la egal cu marile cluburi europene. De la egal la egal nu este în acest caz o simplă expresie diplomatică, ci o condiţie obligatorie de lucru.

Domnul Ionuţ Marian Stroe are poziţia guvernamentală care îi permite să se informeze rapid despre condiţiile în care se pregătesc handbalistele din străinătate şi să facă posibil aceleaşi pachet de reguli şi condiţii şi pentru sportivele din România. Egalitatea de şanse este principiul fundamental al tuturor competiţiilor. Este obligatoriu să asigurăm sportivilor noştri aceleaşi şanse de pregătire cu cele pe care le acordă ţările europene cu care ne comparăm şi cu care ne confruntăm în marile întreceri sportive”, a transmis deputatul Eugen Neaţă.