Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Liga IV

Echipa din staţiune caută gloria de odinioară

4cozia* Cozia a evoluat mulţi ani în Divizia C, iar în câteva rânduri s-a numărat printre echipele devenite campioane judeţene

Reapărută pe firmamentul fotbalului judeţean din Vâlcea în vara anului 2008, din iniţiativa primarului oraşului Călimăneşti, Ilie Amuzan, Cozia a trecut rapid peste aşa-zisa „perioadă de acomodare”. Saltul s-a datorat în principal faptului că edilul social-democrat l-a instalat la conducerea echipei pe Ion Tudorică, fost şef al Comisiei Judeţene de Arbitri în perioada când Gheorghe Constantin era preşedinte al AJF Vâlcea. Astfel, în numai doi ani, echipa a ajuns să se bată pentru promovarea în Liga a III-a, acolo unde Călimăneştiul visează să ajungă nu peste mult timp.
Rezultatele notabile din trecut îi şi îndeamnă pe actualii jucători şi oficiali ai echipei din Călimăneşti să calce, din nou, pe un drum pavat cu succese. Cozia a evoluat multe sezoane în Divizia C (fotbalişti de renume ai Vâlcii îmbrăcând tricoul acestei grupări de-a lungul anilor), iar în câteva rânduri s-a numărat printre echipele devenite campioane judeţene. Ultima oară s-a întâmplat acest lucru în 2006, atunci când la timona echipei se afla tocmai Mircea Savu, nimeni altul decât tehnicianul rivalei Oltul Ioneşti 2009 din ultimul sezon al Ligii a IV-a. Acea echipă (sponsorizată de Laurenţiu Mihăilă şi Dani Bunea) s-a desfiinţat imediat după meciul de baraj pierdut în acel an în faţa formaţiei Athletic Sibiu (1-2). Coincidenţă sau nu, în 2008, atunci când a fost reînfiinţată, Cozia Călimăneşti a preluat locul în Liga a IV-a al unei alte campioane judeţene, Hidroelectra, care de asemenea pierduse meciul de baraj pentru promovarea în Liga a III-a (0-5 cu Jiul Rovinari).

„Punctele pierdute la Şirineasa şi Măciuca au afectat moralul jucătorilor”

Până ce va ajunge să joace iarăşi în al treilea eşalon al ţării, Cozia Călimăneşti se numără, deocamdată, printre protagonistele „Elitei” judeţene. În sezonul trecut, echipa antrenată de Gabriel Mangalagiu a ocupat locul 6, însă mult timp a fost considerată principala rivală a Oltului Ioneşti 2009 în lupta pentru promovare.
Cozia era „în cărţi” la finele turului (o despărţeau doar 6 puncte de lider), însă lucrurile nu au prea mers în direcţia dorită de oficialii grupării din staţiune în a doua parte a campionatului. Preşedintele Ion Tudorică crede că pentru Cozia Călimăneşti sezonul precedent s-a încheiat practic în momentul în care s-au pierdut cele patru puncte la Şirineasa şi Măciuca, de unde elevii lui Gabriel Mangalagiu au plecat doar cu două rezultate de egalitate. „Totul s-a terminat atunci pentru noi. Oltul Ioneşti 2009, care avea deja 6 puncte avans la finele turului, s-a desprins la 10 în urma celor două sincope ale noastre. Cele două remize au afectat moralul jucătorilor, aceştia simţind că nu mai pot recupera handicapul faţă de lider, aşa că au început să joace din ce în ce mai prost, iar consecinţa a fost una singură: echipa a luat-o la vale!”, ne-a precizat Tudorică.

„Nimeni nu şi-a exprimat până acum dorinţa să plece de la Cozia”

Şi în sezonul viitor, Cozia Călimăneşti se va baza, în general, pe acelaşi lot de jucători din campionatul precedent. Vara trecută, conducerea clubului vâlcean a parafat contracte pe câte trei ani cu majoritatea fotbaliştilor, iar nimeni nu şi-a exprimat până în prezent dorinţa să plece de la Cozia. „Până în acest moment, nimeni nu şi-a exprimat intenţia să părăsească echipa. Ne vom întări însă în unele compartimente, cu 4-5 jucători tineri, care provin de la echipa de juniori, campioană judeţeană în ultimul sezon. Pe cei vizaţi i-am urmărit şi în cele două meciuri cu Voinţa Sibiu, sunt jucători de viitor, pe care ne vom putea baza în anii următori. Alte eventuale achiziţii le vom face doar în cazul în care vom atrage alături de echipă cel puţin un sponsor puternic”, a mai mărturisit preşedintele Coziei.

Saltul în Liga a III-a, amânat cu un an din cauza condiţiilor financiare

Chiar dacă, în returul sezonului trecut, pe vremea când echipa pregătită de Gabriel Mangalagiu se bătea pentru titlul de campioană judeţeană cu Oltul Ioneşti 2009, s-a vehiculat că, indiferent de deznodământul luptei pentru promovare, Cozia va face oricum saltul în Liga a III-a, dacă nu pe teren, ci prin cumpărarea unui loc, în acest moment, la Călimăneşti nu se mai pune problema ca acest lucru să se întâmple. „O vom lua de la capăt în Liga a IV-a, sperând că în vara viitoare vom reuşi să facem saltul la un nivel superior. Din punct de vedere financiar situaţia nu e deloc roz nici la Călimăneşti, aşa că avem nevoie să mai jucăm încă un an la acest nivel competiţional”, a afirmat Tudorică.

Fotbaliştii care „nu au mai tras tare în retur” vor fi puşi pe liber

* antrenorul Gabriel Mangalagiu va întocmi un referat în care va caracteriza evoluţia fiecărui component al lotului

Ion Tudorică ne-a declarat însă că este foarte posibil să se renunţe la câţiva jucători, care nu au dat randamentul scontat în finalul sezonului trecut: „Chiar dacă nimeni nu vrea să plece de la Cozia, s-ar putea să renunţăm noi la câţiva fotbalişti, care nu au mai tras tare în ultimele etape din campionatul precedent. În acest sens, aştept ca antrenorul Gabriel Mangalagiu să facă un referat în care să caracterizeze evoluţia fiecărui component al lotului. Oricum, pentru prestaţiile slabe din retur, conform regulamentului de ordine interioară al clubului ar fi trebuit să le reţinem jucătorilor câte 30 la sută din salarii, ceea ce însă nu se va întâmpla. Toţi fotbaliştii îşi vor încasa drepturile financiare stipulate în contracte, dar s-ar putea să renunţăm la serviciile unora, care ne-au cam dezamăgit în retur”.
Altfel, Tudorică a precizat că în pofida rezultatelor slabe din retur nu s-a pus niciun moment problema ca antrenorul Gabriel Mangalagiu să plece de la Cozia.

Autorităţile locale vor să atragă sponsori pentru echipa de fotbal

Pentru a face saltul în eşalonul superior al fotbalului românesc, Cozia Călimăneşti ar putea beneficia din viitorul sezon de aportul financiar al unui sponsor puternic, care îşi derulează afacerile la Călimăneşti. În următoarea perioadă, oficialii echipei de fotbal, împreună cu autorităţile locale, în speţă cu primarul Ilie Amuzan intenţionează să stabilească primele legături în acest sens şi să perfecteze inclusiv un act de colaborare. „Până ce colaborarea nu se va concretiza sută la sută nu vrem însă să divulgăm numele respectivului sponsor. După ce discuţiile vor avea loc, vom putea oferi mai multe amănunte. Ar fi foarte bine dacă am atrage alături de echipa de fotbal un asemenea sponsor, care îşi derulează afacerile la Călimăneşti-Căciulata. Sunt probleme financiare peste tot, nu se ştie ce va fi, aşa că ne-ar avantaja să avem alături de noi un om de afaceri puternic. Nu am avut încă o discuţie cu primarul Ilie Amuzan, dar sunt sigur că şi acesta ar fi dispus, de asemenea, să atragem un sponsor lângă echipa de fotbal. Ne-am dori ca bugetul Coziei să fie cât mai mare posibil, pentru că numai astfel ne vom permite să aducem şi jucători valoroşi la Călimăneşti, pe care să-i şi plătim bine”, a concluzionat oficialul echipei din Călimăneşti. Altfel, preşedintele Coziei a dezminţit zvonurile potrivit cărora în primăvară s-ar fi încercat o colaborare cu FC Oltchim pentru ca aceasta grupare să se mute la Călimăneşti.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button