Administratie

Drum asfaltat, pe o lungime de 10 kilometri, de la Perişani, la Cabana Cozia

Ion Sandu este unul dintre cei mai experimentaţi primari din judeţ în atragerea de fonduri europene. A fost greu până a realizat primul proiect. Apoi au început să curgă pe bandă rulantă. În fiecare mandat, în principal de la Uniunea Europeană, dar şi de la Guvern, a atras între 150 şi 200 de miliarde lei vechi, pentru modernizarea comunei Perişani. Nu au făcut excepţie nici ultimii patru ani. Pentru următorul mandat pe lista de priorităţi se regăsesc obiective de mare însemnătate pentru comunitate. Primul este modernizarea DN 7D.


”Am aşteptat 17 ani să vedem asfalt pe DN 7D. De această dată, am mare încredere că va fi modernizat”

Se spune că dacă vrei să mergi pe un drum bun în România, trebuie să cauţi casa primarului. La Perişani nu e aşa şi asta nu din vina primarului, care, în ultimii ani, a încercat toate variantele pentru a găsi o soluţie pentru modernizarea DN 7 D. ”Eu sunt un contra-exemplu pentru ideea care circulă în spaţiul public, în on-line, peste tot, că dacă vrei să vezi un drum bun trebuie să cauţi casa primarului. De la mine de acasă şi până la Primărie sunt 5 kilometri. Trei sunt neasfaltaţi. Dacă ar fi stat în puterea mea, bineînţeles că nu am mai fi fost azi în situaţia asta. Eram direct interesat, atât pentru mine, cât şi pentru numeroşii locuitori din această zonă a comunei. Am asfaltat aproape toate ulicioarele, avem o infrastructură rutieră bună, cu excepţia acestui drum national, care are o lungime de 31 kilometri, iar aproape jumătate tranzitează localitatea noastră. Am aşteptat 17 ani să vedem asfalt pe drumul national. De această dată, am mare încredere că va fi modernizat. Va fi prioritatea numărul 1 în următorul mandat. Mergem la Ministerul Transporturilor. Avem termen pe 14 august. Ne dorim să fie predat printr-un protocol, pe durată determinată, UAT-urilor sau Asociaţiei de Dezvoltarea Intercomunitară pe care am înfiinţat-o. Nu-l luăm numai noi, ci împreună cu vecinii, Titeşti, Boişoara, Câineni, pentru că aşa e normal. Dacă ni se va preda acest drum, mergem să solicităm finanţare la Compania Naţională de Investiţii. Dacă nici acum nu se poate, nu se va mai putea niciodată”, a precizat primarul comunei Perişani.

Canalizarea, o altă prioritate pentru primarul Ion Sandu, în mandatul următor

”Canalizarea nu am făcut-o, dar nu pentru că nu am fi încercat. Încă din anul 2010 am depus proiect pe Măsura 322, dar pe motiv că noi am beneficiat de finanţare europeană am fost depunctaţi cu 10 puncte şi a rămas totul în stand-by. Proiectul a fost unul integrat. Am mai avut asfaltarea DC 4 şi DC 5, căminul cultural, o grădiniţă. Dacă am văzut că nu am primit finanţare, am spart proiectul mare şi le-am făcut pe celalalte separat. Proiectul pentru canalizare l-am redepus în 2011, la POS Mediu, dar şi acolo a picat pentru că am venit cu o pondere mică de co-finanţare. S-au finanţat doar câteva proiecte în România, unde s-a ajuns cu declararea cofinanţării la 90%. Apoi l-am inclus în proiectul general al judeţului, al ADI Apa. De aici a fost scos anul trecut fără ni se comunice. Am pierdut, astfel, şi oportunitatea finanţării pe PNDL 2. Poate ar fi fost acum în execuţie, dacă nu cumva chiar finalizat. Și aşa am rămas fără canalizare. A fost invocat, ultima dată, un criteriu aiurea, că există între satele Pripoare şi Băiaşu o porţiune de mai mult de 300 de metri fără locuinţe. Aşa a devenit neeligibil. Chiar avem aglomerări de populaţie, sunt multe solicitări. Acum îl vom depune la Compania Naţională de Investiţii. Trebuie să cadastrăm ultimele străzi şi totul va fi pregătit. Introducerea canalizării va fi a doua investiţie, ca prioritate, după modernizarea DN 7, în următorul mandat”, a anunţat Ion Sandu.

Planuri mari de viitor, la Perişani: complex SPA, parc de aventură, asfaltarea unui drum care duce la Cabana Cozia şi amenajarea unui dispensar medical modern

Pentru proiectele viitoare, Ion Sandu va încerca, în continuare, să atragă fonduri europene, dar se bazează şi pe cele guvernamentale. Vrea să transforme total comuna. La prima vedere, planurile sale par greu de realizat, însă a demonstrat de când conduce Primăria Perişani că este capabil să realizeze lucruri măreţe. Nu a promis niciodată ce nu a putut realiza. După definitivarea investiţiilor în infrastructură, va continua să dezvolte proiecte pe parte turistică. ”Asfaltarea DN 7 D ar fi primul obiectiv de importanţă majoră, apoi canalizarea şi să încheiem procesul de modernizare a drumurilor, cu asfaltarea ultimelor ulicioare. În următoarea perioadă vreau să construim şi un dispensar medical modern în centrul localităţii. Am depus deja solicitare la CNI pentru a obţine finanţare. Este necesar atât pentru localnici, dar şi în perspectiva în care ne vom dezvolta pe parte turistică. Dacă turismul va lua amploare, trebuie să asigurăm toate utilităţile. La baza recreaţională se lucrează. Nu mai sunt prea multe de făcut. Stadiul lucrărilor a ajuns, undeva, la 80%. Cred că până la finele lunii septembrie va fi gata. De asemenea, am un studiu de fezabilitate pentru construirea unui drum, Simniceanu. A fost drum forestier. Ar uni Transperişaniul (cum a fost denumit drumul care traversează comuna) cu Cabana Cozia. Ar fi vorba despre vreo 10 kilometri de asfalt. E ideal pentru turismul de vară. Drumul ajunge la un kilometru de Cabana Cozia. Îmi mai doresc un complex SPA, pentru dezvoltarea turismului, dar şi un parc de aventură. Va fi de lucru şi în mandatul următor. Am proiecte însemnate, importante pentru viitorul localităţii. Se pot face într-un mandat”, a mai spus primarul comunei Perişani, Ion Sandu. (S.S.)

Articole Similare

Back to top button