Politica

Deputatul Mazilu va fi şeful Departamentului „Infrastructură” din UNPR

• Noul partid de stânga a fost lansat de Ziua Muncii, în Piaţa Revoluţiei. Sâmbătă, în funcţia de preşedinte al UNPR a fost ales Marian Sârbu, ex-ministrul Muncii, iar actualul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, şi-a rezervat postul de preşedinte executiv

Câteva mii de susţinători au participat sâmbătă, în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti, la lansarea Uniunii Naţionale pentru Progresul României, noul partid înfiinţat de ministrul Gabriel Oprea şi parlamentarii independenţi. Ziua şi locaţia nu au fost alese întâmplător. Aşa cum se ştie, până în acest an, 1 Mai era o sărbătoare consacrată de serbările cu mici şi bere ale PSD.

Cezar Tită, una dintre piesele grele ale noului partid 

Deputatul Constantin Mazilu, liderul de la Vâlcea al UNPR, a fost însoţit la acest eveniment de peste 100 de delegaţi, care au reprezentat aproape toate zonele judeţului nostru. Potrivit precizărilor parlamentarului, mulţi dintre cei care au decis să-i fie alături nu au mai făcut politică, iar printre ei se află şi personalităţi de marcă din lumea academică. Este şi cazul lect. univ. dr. Cezar Tită, prodecanul Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii „Spiru Haret”, care s-a arătat foarte încrezător în viitorul şi utilitatea noii formaţiuni.
Sâmbătă, la Bucureşti, în funcţia de preşedinte al UNPR a fost ales Marian Sârbu, ex-ministrul Muncii, iar actualul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, şi-a rezervat postul de preşedinte executiv. Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu va fi preşedinte de onoare, în vreme ce primarul Neculai Onţanu va deţine funcţia de secretar general.

Concurenţă serioasă pentru PSD

Deputatul vâlcean Dan Mazilu a fost ales şef al Departamentului „Infrastructură”, această funcţie fiind echivalentă cu cea de vicepreşedinte. Declarat partid de centru-stânga, UNPR a adoptat culoarea roşie, făcând astfel concurenţă PSD. De altfel, potrivit programului politic, noul partid îşi propune să „combată pesimismul” care s-a instaurat în rândurile românilor, în mare parte din cauza PSD, social-democraţii fiind acuzaţi că au compromis ideea de stângă politică. Uneperiştii şi-au ales ca siglă o acvilă, care reprezintă suveranitatea, autoritatea de necontestat şi gândirea cutezătoare, directă, călăuzită de căutarea cunoaşterii. În creştinism, acvila simbolizează omnipotenţa lui Dumnezeu, credinţa, ascensiunea lui Christos şi pe Sf. Ioan. Acvila împărtăşeşte, de asemenea, simbolismul păsării Phoenix care se reînnoia pe sine la fiecare zece ani zburând în soare şi apoi în mare de trei ori. În felul acesta, devine şi un simbol al naşterii din nou şi al botezului. Crucea ortodoxă aflată în ciocul acvilei îşi regăseşte semnificaţiile profunde în tradiţia creştină a românilor, reprezentând un simbol cu valoare ascensională, ce atestă respectul faţă de sacralitate şi faţă de nemurirea obţinută prin jertfă.

Până la finele verii, UNPR va avea structuri în peste 40 de localităţi vâlcene

„Evident că n-am ales întâmplător acvila. Aşa cum aţi sesizat, am vrut şi vrem să transmitem un mesaj foarte clar şi serios. UNPR va pune pe primul lor interesul naţional, iar oamenii trebuie să cunoască acest lucru. Uniunea Naţională pentru Progresul României este o construcţie politică de  centru-stânga, care are ca obiectiv promovarea unei guvernări progresiste şi asigurarea stabilităţii politice pe termen lung. UNPR va introduce politicile de stânga moderne, care nu sunt reprezentate de nicio formaţiune politică. UNPR este partizanul consensului politic pe marile teme de interes naţional şi nu va respinge nicio alianţă cu forţele pozitive, loiale ţării, care susţin progresul şi modernizarea României. UNPR promovează patriotismul pozitiv al celor care cred în capacitatea de regenerare a României şi în necesitatea unui stat activ, puternic, echilibrat, care sprijină iniţiativa personală de împlinire”, a mai precizat deputatul Dan Mazilu, unul dintre liderii UNPR. Acesta a adăugat că, în plan judeţean, nu are ca obiectiv racolarea foştilor săi colegi de partid, a membrilor de la Vâlcea ai PSD, însă nu va refuza să primească în organizaţia sa oamenii valoroşi şi bine intenţionaţi, indiferent dacă aceştia au mai făcut sau nu şi înainte politică. „Nu, nu vom începe o vânătoare de membri de la alte partide, dar nu vă ascund că mi-aş dori să vină în UNPR tot ce e mai bun la celelalte partide. Până la sfârşitul verii, vom avea structuri în peste jumătate dintre localităţile vâlcene. Ne dorim ca aceste structuri să fie coordonate de oameni serioşi, deschişi, comunicativi, cu bună reputaţie”, a conchis deputatul Dan Mazilu.
Vă reamintim că UNPR s-a format în jurul grupului de parlamentari independenţi constituit în noiembrie 2009. Grupul parlamentar mixt din Camera Deputaţilor număra atunci 14 deputaţi independenţi, iar Grupul parlamentar mixt din Senat era format din 5 senatori independenţi. În prezent, independenţii au 29 de parlamentari, 10 senatori şi 19 deputaţi. UNPR a fost recunoscut oficial de Tribunalul Bucureşti pe 20 aprilie şi este perceput ca o reinventare politică a unor lideri care au reprezentat, în ultimii opt-nouă ani, piese grele ale PSD.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button