Administratie

Demontarea altei minciuni ! De ce nu se pot reabilita toate blocurile din oraş cu fonduri de la bugetul local?

La acest moment, în Râmnicu Vâlcea sunt 702 blocuri din vechiul fond de stat, construite până în 1989. Dintre acestea, 100 au fost reabilitate termic (52 doar în ultimii 8 ani, cu cofinanţare din fonduri europene sau de la bugetul de stat), iar alte 11 sunt în faza de început a lucrărilor de eficientizare energetică.
Valoarea totală a investiţiilor pentru ultimele 52 de blocuri reabilitate termic (ne referim doar la ele ca să avem o imagine cât mai actualizată) este de 92 mil. lei, ceea ce duce la o medie de 1,77 mil. lei/bloc. Asta înseamnă că reabilitarea termică a restului de 591 de blocuri din oraş ar costa Primăria Municipiului peste 1 miliard de lei noi. Adică tot bugetul local pe următorii doi ani!
Doi ani în care nu ar trebui să plătim nici iluminatul public pe străzi, nici curăţenia oraşului, nici întreţinerea parcurilor şi a spaţiilor verzi. Doi ani în care nu s-ar da nici indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu handicap şi nici subvenţiile pensionarilor la transportul în comun. Doi ani în care nu ar trebui să facem nicio reparaţie sau investiţie în licee, şcoli şi grădiniţe, să nu plătim întreţinerea niciunei creşe, să nu acoperim mesele şi cazarea copiilor de la şcolile profesionale şi să nu premiem niciun elev pentru rezultatele deosebite obţinute la examene. Doi ani în care să nu ne bucurăm de lumini de Crăciun, de focuri de artificii de Revelion sau de spectacolele de Ziua Imnului.
Singura soluţie pentru continuarea reabilitării termice a blocurilor este accesarea de noi fonduri nerambursabile care să acopere – total sau măcar parţial – costurile acestor investiţii. Doar că aici nu mai depinde de Primăria municipiului, ci de selecţia finanţatorilor, în funcţie de fondurile disponibile pentru un program sau altul. Tot ce putem face e să avem proiectele întocmite până la ultima virgulă şi imediat ce apare o oportunitate, să depunem cererile de finanţare, aşa cum a fost în cazul componentei din PNRR pentru eficientizare energetică, când Primăria Râmnicului, pentru că avea documentaţiile gata, a luat toate fondurile destinate întregului judeţ!
• Eusebiu Veţeleanu, administrator public Rm. Vâlcea

Articole Similare

Back to top button