Politica

De ce a venit V.A.I. la Vâlcea, dacă nu să dea tunuri şi să scindeze PD-L?

dalmatianÎn ultimele săptămâni, în mediul politic vâlcean, în special în cercurile democrat-liberale, s-a vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă Valentin Adrian Iliescu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, mai mult decât despre faptul că, zilele trecute, cu ajutorul sondei spaţiale Cassini, oamenii de ştiinţă au descoperit posibile semne de viaţă pe Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn.

Democrat-liberalii vâlceni au simţit că ceva nu este în regulă cu V.A.I.

Democrat-liberalii, cu excepţia câtorva primari, parcă au văzut Apocalipsa prin venirea lui V.A.I. la Vâlcea şi prin încercările disperate ale acestuia de a se înfige puternic în organizaţia PD-L din judeţul nostru. Asta după ce, iniţial, pedeliştii nu au acordat o prea mare importanţă demersurilor ministrului, dubios de dornic să facă parte din filiala condusă, deocamdată, de senatorul Dorel Jurcan. N-ar fi exclus ca, la început, să-l fi crezut, aşa cum ni s-a părut şi nouă, un ţărămbete oarecare, cu limbaj de lemn, parvenit, limitat, căruia i-a surâs soarta la un moment dat procopsindu-l dintr-o dată cu relaţii, afaceri şi mulţi bani. Bănuim că, pe parcurs, au sesizat că Iliescu are comportamentul specific unui pămpălău, însă este un individ extrem periculos din postura de vârful de lance al unor grupuri de interese preocupate de vreo doi ani încoace să obţină puterea absolută în PD-L Vâlcea.

Pe primarul din Cîineni l-a minţit că îi aduce bani pentru investiţii în infrastructură

Pesemne că pedeliştilor vâlceni le-a venit sclipirea după ce au realizat că, în timp ce ei se chinuiau să vină în faţa electoratului cu explicaţii care să pară cât de cât logice în ceea ce priveşte măsurile nepopulare anunţate de Traian Băsescu şi Emil Boc, V.A.I. a început să-şi facă imagine prin localităţile vâlcene promiţând fonduri de la Bucureşti şi soluţii miraculoase pentru foarte multe probleme acute, pe care ceilalţi pedelişti, din vechea gardă, n-ar fi fost în stare să le rezolve. Mai mult decât atât, cu ajutorul presei controlată de Maria Tudor, dar şi a propriului canal media, dacă-l putem numi aşa, Valentin Iliescu s-a străduit să-şi creeze imaginea unui Mesia al tuturor vâlcenilor. După mai bine de o lună de tatonări, simţind că a venit momentul să treacă la următorul nivel, V.A.I. a cerut să fie adoptat cu acte în regulă de organizaţia PD-L de la Vâlcea. Democrat-liberalii începuseră însă să se dezmeticească şi să simtă că ceva nu este în regulă cu acest personaj. Aşa că, după cum vă spuneam şi săptămâna trecută, au respins ideea ca V.A.I. să devină membru PD-L în organizaţia de la Băile Olăneşti. Vizibil frustrat, imediat după aceea, Iliescu a cerut sprijinul aliaţilor săi. S-a dus la postul Mariei Tudor, de unde a aruncat cu lături în tot partidul. Consilierul judeţean Dan Fiera a sunat în timpul uneia dintre emisiunile cu pricina şi i-a atras atenţia ministrului că are o atitudine greşită, distructivă. Printre altele, acesta a scăpat voit şi informaţia că Iliescu merge prin teritoriu şi încearcă să-şi facă lobby lansând promisiuni pe care nu le poate onora. Spre exemplu, pe Ion Nicolae, primarul de la Câineni, l-a amăgit că îi va aduce cât ar bate din palme fonduri pentru o serie de investiţii, dar după discuţia pe care cei doi au avut-o în urmă cu câteva săptămâni nu s-a mai întâmplat nimic.

Este omul Mariei Tudor sau al lui Berceanu?

Pe bună dreptate, mulţi dintre democrat-liberalii vâlceni şi-au pus tot felul de întrebări în legătură cu venirea lui V.A.I. la Vâlcea, dar şi în ceea ce priveşte lejeritatea cu care acesta aruncă în stânga şi-n dreapta cu vorbele şi promisiunile. Unii dintre ei cred că Valentin Iliescu este omul lui Radu Berceanu, care, alături de gaşca din care face parte, ar pregăti o mutare importantă în partid, iar în acest sens nu i-ar strica sprijinul cât mai multor organizaţii. Alţii cred că femeia de afaceri Maria Tudor l-a adus la Vâlcea, iar „interesele ascunse” ar fi mai cu seamă de ordin economic.
Indiferent care ar fi însă adevărul, cert este că, necunoscând prea multe lucruri despre el, pedeliştii vâlceni nu ştiu cum să acţioneze, cum să scape de acest individ pe care, între noi fie vorba, îl consideră extrem de libidinos şi total nepotrivit pentru a da ora exactă în organizaţia PD-L din judeţul nostru.

Pe unde a fost, a distrus, a încercat să dezbine şi a minţit cu neruşinare

Cu ajutorul colegilor de breaslă din judeţele prin care s-a perindat Valentin Iliescu, am aflat şi ne-am convins că democrat-liberalii vâlceni au toate motivele de îngrijorare în ceea ce-l priveşte pe acest om. De-a lungul timpului, el a încercat să intre cu forţa în viaţa mai multor organizaţii din ţară. În urmă cu ceva vreme, el a ajuns şi pe la Piteşti. La o conferinţă judeţeană de alegeri, Valentin Iliescu a uimit întreaga asistenţă declarând, pe nepusă masă, că intenţionează să se apropie de Argeş, să se implice în rezolvarea problemelor organizaţiei şi ale judeţului. Potrivit presei piteştene, el şi-a motivat interesul pentru Argeş „prin natura potenţialului”, care i-ar fi oferit, chipurile!, „multe posibilităţi de a dezvolta nişte proiecte esenţiale, mai importante decât politica”. Ca şi la Vâlcea, V.A.I. a mai sugerat că a luat această decizie de capul lui, pentru că simţea (?) că este nevoie de sprijinul său. De parcă nu erau suficiente aceste inepţii, Iliescu a anunţat foarte ferm că va deschide chiar şi cabinete parlamentare, nu mai puţin de 10, în toate oraşele din Argeş. Şi va şi candida în acest judeţ – dădea asigurări Iliescu, la acel moment – dar numai dacă alegătorii îl vor ruga. Altfel spus, argeşenii ar fi trebuit să se simtă onoraţi să beneficieze de bunele sale intenţii, precum şi de vasta sa experienţă.

Dat afară din PUNR, pentru că ar fi folosit banii partidului în interes propriu

Da, vastă, dar să vedem în ce anume… În perioada 1996-2000, V.A.I. a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 41, din Bucureşti. Din 1991 până în 1999, a fost membru PUNR, o perioadă având chiar calitatea de vicepreşedinte al partidului. Cu un an înainte de alegerile din 2000, şi-a dat demisia din partid trecând, după o foarte scurtă vreme de independenţă parlamentară, la PDSR. În timp ce el striga în gura mare ca părăseşte PUNR-ul, conducerea acestei formaţiuni dezvăluia că Valentin Iliescu a fost dat afară pe motiv că „desfăşura activităţi polemice în mass-media, legate de viaţa internă de partid” şi că ar fi cheltuit banii partidului în interes personal. Iliescu nu a reuşit să se integreze nici în echipa de la PDSR. Cu toate acestea, el a ajuns destul de uşor preşedinte al filialei din Bistriţa Năsăud. În 2000, a fost reales deputat pe listele PDSR (PSD, din 2001).

Locuitorilor din Parva le-a promis că le face o hidrocentrală mai mare decât cea de la Porţile de Fier

Şi atunci promitea cam orice îi debita creierul şi minţea de îngheţau apele. Spre exemplu, pe bieţii oameni din Parva i-a păcălit în campanie că, pe Valea Someşului, le va construi o hidrocentrală cum nici la Porţile de Fier nu există. Tâmpenii şi mai mari le-a spus locuitorilor din Ilva. Potrivit jurnaliştilor din Argeş şi Bistriţa Năsăud, Iliescu nu mai avea mult şi le jura acestora că va aduce nişte prieteni de-ai săi, italieni, care doresc să construiască exact în comuna lor o fabrică de mobilă. În final, tot ceea ce a reuşit Iliescu să facă pentru bistriţeni a fost să le aducă într-adevăr nişte arabi, dar care n-au venit să le dea, ci doar să le ia.

Arabii aduşi de V.A.I. la Bistriţa Năsăud au dat cel mai mare tun în turism

Prin 2001, aceştia au preluat prin negociere directă de la Ministerul Turismului acţiunile majoritare de la SC Hebe SA, cel mai mare complex hotelier din ţară, cu o capacitate de peste 900 de locuri, din staţiunea balneoclimaterică Sângeorz-Băi. Alţi colegi de-ai săi, din acea vreme, au privatizat fraudulos şi turismul vâlcean, de niciuna dintre aceste mega afaceri nefiind străin nici fostul ministru Dan Matei Agathon. Se presupune că, înainte de 1989, dar şi după aceea, Valentin Iliescu ar fi fost destul de apropiat de serviciile secrete româneşti şi, prin relaţiile create astfel, ar fi reuşit să intre numai în afaceri profitabile şi să se îmbogăţească. O afacere ca şi cea cu arabii, a făcut şi cu Iosif Armaş, pe care l-a ajutat să cumpere, la un preţ derizoriu, fabrica de zahar din Lechinţa, închisă şi vândută la fier vechi imediat după tranzacţie. Nu ar fi trebuit să-i fie foarte greu, având în vedere inclusiv faptul că soţia sa lucra la AVAS, ca expert în Departamentul de monitorizare a contractelor post-privatizare.

Forţat să plece din PSD, a intrat în PD, unde un traficant l-a ajutat să promoveze

Sigur că nu durat mult timp până ca, lui V.A.I., să i se ducă vestea de „dalmaţian” şi „papagal”, iar colegii de partid să-l izoleze, în speranţa că, astfel, acesta se va simţi să plece. Cea mai mare dorinţă a lor s-a împlinit, Iliescu intrând în scurtă vreme în PD. Asta deşi, în 2002, el încercase să înfunde câţiva pedişti din Bistriţa Năsăud, prin diverse controale comandate la instituţiile conduse de aceştia. Se spune că ascensiunea lui Iliescu în PD (PD-L, mai târziu – n.r.) i s-a datorat în mare măsură traficantul Florian Anghelescu, despre care se ştie că avea legături strânse şi cu Traian Băsescu. De altfel, la un moment dat, unul dintre soţii Anghelescu lucra pentru V.A.I., iar celălalt pentru însuşi preşedintele ţării, care într-un târziu acuza că fostul său consilier ar fi profitat de prietenia cu el pentru a face trafic de influenţă. După aceste declaraţii, Stana Anghelescu a intrat în vizorul ANAF, fiind nevoită să plece de la Palatul Cotroceni. Cu toate acestea, Valentin Iliescu nu s-a debarasat de tovarăşul său de fapte, soţul Stanei Anghelescu, cel din cauza căruia începuse tot scandalul şi care, în plus, avea o reputaţie de evazionist şi bătăuş. Abia după ce a constatat că şi cariera sa este pusă în pericol, mult după aceea, Iliescu a renunţat să se mai afişeze şi să mai colaboreze cu Florian Anghelescu.
Am putea spune că atunci a fost perioada lui de glorie. Prin 2004-2005, Valentin Adrian Iliescu a avut multe afaceri, oficiale şi neoficiale. În 2005, actualul ministru PD-L pentru Relaţia cu Parlamentul devenea foarte bogat.

Bogat, afacerist, dalmaţian, papagal, frustrat, narcisist

Deţinea mai multe imobile în Bucureşti, terenuri, case, apartamente, câteva maşini dar şi câteva firme, în care, foarte uşor, mai putea ascunde câte ceva din avere. Era acţionar la SC EXPLO TERASIT SRL, SC INTERDRIM SRL, MLV TEAM MEDIA SRL, SC CIMSC GROUP SA. Se ocupa de afaceri cu marmură, dar şi cu extracţia pietrei calcaroase, gipsului şi cretei. Evident, cam toate aceste firme aveau diverse belele cu statul. În iunie 2006, numele uneia dintre firmele lui V.A.I. a apărut într-un scandal legat de nerespectarea regimului materiilor explozive, fals şi uz de fals. Altele au apărut pe lista neagră de la Finanţe.
Însă, niciunul din toate aceste lucruri nu l-a făcut „mare” pe Valentin Iliescu. Celebritatea la nivel naţional i-a adus-o declaraţia făcută propriului său site de ştiri pupincuriste. Într-un interviu pe care, cum ar veni, şi l-a luat singur, ca un fin analist şi „perspicac” politician, V.A.I. anticipa, la finele anului 2009: „Va fi greu în primele 6 luni. Îngrozitor de greu. Dar am ferma convingere că, din iulie încolo, România va intra într-un proces de relansare economică evidentă, cu consecinţe pozitive asupra nivelului de trai al românilor. Cu o condiţie: să facem mai puţină politică şi mai multă administraţie profesionistă pentru oameni. Reţineţi ce vă spun, din 2010 va începe să fie mai bine pentru români”.

Primarii PD-L din Giurgiu nu vor să mai audă numele Valentin Iliescu

În ultimii ani, V.A.I. a avut ocazia să-şi pună în valoare calităţile şi toate ideile „geniale” şi la Giurgiu. Nici aici, însă, nu a confirmat, în ciuda poveştilor spuse de el la Râmnicu Vâlcea, cum că acolo ar fi făcut minuni pentru PD-L. Adevărul gol-goluţ este că primarii pedelişti nu au mai dorit să audă de el, aşa că l-au forţat să plece. Drept dovadă stau tot câteva declaraţii mai vechi ale politrucului de la Bucureşti. „M-am săturat. Am fost un prost când am acceptat să preiau conducerea filialei. (…) Mi-au spus că nu mai am ce să caut în această filială. Domnii primari s-au predat în alegeri la PNL, iar acum, după alegeri, mi-au spus că trebuie să plec pentru că preiau ei conducerea partidului. Am plecat şi nu mai vreau să am nimic de-a face cu acest judeţ”, a declarat Valentin Iliescu, după ce a demisionat din fruntea organizaţiei PDL Giurgiu.

Imixtiune în activitatea SRR

O altă pată neagră din trecutul lui V.A.I. o reprezintă imixtiunea în activitatea Societăţii Române de Radioteleviziune, chestiune care, de asemenea, a generat un scandal care a ţinut ocupată câteva zile toată presa centrală. Fără a avea o calitate în acest sens ori o justificare legală sau de altă natură, el a cerut conducerii SRR să stopeze toate concursurile de angajare în instituţie şi să reanalizeze în CA organigrama societăţii. Acela a fost probabil momentul în care fostul deputat VAI a pus PD-L în cea mai penibilă situaţie.
După ce a primit şuturi în fund şi reproşuri de peste tot, după ce s-a „ocupat” la Bistriţa Năsăud de societăţile numai bune de vândut şi falimentat, cum spuneam, Valentin Iliescu a dat o tură şi prin Argeş.

Ce vânează VAI la Vâlcea, nu cumva combinatul OLTCHIM?

Aici, i-a atras atenţia ARO, numai că piteştenii şi-au făcut temele foarte bine şi l-au uşuit rapid. Acum, Valentin Adrian Iliescu a pus ochii pe Vâlcea, sau mai exact pe ceva de la Vâlcea. Să sperăm că nu pe combinatul Oltchim. Asta s-ar putea crede punând cap la cap piesele din tot acest puzzele: Maria Tudor, Radu Berceanu, trecutul şi apucăturile lui Valentin Iliescu, pupincurelile VTV-ului la adresa sa, dar şi atacurile lui Gheorghe Smeoreanu împotriva directorului general Constantin Roibu. Să sperăm că aceasta este doar o ipoteză de lucru, o imaginaţie a noastră, o bănuială care nu se va adeveri niciodată. Să sperăm, totodată, că de acum înainte Valentin Iliescu va mai veni la Vâlcea doar în vizită. Pentru că de astfel de politicieni-impostori chiar nu avem nevoie.

Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button