Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Politica

Dan Niţu, proprietarul companiei Damila, se teme că, în toamnă, actualii guvernanţi vor aduce România în incapacitate de plată

Vicepreşedintele PNL Vâlcea, Dan Niţu, a declarat că, în actuala formulă, Guvernul va aduce România în incapacitate de plată în toamna acestui an, în condiţiile în care deficitul bugetarar pe primele 5 luni este deja dublu faţă de estimări.

„Din nefericire, există câteva riscuri majore. Primul ar fi depăşirea deficitului, pe care noi o socotim inevitabilă în acest moment, cu acest guvern. Al doilea risc ţine de dificultatea de a se finanţa cu dobânzi mari şi înglodând ţara în datorii, iar al treilea este riscul incapacităţii de plată în septembrie-octombrie. De altfel, noi, liberalii, estimăm că viaţa acestui Guvern se va încheia în lunile septembrie-ctombrie, când va exista riscul real al intrării României în incapacitate de plată şi când va fi nevoie de un alt guvern care să dea o credibilitate suplimentară”, a apreciat managerul general de la Damila.
Niţu a subliniat că PNL a solicitat de urgenţă o rectificare bugetară în condiţiile în care actualele previziuni arată că deficitul bugetar va depăşi 8%. Reprezentantul PNL a mai afirmat că, până la finele acestui an, România va ajunge la o datorie publică de 50 de miliarde de euro, iar în 2011 ţara va intra pe „culoarul de alarmă”, pentru că va avea o datorie publică de 40-50% din PIB. Pentru a evita un dezastru financiar, vicepreşedintele liberal susţine că Guvernul Boc trebuie să cadă până cel târziu în septembrie-octombrie, când se mai poate repara ceva pe exerciţiul bugetar 2010.
„În opinia noastră, trebuie negociată o majoritate parlamentară în jurul unui obiectiv: fie un guvern politic alcătuit din actuala opoziţie, fie un guvern de tehnocraţi care să gireze treburile ţării până la începutul anului viitor, când avem nevoie de alegeri anticipate. E o mare eroare că în România au loc alegeri la sfârşitul anului. Din acestă cauză, exerciţiul bugetar a luat-o razna”, a menţionat Niţu, care crede că alegeri anticipate am putea avea în perioada ianuarie-februarie 2011, tot atunci urmând să fie instalat şi un Guvern cu o majoritate parlamentară de două treimi.
Dan Niţu a mai spus că, după părerea sa, partidele aflate la Puterii nu ar trebui să se preocupe de modificarea Constituţiei, pentru că nu sunt legitime să îşi aroge dreptul de a da un model pentru România următorilor 10 ani. Nu în ultimul rând, vicepreşedintele PNL Vâlcea a adăugat că o moţiune de cenzură ar avea mari şanse în toamnă, după ce pachetul de măsuri de austeritate al Guvernului Boc îşi va produce efectele. Printre efectele politice pe care se bazează Dan Niţu este şi mărirea numărului de parlamentari ai Puterii care ar vota pentru moţiunea de cenzură.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button