Administratie

Curtea de Conturi, acuzată de ANRMAP de sabotarea proiectelor primarilor

Legislaţia României privind achiziţiile publice este cea mai proastă din Europa. Colac peste pupăză, „specialiştii” noştri au făcut-o varză pentru favorizarea firmelor susţinute de Putere.
De aceea, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Cristina Trăilă, a acuzat Curtea de Conturi că-şi bagă nasul unde nu-i fierbe oala şi i-a învăţat pe primarii şi prefecţii responsabili cu achiziţiile publice să renunţe la varianta preţului cel mai mic şi să aleagă oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, chiar dacă sunt ameninţaţi de Curtea de Conturi.
Săptămâna trecută, caravana ANRMAP a poposit şi la Vâlcea, la invitaţia actualului prefect. Aleşii din şase judeţe au aflat ce ştiau de multă vreme, că avem cea mai proastă lege din UE, o lege care permite contestatarilor să facă regulile jocului, iar după ce câştigă licitaţiile să nu-şi achite obligaţiile din contract. Preşedintele ANRMAP i-a sfătuit pe primari ca, pe viitor, să nu mai stabilească cine câştigă ţinând cont de preţul cel mai mic, ci să aleagă oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.
„Legislaţia privind achiziţiile publice a fost făcută cu picioarele. Noi, din 30 de articole, am făcut 300, ca să o interpretăm şi să o modificăm prost. Oricât am încerca noi să facem altfel decât prevede legislaţia europeană, am intrat în UE şi trebuie să o respectăm. Conform legii, sunt două criterii de atribuire: preţul cel mai scăzut şi oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Sfatul nostru, şi pentru lucrări, şi pentru servicii, este să mergeţi pe oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic pentru că acolo ai şi calitate, şi preţ. Nu mergeţi pe preţul cel mai scăzut doar pentru că vă e teamă de Curtea de Conturi. Ştim că, de multe ori, Curtea de Conturi vine cu astfel de chestiuni, însă nu e de competenţa lor şi doi – nu au cum să vă ceară chestia asta pentru că este perfect legal să stabiliţi ca şi criteriu de atribuire oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Atunci veţi avea şi calitatea”, a declarat Cristina Trăilă.

Dana Nedescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button