Diverse

CS Oltchim Rm. Vâlcea – Toulon Saint Cry Var Handball 28-19 (15-9)

Fără emoţii!

* vicecampioana Europei şi-a respectat blazonul, câştigând lejer partida disputată în faţa campioanei Franţei, întâlnire ce a contat pentru cea de-a doua etapă a grupei C a Ligii Campionilor

Pentru a face uitată înfrângerea suferită în Danemarca, Oltchim avea nevoie în meciul cu Toulon, primul de pe teren propriu din actualul sezon de Liga Campionilor, de o victorie cât mai lejeră, categorică. Era necesară şi importantă nu doar pentru clasamentul grupei C, ci şi pentru moralul jucătoarelor antrenate de Peter Kovacs şi Aurelian Roşca, care a fost serios afectat după insuccesul cu Randers. Până la urmă vâlcencele au reuşit să-şi îndeplinească obiectivul şi au obţinut primele două puncte în grupa C. Stanca şi compania s-au văzut conduse cu 2-0 după doar câteva secunde de la startul întâlnirii, însă au revenit rapid pe tabelă şi au preluat iniţiativa. Au pus presiune pe Toulon, iar până la urmă campioana Franţei a cedat. În minutul 10 s-a putut consemna un avans de cinci goluri pentru Oltchim: 8-3. Jocul a mers în continuare în favoarea „alchimistelor”, chiar dacă s-au mai comis şi greşeli, în special pe faza ofensivă. Aceste greşeli au contat mai puţin în economia jocului pentru că apărarea şi-a făcut datoria. Paula Ungureanu a prins şi ea o zi bună, astfel că Oltchim nu a întâmpinat probleme. Jucătoarea de origine congoleză din echipa franceză, Christiane Mwasesa a încercat să o menţină în joc pe Toulon, însă nu a putut fi ajutată suficient de colege, care şi-au arătat limitele în faţa vice-campioanei Europei. Oltchim a condus tot timpul, cea mai mare diferenţă de pe parcursul primei reprize fiind de şase goluri: 10-4 (în minutul 13), apoi 11-5, 12-6, 14-8 şi în cele din urmă, la finalul primului mitan, 15-9.
În partea secundă „galacticele” nu au mai reuşit totuşi să menţină întocmai acelaşi ritm. Au câştigat repriza a doua la doar trei goluri diferenţă (13-10). Important este însă că, per ansamblu, avantajul a continuat să se mărească. În primele cinci minute ale părţii secunde oaspetele n-au marcat deloc, s-a ajuns la 18-9, apoi Oltchim şi-a luat un avans de opt goluri: 21-13 (în minutul 41). Cu un sfert de oră înainte de final, printr-o boltă superbă, Ardean a dus scorul la 24-14 pentru campioana României, apoi a mai marcat pentru 28-28, partida încheindu-se până la urmă cu un avantaj de nouă goluri în favoarea gazdelor: 29-18. Astfel, Oltchim a ajuns pe locul 2 în grupa C, poziţie care asigură calificarea în grupele principale ale Ligii Campionilor.
Pentru CS Oltchim au marcat: Valentina Ardean Elisei (7 goluri), Cristina Neagu (5), Ionela Stanca (5), Patricia Vizitiu (4), Roxana Han (3), Steluţa Luca (1), Oana Manea (1), Yeliz Ozel (1) şi Adriana Nechita (1).
Cea mai bună marcatoare a celor de la Toulon a fost jucătoarea de origine congoleză, Christiane Mwange sau „Mwasesa”, aşa cum apărea inscripţionat pe tricou, care-a înscris cinci goluri, fiind urmată de Islas Helgesson (4 reuşite), Ganabouyou (3), Tuvene (3), Bredou Gondo (2), Deroin (1), Flognman (1).

Românca Ana Maria Tuvene, printre marcatoarele echipei franceze

În lotul campioanei Franţei există şi o româncă, Ana Maria Tuvene, o jucătoare plecată din ţară în urmă cu câţiva ani. A reuşit să se impună la Toulon, a ajuns la un moment dat chiar şi căpitanul acestei grupări, a câştigat campionatul Franţei, iar în primul meci din grupele Ligii Campionilor, cu Larvik, a fost cea mai bună jucătoare a formaţiei sale. Tuvene a marcat 8 goluri în partida cu Larvik, drept pentru care se anunţa principalul pericol pentru formaţia vâlceană, în meciul pe care Oltchim l-a disputat în faţa celor de la Toulon duminică seara. Jucătoarea de origine română nu a pus, însă, prea multe probleme echipei antrenată de Peter Kovacs. Ana Maria Tuvene a înscris în meciul cu Oltchim doar trei goluri, toate în urma unor lovituri de la 7 metri.

Radu Voina, din nou alături de Oltchim

Sala Sporturilor „Traian” din Rm. Vâlcea nu s-a mai umplut până la refuz, ca în precedentele meciuri disputate în Liga Campionilor. Eşecul suferit de formaţia vâlceană la debutul în grupe, pe terenul danezelor de la Randers sau poate faptul că Oltchim a jucat în cea de-a doua etapă cu Toulon, o echipă oarecum anonimă, chiar dacă ea este campioana Franţei, au fost probabil principale motive pentru care locurile din Polivalenta vâlceană nu s-au ocupat în totalitate. Au fost totuşi aproximativ 1700, printre aceştia numărându-se şi managerul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu, dar şi numeroase personaje din politica vâlceană. Primarul Râmnicului, Romeo Rădulescu, prefectul Petre Ungureanu, reprezentanţi de seamă ai filialei judeţene a Partidului Naţional Liberal au susţinut duminică seară vicecampioana Europei în primul meci disputat pe teren propriu în noul sezon de Champions League. De asemenea, printre cei prezenţi s-a numărat şi fostul antrenor al Oltchim-ului şi actualul selecţioner al naţionalei României, Radu Voina, care nu a urmărit partida dintre echipa vâlceană şi Toulon din tribună, ci de la nivelul suprafeţei de joc.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button