Politica

Conducerea Primăriei Râmnicului, acuzată de corupţie şi deturnare de fonduri de către liberali

Joia trecută, senatorul Emilian Frâncu a organizat împreună cu Liviu Boban o conferinţă de presă la care i-au invitat şi pe cei trei consilieri municipali ai PNL: Bogdan Pruteanu, Adrian Panduraşu şi Eduard Vârlan.
Cum era de aşteptat, ultimul dintre aceştia şi-a început expunerea reluând câteva dintre subiectele deja celebre de la primărie. Eduard Vârlan s-a referit, în primul rând, la „manevrele” privind termoizolarea blocurilor din Râmnic, pentru care Guvernul asigură 50 la sută din costuri, primăria 30 la sută, iar beneficiarii direcţi, locatarii imobilelor respective 20 la sută.

Eduard Vârlan l-a băgat în corzi pe Romeo Rădulescu

„Pe 16 iunie 2009, într-o şedinţă extraordinară, a cărei proces verbal nu mai e de găsit, a fost aprobat programul multianual privind anveloparea blocurilor. În 24 august 2009, a fost organizată o licitaţie, preşedintele comisiei constituită în acest sens fiind actualul primar, Romeo Rădulescu. Pe 15 septembrie, a fost semnat un acord cadru de furnizare între Primărie şi Delta ACM, prin care, timp de 4 ani, toate anvelopările vor fi făcute de această societate. Nu ni s-a spus niciodată cine a fost câştigătorul licitaţiei sau dacă s-a făcut licitaţie şi în ce condiţii. Mai mult decât atât, după această poveste, primarul a început să dea hotărâri de modificare a devizelor generale pentru acele lucrări. La timpul respectiv, noi am semnalat aceste lucruri. În urma acestor hotărâri, există o creştere de 128 la sută, în medie, a preţurilor, şi s-a ajuns la impresionanta valoare de 18,4 milioane de lei noi. Conform algoritmului, iniţial, Guvernul trebuia să asigure 9 milioane, primăria 5,5 milioane şi populaţia vreo 3,6 milioane de lei noi. Acum, însă, sumele sunt altele: primăria trebuie să plătească 13,8 milioane de lei, de la bugetul de stat am primit doar 3,2 milioane, iar populaţia a plătit 1,3 milioane. De aceea, în şedinţa Consiliului Local, am întrebat cine va plăti diferenţa de peste 8 milioane de lei. Primarul a spus că, până la finele lunii, banii vor veni de la bugetul de stat. Să vedem!”, a spus reprezentantul PNL, subliniind, încă o dată, că aleşii liberali din CL nu se opun investiţiilor din Râmnic, ci doar artificiilor mai mult sau mai puţin legale prin care lucrările „se scumpesc de la o zi la alta, nejustificat”.

Banii pentru subvenţii, daţi firmei Delta ACM

Eduard Vârlan a vorbit şi despre împrumutul făcut de municipalitate. „În luna august, primarul a propus să facem un împrumut de la Ministerul de Finanţe, cu o dobândă de 6,2 la sută, în valoare de 6,594 milioane de lei, pentru a achita datoriile către CET Govora, cele ce priveau subvenţia pentru căldură etc. I-am atras atenţia că, anual, în CL se aprobă un buget, în care s-a prins, de fiecare dată, şi această subvenţie. Dacă banii au fost folosiţi pentru altceva, pentru că asta se înţelege, vorbim despre o gravă deturnare de fonduri. Vreau să vă mai spun un lucru: la finele lunii trecute, primarul a anunţat că, la rectificarea bugetară, la capitolul 81, ne-a rămas un surplus… de 4 milioane. Atunci, de ce a fost necesar împrumutul? Altceva: surplusul a fost folosit pentru a plăti lucrările făcute de Delta ACM pe Calea lui Traian”, a mai precizat consilierul PNL. Vârlan a dorit să explice şi motivul pentru care s-au făcut atât de multe sensuri giratorii în Râmnicu Vâlcea. „Printr-o hotărâre a CL, s-a aprobat valoarea, atenţie!, de 33,387 milioane lei noi, pentru lucrările de pe Calea lui Traian. În urma licitaţiei, câştigată, evident, de către Delta ACM, s-a ajuns la un preţ situat undeva la jumătate, însă, vreau să vă spun că, după ce se va termina cu Calea lui Traian, se vor mai face nişte lucrări de încă atât, până se va ajunge la valoarea de 33 de milioane de lei. Drumul nu a fost al primăriei, ci al Drumurilor Naţionale, care în final ni l-au donat. Pentru a se evita ca diferenţa din valoarea menţionată să ajungă la primărie, să trebuiască licitaţie, hotărâri de CL etc, banii au fost oferiţi firmei Delta ACM pentru execuţia sensurilor giratorii. Deci, ideea era că trebuia să cheltuim într-un anume fel suma obţinută din donaţia Drumurilor Naţionale. Cred că Râmnicu Vâlcea este singurul oraş din lume care are sensuri giratorii la intersecţii în formă de „T”. Eu, unul, n-am văzut”, a completat liberalul, întărind acuzaţiile de corupţie şi deturnare de fonduri la adresa conducerii Primăriei.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button