Politica

Comunicat de presă al DNA

2 septembrie 2010
Nr. 337/VIII/3

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:
DOBRIŞAN DORIN, director al sucursalei Rm. Vâlcea a CEC BANK S.A (iunie 2005-iunie 2009), în prezent director al Administraţiei Bazinale de Apă Olt, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi uz de fals;
CIOGESCU OVIDIU-EUGEN, administrator al SC ELECTROVÂLCEA SRL Rm. Vâlcea, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, ambele în formă continuată.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada februarie 2006 – noiembrie 2008, în baza unor înţelegeri frauduloase, inculpatul Dobrişan Dorin, în calitate de director al sucursalei Rm. Vâlcea a CEC BANK S.A (societate cu capital integral de stat) a semnat o serie de contracte de lucrări şi de prestări servicii atribuite în condiţii nelegale societăţii SC ELECTROVÂLCEA SRL Rm. Vâlcea, administrată de inculpatul Ciogescu Ovidiu-Eugen. Suma totală decontată se ridică la peste 1 milion de lei.
De asemenea, în perioada 27 decembrie 2005 – 24 decembrie 2008, SC ELECTROVÂLCEA SRL a beneficiat din partea unităţii bancare menţionate de o linie de credit acordată iniţial în cuantum de 1.000.000 lei şi suplimentată ulterior la suma de 5.500.000 lei, cu prelungirea perioadei de rambursare. Suplimentarea succesivă a liniei de credit s-a făcut cu încălcarea, de către inculpatul Dobrişan Dorin, a normelor bancare interne.
În schimbul „serviciilor” făcute în calitatea sa de director al Sucursalei CEC BANK S.A. Rm. Vâlcea şi respectiv de preşedinte al Comitetului de credite, Dobrişan Dorin a primit cu titlu de mită, de la Ciogescu Ovidiu-Eugen, 4 autoturisme de lux achiziţionate în sistem leasing, cu o valoare estimata la 202.000 euro.
La data de 16 noiembrie 2007, inculpatul Dobrişan Dorin, în calitate de preşedinte al comitetului de credite din cadrul Sucursalei CEC BANK Vâlcea şi-a aprobat şi a contractat un credit de nevoi personale de la aceeaşi sucursală în cuantum de 1.200.000 lei, credit pe care nu l-a mai achitat. Pentru obţinerea creditului inculpatul a folosit documente falsificate.
Inculpaţilor Dobrişan Dorin şi Ciogescu Ovidiu-Eugen li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 1 septembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 2 septembrie 2010, Tribunalul Argeş a hotărât arestarea preventivă a celor doi inculpaţi pe termen de 29 de zile.
În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului Argeş.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button