Politica

Cine e AS-ul din mâneca PNL?

Senatorul Emilian Frâncu, liderul organizaţiei Râmnicu Vâlcea a PNL, se pregăteşte intens pentru alegerile din 2012, chiar dacă nu s-a hotărât pentru ce funcţie va candida.
Liberalul oscilează între visul de-o viaţă, preşedinţia CJ şi o nouă provocare: Primăria Râmnicului. Aparent modest, Frâncu a declarat că decizia aparţine în totalitate partidului, care are candidaţi viabili pentru ambele candidaturi. El a sugerat, totodată, că una dintre persoanele de pe listă va fi cu siguranţă marea surpriză a anului. Liberalii îi vor dezvălui identitatea, oficial, abia peste cinci luni sau poate chiar mai mult.
Surse din PNL spun că liberalii încearcă de ceva timp să o racoleze pentru una din cele două funcţii pe Anuţa Handolescu, fost prefect şi subprefect de Vâlcea. Cel mai probabil însă pentru preşedinţia CJ. Candidatura acesteia depinde, totuşi, de alianţele care se vor face în perioada imediat următoare. Tot mai multe voci din PNL şi PSD vorbesc despre o alianţă între cele două partide la alegerile viitoare, numai că scenariul are hibele lui. Conform informaţiilor vehiculate, social-democratul Ion Cîlea ar fi acceptat să-l susţină pe Emilian Frâncu la Primăria Râmnicului, după modelul alegerilor din 2004, când PSD l-a uns primar pe Mircia Gutău, în defavoarea candidatului propriu, iar acesta ar urma să-l susţină pe Ion Cîlea la CJ. În acest caz, PSD ar fi obligat să-l „sacrifice” pe Gigi Matei, cel care se consideră deja candidatul PSD la această funcţie. Lui i s-ar oferi ca premiu de consolare un post de viceprimar, iar PNL ar recompensa-o pe Anuţa Handolescu cu un post in administraţie, posibil la Prefectură. Un alt scenariu o plasează pe Anuţa Handolescu la Primărie şi pe Frâncu la CJ, un scenariu puţin probabil ţinând cont de misoginismul electoratului râmnicean, dar şi de şansele reduse ale senatorului liberal în faţa lui social-democratului Ion Câlea.

Deocamdată, oficial, Frâncu vrea şi la primărie şi la CJ

Frâncu a refuzat să fie explicit, declarând că va candida la Primărie doar dacă partidul îi va cere acest lucru. El a sugerat că există un candidat surpriză capabil să se bată cu succes pentru oricare dintre cele două funcţii. „Nu am spus niciodată că nu mă mai interesează candidatura la CJ. Am spus că  visul lui Emilian Frîncu a rămas unul singur: să fiu preşedinte al CJ, pentru ca să fac din judeţul meu un judeţ mijlociu, nu ultimul cum e acum, mai e unul sub noi, Covasna şi parcă încă unul din Moldova. Nu am renunţat la CJ, dar m-a dezamăgit alianţa  PDL cu PSD, care  i-a dat domnului Cîlea două puncte avans. Deci pleacă cu un handicap în cursă oricine ar candida acum la CJ împotriva PSD. E drept că căţeluşul acela care pleacă înainte, aşa cu vreo cinci minute, e ajuns de dulăii tineri, dar totuşi reprezintă un handicap care poate să fie suficient să depăşească linia de sosire. Nu pot să dau nume de potenţiali candidaţi la Primăria Râmnicului, dar printre ele va fi şi al meu. Este suficient, dacă am spus Emilian Frâncu, PNL are candidat ca să câştige Primăria Râmnicului. Ce va fi cu şase luni înainte, atunci când se declanşează bătălia finală, om vedea, dar peste patru, cinci  luni o să vin cu o mare surpriză”, a anunţat senatorul.

Anuţa confirmă că negociază cu PNL

Anuţa Handolescu a confirmat informaţiile vehiculate pe scena politică locală. Fosta democrată a declarat că a fost curtată de toate partidele politice locale şi că va reveni pe scena politică peste 8 luni de zile, cel mai probabil la  PNL.
„Eu nu am spus niciodată că am îngropat definitiv acest capitol din viaţa mea. Îmi place poziţia de politician liber de contract şi, ca orice jucător liber de contract, îmi place să discut  cu toate echipele. Am vorbit cu toate partidele politice, este foarte adevărat, nu are sens să neg acest lucru. Târgul este foarte mic şi se află totul. Am spus mereu că sunt mai de dreapta, nu de stânga. De fapt, sunt de centru dreapta şi pot să spun că nu m-aş regăsi niciodată într-un partid de stânga ca PSD, deşi mi s-a propus să intru în partid de către câţiva membrii importanţi ai partidului de la nivel naţional. Am discutat şi cu PC, prin Liviu Boban, şi cu PNL, şi cu câţiva membrii PDL, dar înclin spre zona liberală. Partidul meu, PD-ul, nu mai e ce a fost, iar la PNL cunosc foarte multe persoane extraordinare de pe vremea când am lucrat împreună: Victor Giosan, Radu Renga şi senatorul Emilian Frâncu. Ei ar putea să mă convingă. Dacă ar fi să mă duc la PDL nu ştiu cine ar putea să mă convingă, cred că ar trebui să mă conving singură. Deocamdată nu mă înscriu în niciunul, voi lua această decizie peste 6-8 luni”, a mărturisit fostul prefect democrat Anuţa Handolescu. D.N.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button