Administratie

Cei mai mari specialişti români în istorie şi arheologie au ajuns la concluzia că

Primarul Ion Sandu nu s-a înşelat: bătălia de la Posada s-a dat la Perişani

Primarului Ion Sandu i s-a îndeplinit un vis mai vechi. Cei mai vestiţi specialiştii în istorie şi arhelogie din România, pe care i-a invitat la Perişani pentru a stabili dacă într-adevăr marea bătălie de la Posada, din 1330, a avut loc pe teritoriul localităţii sale au ajuns la o concluzie comună, ce confirmă ipoteza susţinută de el.
Profesorul universitar doctor Petre Gherghe, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, din cadrul Universităţii din Craiova, unul dintre cei mai mari arheologi români, celebrii istorici Dinică Ciobotea şi Constanţiu Dinulescu, ale căror CV-uri, la fel ca şi în cazul colegului lor, nu le-am putea prezenta aşa cum se cuvine decât dacă le-am dedica doar în acest sens câteva ediţii, Eugen Petrescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” – Filiala Vâlcea, s-au convins, după o lungă perioadă de documentare şi cercetări în zona Perişani, că marea bătălie de la Posada nu s-a dat în altă parte. Ei au anunţat, duminică, înainte de a pleca din comuna lui Ion Sandu, că vor scoate două cărţi în care vor explica pe larg de ce au ajuns la această concluzie. „Până acum, acest important eveniment istoric n-a avut un certificat de naştere. Acum îl are. Bătălia de la Posada a avut loc la Perişani, nu la Rucăr, nu în alta dintre celelalte 9 zone în care se mai presupunea că s-ar fi desfăşurat”, au conchis specialiştii.
Concluzia arheologilor şi istoricilor l-a bucurat foarte mult pe primarul Ion Sandu, care a precizat că va susţine financiar, alături de deputatul Cristian Buican, editarea într-un număr cât mai mare a cărţilor despre momentul în care, în urmă cu 680 de ani, Basarab I l-a învins pe Carol Robert de Anjou. Liberalii au anunţat, totodată, că vor căuta o soluţie pentru a ridica în cinstea eroilor căzuţi atunci o mănăstire. La rândul său, Eugen Petrescu a afirmat că CNCE va ridica un monument şi un schit care să amintească de celebra victorie de la Perişani.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button