Licitaţia pentru reabilitarea CN Alexandru Lahovari, contestată de 3 constructori
Trei dintre cele 12 firme participante la licitaţia privind reabilitarea Colegiului „Alexandru Lahovari” au făcut contestaţie la Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor: Hidrocontrucţia SA, SC Contrust SRL şi Compania Copisa Constructora Pirenaica SA, din Spania.
Reprezentanţii acestor societăţi susţin că firma Proimsat, cea care a câştigat licitaţia, în asociere cu Sinecon SRL Sibiu, a venit cu o sumă nereală, cu 10 miliarde de lei mai mică decât a lor şi care va obliga municipalitatea să încarce devizele pe parcursul lucrării. „Preţul cu care s-a câştigat licitaţia este unul neserios. Acesta a fost motivul pentru care am decis să depunem contestaţie. Investiţia nu se poate realiza la acel preţ şi, în final, se va ajunge tot la valoarea care trebuie”, a declarat directorul tehnic al Contrust SRL Râmnicu Vâlcea.
De cealaltă parte, primarul Romeo Rădulescu, susţinătorul firmei Proimsat, spune că firma câştigătoare a avut cel mai mare număr de puncte şi oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Consorţiul câştigător şi-a adjudecat licitaţia la un preţ de 1.9 milioane de euro. Deşi edilul Râmnicului recunoaşte că suma ofertată este foarte mică, susţine că nu există motive pentru anularea licitaţiei sau oferirea lucrării unei alte societăţi. Edilul Râmnicului este convins că acest lucru nu se va întâmpla pentru că firma din Sibiu este cea mai bună: „Nu este o diferenţă de 10 miliarde. Exagerează! Cele trei firme care au depus contestaţii au considerat că preţul oferit de firma câştigătoare este prea mic pentru a face lucrarea, dar nu este atât de mic pe cât consideră ei. Este adevărat, au câştigat cei care au venit cu cel mai mic preţ. Cei care au contestat rezultatul s-au folosit de o chestie din lege care spune că nu poţi să te prezinţi sub 85% din preţul existent în studiul de fezabilitate. Dar doar dacă media este sub 85%. Atunci s-a făcut media. Numai că aici este o problemă pur de legislaţie. Se calculează media de 85% din cei eligibili, nu din media celor care participă la licitaţie. Firma care a câştigat licitaţia s-a încadrat în media celor 85% eligibili. Adjudecarea s-a făcut fără nicio problemă şi fără niciun comentariu. Faptul că unii au preţurile mai mici, iar alţii foarte mari…. Am verificat toate preţurile din oferta firmei câştigătoare. Am luat deviz cu deviz. Mai mult decât atât, firma câştigătoare a făcut tot centrul Sibiului. Am verificat şi la Primăria din Sibiu şi chiar nu au avut niciun fel de probleme. N-ai cum să nu adjudeci o asemenea licitaţie; au venit cu preţul cel mai mic!… Din punctul meu de vedere, nu există niciun risc ca cei de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor să anuleze licitaţia sau să adjudecăm pe altcineva. Nu cred să fie probleme de acest gen”, a declarat Romeo Rădulescu.
Dana Nedescu