FotbalDiverse

Capăt de drum pentru România, în Germania! Campionatul European continuă! Mulțumim, tricolori!

Marți seară, drumul României la Campionatul European de Fotbal s-a terminat. Reprezentativa condusă de Edi Iordănescu a pierdut confruntarea cu Olanda cu scorul de 3-0 și se întoarce acasă, după aproape trei săptămâni de vis. Autocarul României a stat pe avarii mai mult decât au preconizat unii, poate mai puțin decât entuziaștii. Visul frumos s-a încheiat. Concluziile după acest Euro sunt, în majoritate, pozitive și au același mesaj: ”tricolorii” au unit o țară. Zeci de mii de români și-au schimbat planurile de concediu pentru a face parte din pagina de istorie a fotbalului românesc. Germania a fost destinația perfectă de vacanță pentru ei. În tribune, România este deja Campioană Europeană. Galbenul a fost la modă în aceste săptămâni. Rațiu i-a pus în dificultate pe hair-styliști. Mulți tineri și-au dorit să aibă părul albastru precum al fotbalistului din defensiva reprezentativei conduse de Edi Iordănescu.

Uitasem de când nu au mai ieșit românii pe stradă, într-o zi de vară și nu de Revelion, pentru a sărbători și a se bucura de un loc privilegiat la ”masa bogaților” în fotbalul continental. Trecuseră 24 de ani de când echipa României nu mai depășise faza grupelor la un turneu final de asemenea anvergură. În grupă, ”Generația de Suflet” a câștigat un meci (3-0 cu Ucraina), a pierdut cu Belgia (2-0 pentru Lukaku și colegii săi) și a înregistrat o remiză cu Slovacia (scor 1-1). S-a calificat în optimile competiției cum era mai frumos, de pe primul loc. A ajuns în primele 16 echipe ale Europei. Înfrângerea cu Olanda i-a reactivat pe ”haterii” de serviciu, care nu au ezitat să scuipe veninul înspre Stanciu și colegii săi și tot ce reprezintă echipa națională, să ia partea rea din toată această experiență care pentru milioane de români a fost una unică, frumoasă, de neegalat, mai ales pentru cei din generația tânără, care au acum noi modele de urmat în fotbal, sport și viață. Gică Hagi, Gică Popescu, Ilie Dumitrescu, Dan Petrescu, Răducioiu, Belodedici au fost acum înlocuiți în inimile românilor, chiar și ale nostalgicilor, de Radu Drăgușin, Andrei Rațiu (Sonic, băiatul cu părul albastru), Răzvan Marin, Ianis Hagi, Denis Drăguș, Dennis Man, Marius Marin, Florin Niță și toți ceilalți băieți care au făcut ca imnul României să răsune în toată lumea. Un lucru e clar, toată România știe acum versurile scrise de Andrei Mureșanu, dar și Ciuleandra. Imnul național a fost cântat pentru prima dată în parcul Zăvoi din Rm. Vâlcea, la 29 iulie 1948, pe o melodie culeasa pe Anton Pann.

Până data viitoare, mulțumim, ”tricolori”, mulțumim Generație de Suflet, pentru emoție, pentru bucurie, pentru curaj, pentru unitate, speranță, mândrie, exemplul pozitiv pe care l-ați dat copiilor!

Succes celor 101 sportivi români care ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice din Franța! Hai, România!

Simona SIMA

Articole Similare

Back to top button