Politica

Deputatul Eugen Neaţă, interpelare la MAI (Agenţia Naţională Antidrog), pentru completarea Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri

Se apropie vacanţa parlamentară, însă, înaintea acesteia, deputatul PSD Eugen Neaţă a făcut un nou demers, de această dată pe un subiect sensibil, pentru completarea Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
”Au început vacanţele de vară. Vacanţa multora dintre copii, dintre elevi, dintre adolescenţi şi dintre studenţii din România. Concediile multora dintre adulţi. Vacanţa înseamnă distracţie şi destindere pentru toată lumea. Concerte şi festivaluri de muzică. Tabere şcolare şi reuniuni de grupuri profesionale şi familiale. Sărbători locale şi sărbători personale cu grupuri de prieteni şi de cunoscuţi. Petreceri fără un motiv anume, după o zi de plajă sau după o drumeţie pe muntele din apropiere. Vacanţă în toată puterea cuvântului, fără limită de timp şi fără odihnă. Această perioadă este însă şi una de expunere maximă la cel mai grav fenomen care creşte sub ochii noştri, peste tot în România. Consumul de substanţe interzise, prezent la persoane din ce în ce mai tinere. Distribuţia drogurilor ca sursă de finanţare a consumului, aflată în creştere exponenţială. Și importul şi producţia internă de produse stupefiante coordonate de indivizi mânaţi de o lăcomie cinică şi nelimitată, de bani mulţi, obţinuţi uşor, pe seama unor suferinţe greu de descris. Spuneam cu câteva luni în urmă că am primit scrisoarea unei mame care nu ştia cum să-şi ajute fiul dependent de droguri, adult la rândul lui. Nu există legi care să permită unui părinte de adult să ia decizii în numele celui prins definitiv în pânza consumului de droguri. Și nu există nici instituţii publice care să rezolve aşa ceva. Am promis să ajut prin activitatea mea de parlamentar la schimbarea legislaţiei în domeniu. Înainte de închiderea sesiunii parlamentare, am depus o interpelare adresată Ministerului Afacerilor Interne, Agenţiei Naţionale Antidrog. În fond, invit Agenţia Naţională Antidrog să contribuie cu expertiza sa la argumentele de care este nevoie pentru o iniţiativă legislativă care să ajute părinţii din România să decidă în numele copiilor lor adulţi, aflaţi în imposibilitatea raţională de a decide să recurgă la dezintoxicare. Este un subiect tragic, care are nevoie de o soluţie legislativă puternică, menită să rezolve situaţiile de acest fel, din ce în ce mai dese şi mai încărcate de dramatism. Vacanţa care tocmai a început poate fi şi o perioadă de reflexie la acest subiect şi un prilej de intensificare a luptei cu acest flagel, care ne pune la grea încercare pe noi şi pe cei pe care îi avem în responsabilitate”, a explicat Eugen Neaţă.
Ce presupune iniţiativa de completare a Legii nr. 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi introducerea internării nevoluntare a consumatorului dependent periculos? La art. 22, după alineatul 2, se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: ”În cazul consumatorului şi consumatorului dependent, se instituie internarea nevoluntară şi tratatemtn de specialitate în următoarele situaţii:
a) comportamentul pacientului reprezintă un pericol iminent de vătămare pentru el însuşi sau pentru alte persoane;
b) pacientul nu are capacitatea psihică de a înţelege starea de boală şi necesitatea instituirii tratamentului medical;
c) pacientul suferă de o tulburare psihică gravă şi judecata îi este afectată, iar neinternarea ar putea antrena o gravă deteriorare a stării sale;
d) pacientul este minor sau pus sub interdicţie.

Articole Similare

Back to top button