Acasă Alte sporturi Bogdan Deac, locul 4 în Europa la șah, la jumătate de punct...

Bogdan Deac, locul 4 în Europa la șah, la jumătate de punct distanță de aur!

242
0

În perioada 26 august – 5 septembrie, la Reykjavik, în Islanda, a avut loc Campionatul European de Șah. La această competiție, România a fost reprezentată de patru mari maeștri, Constantin Lupulescu, vâlceanu Bogdan Deac, Mircea Pârligras și David Gavrilescu, care s-au regăsit printre cei 180 de participanți. Miza a fost una importantă. Primii 23 de jucători au obținut calificarea la următoarea ediție a Cupei Mondiale, care va avea loc anul viitor. Bogdan Deac a realizat cel mai bun rezultat dintre ”tricolori”. S-a clasat pe locul 4, la doar o jumătate de punct distanță de campionul european. Federația Română de Șah a detaliat povestea Europenelor, printr-un comunicat pe care vi-l redăm în continuare, în care valorosul sportiv vâlcean Bogdan Deac este lăudat pentru performanțele sale.

”România a fost reprezentată în acest an la Campionatul European de Șah de nu mai puțin de 4 jucători, cu toții membri ai naționalei tricolore: Bogdan Deac, Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras și David Gavrilescu. Iar șahiștii noștri nu doar că s-au ridicat la înălțimea provocării dar, prin intermediul lui Bogdan au și reușit un rezultat fantastic! 16 ani trecuseră de când România celebra titlul continental obținut de către Dieter Nisipeanu. Mai bine de un deceniu și jumătate în care suflarea șahistă aștepta o nouă performanță care să ne țină cu sufletul la gură până la finalul unui turneu de-o asemenea importanță. Și care să ne bucure, la final. Anul acesta, Bogdan Deac a demonstrat din plin că șahul românesc trăiește un moment bun, că s-a trezit din letargie și că se poate lupta cu națiuni mult mai puternice. Mărturie stă clasarea sa pe locul 4, cu 8 puncte din 11 posibile (la egalitate cu Alexei Sarana, medaliat cu bronz și la doar jumătate de punct de Alexey Demchenko, noul campion european) dar și ocazia de a încheia turneul pe prima masă, într-o rundă decisivă care i-ar fi putut aduce chiar argintul.

Deși nu a împlinit încă 20 de ani, Bogdan e de ani buni deja o certitudine pentru șahul românesc (și campionul en-titre al României), jocul prestat de marele nostru maestru din Râmnicu Vâlcea făcându-ne să ne gândim deja cu extrem de mult optimism la anii care vin și la performanțe notabile continue, atât la individual cât și alături de naționala de șah a României. Poate, cine știe, începând chiar cu Cupa Mondială, acolo unde Bogdan și-a câștigat pe drept „biletul”.

Nu putem uita nici de performanța numărului 1 al țării noastre, Constantin Lupulescu care, dincolo de cele 7 puncte obținute, a fost extrem de aproape de victorie în ultima rundă, un succes care i-ar fi adus o nouă calificare meritorie pentru Cupa Mondială. Mircea Pârligras, cu 6.5 puncte și David Gavrilescu, mezinul României, cu 6.5 puncte, merită de asemenea felicitați pentru prestații, jocul lor, uneori deosebit de solid, alteori debordant de fantezist, fiind unul de un nivel extrem de ridicat.

Bogdan, Constantin, Mircea, David, ne-ați dovedit o dată în plus că avem o mulțime de motive pentru a fi mândri de voi. Alături de noi, întreaga suflare șahistă din țara noastră. Sunteți și rămâneți exemple de urmat nu doar pentru această generație ci și pentru cele care vin din urmă. Vă felicităm și ne înclinăm. Hai România!”, a transmis Federația Română de Șah.

FOTO: FR Sah