PoliticaAdministratieAncheta

Băieţii deştepţi vor să pună mâna pe cărbunele judeţului

Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea şi-a propus să înfiinţeze un complex energetic, independent, care să-i ofere autonomie locală, judeţeană. Foarte drăguţ! Însă, din păcate, am putea spune că vâlcenii au pornit cu stângul, fără să ţină seama de realitatea din teren şi de dorinţele celorlalte societăţi implicate în proiect, respectiv cele două cariere de cărbune, Berbeşti şi Alunu, ultima nefiind de acord sub nicio formă să fie preluată de către CJV. Şi mai interesant este că, în timp ce şefii judeţului fac scenarii, băieţii deştepţi din PDL încearcă să pună mâna pe cele două mine. Surse din cadrul CJ spun că unul dintre „ei” este de fapt… o ea, o femeie de afaceri care taie şi spânzură în Vâlcea.

Păreri împărţite

La finele lunii septembrie, consilierii judeţeni au votat un raport fără a avea habar ce votează. Ei l-au împuternicit pe Mihai Bălan, manager general al CET Govora, să realizeze o analiză atentă şi riguroasă la carierele din Berbeşti şi Alunu, însă se pare că nu există niciun cadru legal pentru aşa ceva, deoarece cele două cariere nu se află în proprietatea CET-ului. Totuşi, consilierii au votat această prostioară cu zâmbetul pe buze. Aleşii judeţului l-au delegat pe Mihai Bălan să analizeze nivelul rezervelor de cărbune, situaţia tehnică a instalaţiilor de exploatare, situaţia financiară şi, nu în ultimul rând, situaţia personalului angajat, urmând ca raportul să fie supus analizei Consiliului Judeţean.
Dacă angajaţii Minierei Berbeşti au primit vestea ca pe o gură de oxigen, societatea fiind ameninţată cu închiderea, o parte dintre angajaţii Exploatării Miniere Alunu au anunţat că nu vor să facă parte din acest proiect „din mai multe motive”, unul dintre ele referindu-se la inevitabila reducere a salariilor. De aceea, ei vor să rămână la SNLO şi să facă parte din complexul naţional anunţat de Guvernul Boc.
Părerile sunt însă împărţite. Alţi angajaţi spun că numai o coordonare de la nivel judeţean ar putea stopa hoţiile de la Berbeşti.

Minerii vâlceni trimişi de pedelişti la cules de fructe de pădure

Aurel Popescu, liderul Cartel Alfa, filiala Vâlcea, a declarat că, în spatele acestei decizii, s-ar putea afla două firme din afara judeţului care vor să pună pe butuci cele două cariere de cărbune. „Sperăm să nu se întâmple ce se preconizează, respectiv închiderea minei Berbeşti. Aici e făcătura dracului, că au mai venit odată unii cu ideea să importăm cărbune din Siberia. Avem informaţii că vor să concesioneze cele două cariere două firme, una din Vâlcea şi una din Mehedinţi. Cineva, băieţii deştepţi din această ţară, probabil, s-au gândit că ar fi mult mai bine să-l luăm de la ei, prin cele două firme, care ne vor vinde tot cărbune de la Alunu şi Berbeşti, dar la un preţ mult mai mare. Ăsta a fost scenariul atunci şi e valabil şi acum. Mi se pare normal faptul că cei de la Alunu vor să facă parte din celebrul holding Electra, dacă se a face, dar tare mă tem că ei vor să închidă cele două mine din Vâlcea, să-i trimită pe oameni la cules de fructe de pădure, cum au mai făcut, şi să ia cărbune din Mehedinţi sau Gorj. Nu se gândesc deloc la oameni, parcă nu ar fi români”, a avertizat Popescu.

Dana Nedescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button