Liga V

”Au «ruginit» şi echipamentele de când nu am mai jucat. Din păcate, nu cred că se pot relua competiţiile din fotbalul amator până la vară”

Acum, pe final de 2020, se împlineşte un an de când campionatele din fotbalul amator s-au întrerupt. Liga a V-a s-a întrerupt pe 1 decembrie 2019, Liga a IV-a, pe 7 decembrie, iar în Superligă ultimele meciuri s-au jucat pe 14 decembrie. În martie au mai avut loc doar câteva partide din Cupa României. Apoi, pandemia de Coronavirus a pus cruce fotbalului amator. Perspectivele ca acest fenomen să reînvie în perioada imediat următoare sunt sumbre. Mulţi dintre oamenii de fotbal din judeţ cred că până la vară nu ne putem face iluzii. Este şi cazul antrenorului de la Ştiinţa Grădiştea, Cristi Pîrîianu.

”Am mai luat legătura ocazional cu jucătorii. Pe teren nu am intrat. Am vorbit şi cu domnul primar Ilie Boiangiu şi vrem să evităm problemele. Iar ca să ne strângem în efectiv restrâns, nu ştiu dacă are vreun rost. Au «ruginit» şi echipamentele de când nu am mai jucat. Dar nu avem ce să facem decât să aşteptăm vremuri mai bune. Am auzit că se mai strâng jucătorii la o miuţă, la sintetic, în alte localităţi, dar e riscant. Mai ales acum când au fost carantinate anumite localităţi şi nici nu ştii sigur ce ai voie să faci şi ce nu. Noi avem jucători care lucrează pe la Sibiu, prin Râmnic, Craiova, vin din zone de risc şi nu ne putem complica să facem ceva organizat. Am văzut că se vorbeşte şi despte posibilitatea reluării competiţiilor cu obligativitatea efectuării acelor teste rapide. Nu sunt prea iefine nici alea. La un lot de 20 de jucători se strânge o sumă importantă. Şi ca să le faci de două pe ori lună, e destul de costisitor pentru echipele mici. Nu ştiu câte primării sunt dispuse să acopere astfel de costuri, în condiţiile în care şi aşa bugetele sunt mici, sunt lucrări începute şi alte priorităţi. Personal, nu cred că se pot relua competiţiile din fotbalul amator mai devreme de vara anului viitor”, a precizat oficialul grupării de Liga a V-a din Grădiştea.

”Apariţia vaccinului nu cred că va schimba situaţia. Oamenii sunt reticenţi la vaccinare”

”Apariţia vaccinului nu ştiu dacă va schimba prea mult situaţia. Oamenii sunt reticenţi la această idee. Dacă noi nu respectăm şi ne e greu să purtăm o mască, vă daţi seama cum va fi cu vaccinul. Sunt mai mulţi contra decât pentru. Concluzionând, fotbalul mic va continua să aibă de suferit. Până la vară nu e nicio şansă să înceapă vreun campionat. Va fi greu, pentru că e o pauză lungă, dar o luăm de la ZERO, ca şi când formăm o echipă nouă. Noi, la Grădiştea, ne vom axa pe acelaşi «schelet», vom face echipa în jurul a 5-6 jucători de bază. Niciunul dintre cei pe care i-am avut nu a spus că ar vrea să plece. Lotul va fi, în mare, acelaşi. Vom găsi, până la urmă, posibilităţi. Echipa va continua la Grădiştea şi va beneficia în continuare de sprijinul domnului primar Boiangiu. E un om deosebit, un bun gospodar, ne respectăm reciproc şi vom continua colaborarea. Baza sportivă se prezintă în condiţii bune, terenul nu a fost lăsat neîngijit. S-a tuns mereu iarba. Vremea a ajutat la regenerarea gazonului”, a mai adăugat Pîrîianu.

”Ca să repornim «motoarele» trebuie lăsat totul la liber o vreme, fără reguli stricte”

Cristi Pîrîianu crede că multe echipe nu se vor mai înscrie în competiţii când AJF va relua campionatele. Oficialul de la Grădiştea este de părere că va fi nevoie de o perioadă de reacomodare, cu reguli mai puţin stricte, până când lucrurile vor intra pe făgaşul normal:
”Dacă e posibil (ceea ce nu cred) AJF poate să ia în calcul reluarea competiţiilor mai devreme, prin martie-aprilie, pentru ca echipele să se poată pregăti pentru viitorul sezon. Eu cred că nici jumătate din cele care au fost nu se vor mai înscrie. E nevoie de o perioadă de reacomodare. Am văzut că abia au reuşit să înceapă Liga a III-a, cu un format diferit, cu serii de doar 10 echipe, un campionat cu un număr mic de meciuri, cu pauză între tur şi retur de patru luni. Perioada aceasta, despre care spuneam, îţi dă posibilitatea să te aduni, să te reorganizezi. Se face o competiţie cu 7-8 echipe, pe zone geografice, dar nu un campionat serios, cu promovare, retrogradare. Nu are cum aşa, din scurt, după mai bine de un an de pauză. Se poate face cum ştiu că s-a întâmplat în urmă cu 25-30 de ani, când se înscriau echipe şi în timpul campionatului, după două-trei etape. Ca să-i atragă, le dădea voie şi aşa. Erau mulţi jucători, se supărau, plecau de la o echipă şi îşi făceau propria formaţie. E o idee, să lăsăm totul la liber, să începem sub orice formă, până ne punem iar pe picioare. Era greu şi înainte de pandemie să strângem jucătorii. Am văzut meciuri în care evoluau jucători de 55 de ani, luau şoferul de pe microbuz, ca să nu joace descompletaţi. Asta nu mai e competiţie. Sper să se îndrepte cumva lucrurile, să ieşim din această criză, să avem din nou parte de micile bucurii ale vieţii”.

Articole Similare

Back to top button