Politica

Aleşi vâlceni, în vizită la Bruxelles

Deputatul Aurel Vlădoiu, preşedintele Ion Cîlea şi o bună parte dintre primarii PSD din judeţul au fost, săptămâna trecută, la Bruxelles. Astfel, ei au răspuns unei invitaţii primite din partea grupului socialist de la Parlamentul European.
Prima mare surpriză cu care delegaţia de la Vâlcea a fost întâmpinată a fost aceea că, la Bruxelles, se aflase deja faptul că două primării din judeţul Vâlcea au ajuns în pragul falimentului. Tot acolo, social-democraţii au aflat că, în afară, România este percepută ca o ţară izolată pe plan internaţional, o ţară care este aproape în faliment şi care trăieşte pe datorie. Altfel stă însă situaţia când vine vorba despre cetăţenii ţării noastre. Părerea generală este aceea că nu toţi românii sunt hoţi şi leneşi şi, în cea mai mare parte, suntem oameni muncitori şi serioşi.
Dar delegaţia vâlceană nu s-a dus până la Bruxelles pentru a afla ce se crede acolo despre noi. Primul obiectiv a fost acela de a verifica dacă PE are posibilitatea legislativă şi pârghiile necesare pentru a ne ajuta în trei direcţii: 1. scoaterea din impasul financiar al societăţii Oltchim, 2. sprijin economic în dezvoltarea sectorului feroviar, având ca punct distinct finalizarea construcţiei căii ferate Rm.Vâlcea-Vâlcele şi 3. atragerea de fonduri europene pentru punerea în valoare a potenţialului turistic din judeţul nostru. Surprizele nu au lipsit nici în acest caz. Delegaţia vâlceană a aflat cu această ocazie că Guvernul României avea porţi deschise pentru atragerea de bani europeni care să favorizeze investiţiile atât la Oltchim, pentru C.F. Rm.Vâlcea-Vâlcele, cât şi pentru dezvoltarea turismului nostru montan. Însă, nici nu e de mirare… Din cauza proastei guvernări PD-L, România primeşte de la UE jumătate din suma cu care cotizează. Valoarea totală a proiectelor aprobate pentru ţara noastră s-a apropiat de 9 miliarde euro. În schimb, rata de absorbţie a fondurilor alocate abia a ajuns la 11%, spre deosebire de Slovenia, care a atras 97% din fonduri, sau Polonia – 88%. Din ce cauză s-a ajuns aici? Pentru că guvernul român practică o birocraţie excesivă şi hipercentralizată în aprobarea proiectelor, generând un consum de timp nepermis de mare între momentul depunerii cererii de finanţare şi momentul primirii răspunsului.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button