Politica

Actualii directori de servicii deconcentrate ar trebui să fie destituiţi

Lideri din opoziţie, dar şi din PD-L atrag atenţia prim-ministrului să nu semneze o nouă ordonanţă. Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici este invitat miercuri la Palatul Victoria pentru negocieri.
De un an, guvernul Boc se chinuieşte să obţină o bază legală pentru schimbările efectuate în rândul şefilor de servicii deconcentrate.

Până acum, însă, toate tentativele au eşuat. După ce Curtea Constituţională a declarat ilegale cele două ordonanţe de urgenţă aprobate în acest sens anul trecut (37 şi 105), judecătorii Curţii au respins zilele trecute şi legea de modificare a Statutului funcţionarilor publici, promovată de Executiv. Acum, actul normativ reintră în procesul legislativ, pentru a fi modificate articolele respinse de CCR.
Între timp, situaţia din teritoriu rămâne blocată: funcţionarii numiţi în ultimul an, în baza celor două ordonanţe, nu pot lua decizii pentru că nu au drept de semnătură, iar persoanele destituite pe baza aceloraşi acte normative pot cere revenirea în funcţii, plus plăţi compensatorii. Altfel spus, toate numirile făcute în baza Ordonanţelor 37 şi 105 sunt ilegale, iar toţi directorii angajaţi în baza acestor acte normative ar trebui să fie destituiţi. În această situaţie, la nivel naţional, sunt peste 4.000 de persoane. La nivelul fiecărui judeţ, sunt câte 30 de directori de deconcentrate, aşadar peste 1.200 în toată ţara, numiţi ilegal de actuala guvernare. Schimbările în serviciile deconcentrate au avut loc nu numai la nivel de directori, ci şi de directori adjuncţi sau directori executivi.
Reprezentanţii PD-L recunosc că hotărârea Curţii „îngroapă guvernul”, pentru că angajaţii destituiţi în baza ordonanţelor amintite „vor putea cere în Justiţie plata la zi a salariilor chiar dacă nu au lucrat efectiv… şi vor avea câştig de cauză”. După ce OUG şi această lege au fost declarate neconstituţionale, intervine un vid constituţional în perioada martie 2009 – aprilie 2010.
Acest vid generează prin efectul legii faptul că pe funcţii ar trebui repuşi directorii numiţi în 2007 de PNL şi UDMR, îndepărtaţi în martie 2009. „În mod normal, Curtea de Conturi sau Corpul de control al primului-ministru ar trebui să se sesizeze şi să vadă câte salarii s-au plătit suprapus la mai multe persoane pentru aceeaşi funcţie, ce costuri au însemnat pentru administraţie şi cât au afectat prestigiul administraţiei publice aceste abuzuri succesive asupra Statutului funcţionarului public”, a atras atenţia deputatul Cristian Buican, liderul PNL Vâlcea. Numirile în aceste posturi sunt făcute, la nivel judeţean, cu semnătura prefectului, ca reprezentant al guvernului pe plan local. Datele exacte privind situaţia posturilor din teritoriu este cunoscută la nivelul MAI. Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat intenţia liberalilor de a depune o moţiune de cenzură având în vedere a treia decizie a CCR privind Legea deconcentratelor. „Nu avem aşteptări nerealiste, dar considerăm bine-venită dezbaterea”, a spus Crin Antonescu. Preşedintele liberal s-a arătat conştient însă că Opoziţia nu are în acest moment cele 236 de voturi necesare pentru demiterea guvernului.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button