Administratie

Prima farmacie la Stoileşti

• primarul comunei s-a zbătut un an pentru amenajarea acesteia

Din a doua parte a lunii aprilie, la Stoileşti a fost deschisă prima farmacie umană, care va distribui medicamente celor peste 4000 de locuitori ai comunei. „Pentru deschiderea acestei farmacii, am făcut demersurile necesare la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, care ne-a dat imediat aprobarea şi ne-a trimis inclusiv un medic farmacist la Stoileşti”, ne-a spus primarul Traian Ionescu. Ca în orice farmacie şi de la cea din Stoileşti se pot cumpăra medicamente compensate sau gratuite, pentru cei care beneficiază de asemenea facilităţi, în funcţie bineînţeles de fondurile puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii.

Farmacia a fost amplasată într-un loc bine ales, chiar în centrul comunei Stoileşti. „Chiar eu, în calitate de primar, m-am preocupat pentru a asigura spaţiul necesar pentru amenajarea acestei farmacii, într-o clădire unde înainte de 1989 fusese proiectat a se construi un spital şi unde fiinţează în acest moment şi dispensarul uman din comună. Într-un fel, e mai bine aşa, vin oamenii la dispensar şi pot să-şi procure imediat şi medicamentele necesare”, ne-a mai spus edilul din Stoileşti.
Altfel, Traian Ionescu se bucură că astfel a creat o bună oportunitate tuturor oamenilor din comună pentru a-şi procura cât mai repede medicamentele necesare. „Astfel, oamenii în vârstă, cei care de regulă sunt nevoiţi să cumpere cât mai multe dintre medicamente, nu vor mai fi nevoiţi să cheltuiască bani în plus pentru a merge până la Rm. Vâlcea sau la Drăgăşani şi nici să piardă astfel o zi pentru a se deplasa în localităţile respective”, a concluzionat primarul comunei Stoileşti, cel care s-a preocupat îndeaproape de amenajarea acestei farmacii.

Traian Ionescu, preocupat de soarta oamenilor nevoiaşi

Ca în orice localitate, şi pe raza comunei Stoileşti sunt foarte mulţi oameni care sunt într-o situaţie financiară mai delicată. Pentru aceştia, primarul Traian Ionescu s-a preocupat să le asigure şi un venit lunar minim, un ajutor social care pentru respectivele persoane contează foarte mult în viaţa de zi cu zi. „Avem în total 150 de oameni care beneficiază de fonduri pe baza Legii 416, care prevede acordarea unui ajutor social pentru cei care nu dispun de nici un venit”, ne-a spus edilul din Stoileşti. Din totalul celor 150 de persoane, aproximativ 35 sunt cât se poate de activi şi dau o mână de ajutor la tot ceea ce se face bun în comuna Stoileşti. Astfel, oamenii depun o muncă în folosul comunităţii: ajută la gospodărirea comunei, la amenajarea şanţurilor, la curăţirea târgului săptămânal, precum şi la alte lucrări. De coordonarea persoanelor din Stoileşti care primesc acest ajutor social se ocupă Narcisa Creţu, referent în cadrul primăriei din comună.

Primarul nu uită de unde a plecat
• îmbunătăţirea condiţiilor de învăţământ, o prioritate pentru edilul din Stoileşti

Pentru că provine din domeniul învăţământului (înainte de a fi ales primar, Traian Ionescu a fost profesor – şi nu unul oricare, ci foarte respectat de toţi cei care i-au fost elevi), edilul din Stoileşti cunoaşte mai bine decât oricine starea şcolilor din localitatea pe care-o administrează. Tocmai de aceea, a şi făcut demersurile necesare pentru ca toţi elevii să beneficieze de cele mai bune condiţii de studiu. În acest sens, Traian Ionescu ne-a precizat că deşi nu s-a terminat anul şcolar s-a preocupat special pentru ca toate şcolile din comuna Stoileşti să fie aprovizionate deja cu combustibil lemnos pentru anul şcolar următor, în speţă pentru iarnă.
În aceeaşi ordine de idei, Traian Ionescu ne-a mai precizat că la Stoileşti se află în plină derulare lucrările de reabilitare a unora dintre şcolile existente în comună. „Chiar în această săptămână, vor fi intensificate lucrările la reabilitarea şcolii cu clasele I-VIII din Stoileşti. În plus, se va continua montarea geamurilor termopan la grădiniţa şi şcoala cu clasele I-IV din satul Urşi, precum şi la Şcoala cu clasele I-VIII din Izvorul Rece”, a mai menţionat primarul din Stoileşti.
Traian Ionescu este însă cât se poate de decis ca lucrurile să nu se oprească aici şi să facă din ce în ce mai multe lucruri bune pentru elevi. „Aşteptăm ca prefectul judeţului, Radu Renga, să-şi ţină promisiunea pe care ne-a făcut-o acum câteva zile în ceea ce priveşte alocarea unor fonduri destinate şcolilor, deoarece comuna Stoileşti nu a primit nimic la ultima tranşă guvernamentală. Sperăm să ne fie dispusă întreagă sumă de 3 miliarde de lei vechi, pe care-am cerut-o iniţial, astfel încât să ducem la bun sfârşit angajamentele făcute elevilor şi nu în ultimul rând cetăţenilor”, a spus Traian Ionescu.

„Apa nu trebuie să fie un lux, ci o necesitate”

Tot de sprijinul prefectului Renga este legată şi continuarea lucrărilor de alimentare cu apă curentă a tuturor gospodăriilor din Stoileşti. „La ultima întrevedere pe care-am avut-o cu prefectul Radu Renga, am solicitat să fim ajutaţi cu cel puţin 5 miliarde de lei vechi pentru continuarea lucrărilor de introducere a apei în satul Bârsoiu, în zonele Geamăna-Bulagei şi Obogeni-Urşi, deoarece locuitorii de acolo se confruntă cu mari probleme atunci când vine vorba de a-şi asigura apa potabilă pentru gospodăriile lor. Sunt extrem de hotărât să rezolv până la capăt şi această problemă a asigurării apei curente pentru toţi locuitorii, din toate satele. Nu mai vreau ca oamenii să se aprovizioneze cu apă din satele sau comunele învecinate”.
Ca un element edificator în acest sens, care susţine în întregime demersurile pe care primarul Traian Ionescu le face pentru introducerea apei în toată comuna este şi păţania unui cetăţean, pe numele său Stelian Nicolaescu, care-a săpat două puţuri la o adâncime de 50 de metri, fără a da însă de apă. „A investit în această lucrare şi o sumă imensă, vreo 100 de milioane de lei, dar nu s-a ales cu nimic”, a precizat primarul din Stoileşti. „Tocmai de aceea, i-am şi spus prefectului Renga, pe un ton cât se poate de sugestiv: «Domnule prefect, la Stoileşti, apa nu trebuie să fie un lux, ci o necesitate. La fel ar putea păţi şi alţii. Şi-atunci, dacă se poate de ce să nu le asigurăm tuturor posibilitatea de a avea apă potabilă în curţile lor?»”, a concluzionat Traian Ionescu.
În acest sens, Traian Ionescu a demontat din start şi afirmaţiile făcute de contracandidatul Obogeanu, despre care-a aflat că a umblat din casă în casă pentru a încerca să-i convingă pe oamenii din satele amintite chiar de contrariul acestui lucru, cum că lucrările de introducere a apei vor fi sistate. „Nici nu poate fi vorba de aşa ceva. Mă zbat ca oamenii să aibă apă curentă în gospodăriile lor şi aşa va fi!”, a promis primarul din Stoileşti, a cărui ambiţie este binecunoscută în rândul locuitorilor.

Infrastructura şi iluminatul, pe agenda de lucru a primarului

După ani şi ani în care în infrastructură nu s-a mai făcut nimic la Stoileşti, Traian Ionescu a reuşit încet-încet să pună lucrurile în mişcare. În ciuda fondurilor reduse pe care le-a avut la dispoziţie, drumurile se prezintă în condiţii acceptabile, iar planurile de viitor ale primarului sunt cât se poate de îndrăzneţe în acest sens: „În comună avem 40 de kilometri de drumuri comunale şi alţi 40 de kilometri de drumuri săteşti, care după o simplă adunare conduc la o distanţă similară cu cea de la Stoileşti la Piteşti. Practic, comuna noastră este a doua din judeţul Vâlcea, după Fârtăţeşti, din punct de vedere al suprafeţei şi al numărului de sate şi cătune existente (15 sate şi 21 de cătune). Este nevoie aşadar de un efort financiar imens pentru a avea drumuri bune, iar eu nu mă voi lăsa până ce toate nu vor arăta aşa cum îşi doresc oamenii”.
Traian Ionescu a ţinut să ne precizeze în încheiere şi faptul că introducerea iluminatului public în cătunul Despa va fi finalizată în cel mai scurt timp. „De asemenea, cele trei biserici din Bârsoiu, Urşi şi Geamăna vor fi iluminate cu reflectoare pe timpul nopţii pentru a da un alt aspect în ochii enoriaşilor şi – de ce nu? – un respect în plus pentru biserică”, a mai precizat primarul din Stoileşti.
Lucian CORNECI
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button