Alte sporturi

Nadia Olaru, o frumuseţe a bodyfitness-ului vâlcean

Sportivii legitimaţi în cadrul Clubului Sportiv „Culturistul” Rm. Vâlcea şi-au adjudecat de-a lungul timpului numeroase medalii. Vali Mihăescu, antrenorul şi, totodată, preşedintele clubului se mândreşte cu devotamentul dus la extrem de sportiva sa, Nadia Olaru. Născută pe 11 ianuarie 1980, sportiva a început să practice bodyfitness-ul destul de târziu, din 2002, după absolvirea facultăţii.
Dincolo de activitatea sa sportivă, fiind instructor de aerobic, fitness şi culturism, Nadia Olaru predă din 2004 şi biologia în cadrul Grupului Şcolar „Ferdinand I”. S-a arătat încă de mică devotată sportului, practicând voleiul şi handbalul.

Însă, printre performanţele sale notorii, se numără medalia de argint la Campionatele Naţionale de Body Fitness din 2006, de la Constanţa, anul acesta reuşind să ocupe locul 4 la Campionatele Balcanice. De asemenea, ea  a participat şi la competiţii de culturism, obţinând de fiecare dată medalia de bronz la categoria 52 kg.

Diete riguroase şi scumpe

Sporturile de performanţă implică întotdeauna un program de antrenament şi o dietă destul de severe. Pentru a obţine permanent rezultate bune ai nevoie de un regim alimentar destul de costisitor. „Dieta, ce constă în două kilograme de piept de pui mă costă zilnic 200 de mii de lei, la care adăugăm mineralele şi vitaminele necesare, al căror preţ se ridică lunar la două milioane lei. Dacă nu ar exista pasiunea foarte mare pentru acest sport, cu siguranţă nu l-aş practica datorită costurilor destul de ridicate. Mai ales că salariul de bugetar şi cel din cadrul clubului îmi satisfac la limită numai cerinţele sportive”, a declarat Nadia. Nu este căsătorită, deoarece, aşa cum se exprimă într-o manieră amuzantă: „Cine ar putea să mă suporte când, practic, consum mai mult decât produc. Sunt o pagubă la casa bărbatului”.

Locul 5 după o lună de antrenament

„Cu şase săptămâni înainte de începerea competiţiilor revin la programul alimentar prin reducerea sărurilor, cu trei zile înainte de competiţie încerc să elimin apa, iar în penultima zi pun mult accent pe carbohidraţi”. A început să practice sportul din plăcere, fără gând la performanţă, însă antrenorul Vali Mihăescu i-a remarcat aptitudinile native, şi, numai după o lună de zile de antrenament a participat la Campionatul Naţional de Culturism de la Braşov, unde s-a clasat pe locul 5. Se antrenează zilnic, în timpul săptămânii realizând câte trei ore de aerobic şi trei de forţă.

„Aş fi tentată să abandonez!”

Satisfacţiile sportive, cu atât mai mult cu cât discutăm la nivel de performanţă, ar trebui să se reflecte şi într-un câştig financiar consistent şi un ajutor din partea sponsorilor de specialitate. Nadia Olaru recunoaşte că a fost tentată de nenumărate ori să abandoneze şi să se axeze spre ceva mult mai profitabil. „Din cauza banilor şi a cheltuielilor mult prea ridicate, m-am gândit destul de serios să abandonez şi să lucrez ca biolog, mai ales că am această specializare. Ştiu că o să vină timpul când nu voi mai putea realiza performanţe, dar, deocamdată, iubesc prea mult aceasta disciplină pentru a abandona”.
În fiecare luni şi joi, Nadia Olaru predă la CS „Culturistul” Rm. Vâlcea cursuri de aerobic şi tae-bo, având certificat de instructor eliberat de Federaţia Română de Fitness şi Culturism.

„Nu există o cultură a sportului”

Prejudecăţile conform cărora te „poţi face mare” după doar o lună de zile de antrenament sunt frecvente, acest aspect fiind confirmat si de vicecampioană care remarcă o lipsă a culturii pe care o implică practicarea unui sport. „Tinerii, cât şi persoanele în vârstă, nu înţeleg beneficiile majore pe care obţii prin orice sport. Le-aş recomanda tuturor să facă mişcare, să nu folosească maşina pentru a se deplasa la serviciu sau la şcoală. Nu există o conştientizare reală a sănătăţii pe care o aduce cu sine orice tip de mişcare. De asemenea, observ că cei care vin la sală vor să crească  în masă musculară într-o lună cât cresc eu într-un an. Şi, de aceea, apelează frecvent la diferite stimulente, care, pe termen scurt, se pot dovedi benefice, însă, în timp, apar boli grave ale sistemului digestiv şi cardiovascular. Şi aici mă refer şi la fetele care vor să obţină o siluetă de model, fără a face deloc mişcare şi doar prin diverse pastile. Acele pastile slăbesc muşchiul inimii şi, de aici, apar alte complicaţii foarte grave. Nu am folosit niciodată aceste tipuri de substanţe, doar suplimentele alimentare, asta pentru că ţin la sănătatea mea”, a încheiat vicecampioana naţională.

Urmează campionatele naţionale

În perioada 7-9 septembrie, va avea loc la Oradea Campionatul Naţional de Body Fitness, din cadrul clubului urmând să participe Nadia Olaru (+1.63 m.) şi Carmen Spiegel (-1.63 m.), ultima sportivă are doar un an de antrenament la activ. La masculin, lotul nu va avea nici un reprezentant, deoarece Ştefan Petrescu s-a accidentat şi nu s-a mai înscris  în competiţie. În luna noiembrie, Nadia Olaru va mai participa şi la Cupa României, la culturism (categoria -55 kg). În cazul în care va obţine un loc pe podium, Nadia va pleca cu lotul naţional la Balcaniada din mai, unde speră, de asemenea, să obţină rezultate bune.
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button