Liga II

Debut cu dreptul pentru „municipali”

CSM Rm. Vâlcea – Corvinul Hunedoara 1-0 (1-0)

În ciuda prestaţiilor modeste pe care le-au avut în partidele amicale, fotbaliştii de la CSM Rm. Vâlcea au jucat cu totul altceva în primul meci din noul sezon. Ce-i drept, elevii lui Marian Bondrea au întâlnit în runda inaugurală un adversar care le-a pus prea puţine probleme, Corvinul Hunedoara aflându-se în perioada de reconstrucţie a lotului. Diferenţa a fost făcută chiar de unul dintre jucătorii achiziţionaţi de gruparea din Zăvoi cu câteva zile înainte de începerea campionatului: Boroiban (autorul golului victorios).

Un gol şi o ratare

Contrar aşteptărilor, după o perioadă de tatonare, cei care-au avut prima ocazie de gol au fost oaspeţii: în minutul 11, Blaga a executat splendid o lovitură liberă din colţul careului de 16 metri, pe care portarul Râmniceanu a scos-o cu greu în corner de sub transversală. Cu o echipă mult schimbată faţă de sezonul trecut, CSM-ul a construit greu, iar ocaziile au apărut în special în urma unor acţiuni personale purtate pe partea dreaptă a atacului vâlcean de neobositul Melcea. Astfel s-a întâmplat în minutul 15, atunci când o centrare perfectă a micuţului mijlocaş vâlcean a ajuns la Boroiban, dar acesta a preluat mingea greşit în faţa portarului Pascal, a ieşit din cadrul porţii, iar faza s-a răcit. În minutul 21, acelaşi Melcea s-a înşurubat printre fundaşii Corvinului şi-a şutat din întoarcere la colţul scurt, dar Pascal a respins. Mingea a fost urmărită de Vidakovic, însă nici sârbul n-a avut mai mult noroc şi a trimis-o cu capul de puţin pe lângă poartă. În minutul 25, s-a marcat şi singurul gol al meciului. A fost încă o centrare a lui Melcea, care l-a găsit pe Boroiban în centrul careului de 16 metri, iar vârful adus chiar săptămâna trecută de la FC Caracal a punctat cu o lovitură de cap care-a făcut imposibilă intervenţia portarului Pascal. În minutul 40, tot Boroiban putea majora diferenţa de scor, după o centrare venită de data aceasta de pe cealaltă parte a terenului, de la Onofrei. Vârful CSM-ului a fost inspirat la preluare, când a rămas singur cu portarul advers, nu însă şi la finalizare, mingea fiind trimisă pe jos spre plasă, iar Pascal a agăţat-o cu vârful degetelor şi-a împiedicat astfel primirea unui alt gol de către echipa sa. S-ar fi făcut 2-0, iar problema învingătoarei nu s-ar mai fi pus nici un moment. Chiar şi aşa, nici nu s-a pus, pentru că jucătorii hunedorenii au avut în puţine momente luciditatea necesară pentru a periclita poarta juniorului Râmniceanu.

Fotbal cu linguriţa

Preocupată bineînţeles de rezultat, echipă vâlceană nu a dorit să scape jocul din mână în repriza secundă. În aceste condiţii, elevii lui Bondrea au preferat să nu rişte prea mult, preferând un joc sigur, la jumătatea terenului, dar şi la trecerea timpului. S-a ales din nou deschiderea jocului în lateral, cu lansări periculoase în adâncime pentru cele două vârfuri, Boroiban şi Vidakovic, iar ocaziile periculoase au ieşit iarăşi la iveală. În minutul 67, fază de geniu a lui Vidakovic, care-a luat mingea de unul singur, a pătruns până în colţul careului de 6 metri, de unde-a centrat în faţa porţii, dar un fundaş advers a respins în ultima clipă mingea în corner din faţa lui Boroiban. Fără îndoială, nu a fost tocmai cea mai fericită soluţie aleasă de sârbul Vidakovic, care-a avut şansa unui şut în forţă la poarta lui Pascal. La cornerul ce a urmat, S. Popescu a şutat din interiorul careului, dar un fundaş s-a interpus în calea mingii chiar lângă bara laterală. A urmat o recentrare, portarul Pascal s-a bâlbâit, mingea i-a alunecat din mâini în faţa porţii goale, dar nici unul dintre vâlcenii nu a urmărit faza pentru a o împinge în „aţe”, iar scorul a rămas acelaşi. În minutul 74, S. Popescu a pasat perfect în adâncime pentru colegul său de la Caracal, Pasăre, acesta a ajuns singur cu portarul advers, dar în locul unui şut sănătos la poartă, a preferat o centrare pentru Onofrei, aflat în celălalt colţ al careului, care nici nu a mai ajuns la minge. Replica hunedorenilor a apărut o singură dată în această repriză, în minutul 76, atunci când Fotescu a şutat cu latul din careul de 16 metri, dar mingea s-a scurs pe lângă buturile apărate de Râmniceanu, un şomer de lux în acest joc. După această fază, Bondrea a mutat defensiv, nu a mai riscat, a înţeles perfect că jucătorii săi sunt foarte extenuaţi de efortul depus, dar şi de căldura de la ora jocului. A scos un vârf, Boroiban, şi-a introdus un fundaş, iar CSM-ul a stat mai mult în defensivă, invitându-i pe hunedoreni la joc, dar aceştia, sfârşiţi de căldură au replicat vag. Ultima fază importantă a meciului s-a consemnat în minutul 84, când Vidakovic, i-a mai ridiculizat încă o dată pe fundaşii adverşi prin câteva driblinguri de kinogramă, a pasat înapoi pentru Pasăre, dar şutul acestuia a fost scos de portarul Pascal cu o robinsonadă spectaculoasă. La corner, Ekwalla a şters mingea cu capul (mai bine zis cu pletele), dar nu suficient pentru a-i schimba traiectoria şi-a o trimite în plasă.
S-a terminat aşadar 1-0, un scor mulţumitor pentru spectatorii care-au umplut până la refuz micuţa tribună de la Stadionul „Hidroelectra” din zona Nord. Deşi „municipalii” nu au excelat prin jocul avut, până la urmă scopul scuză mijloacele, aşa că mai importante au fost cele trei puncte puse în joc.
Au evoluat pentru CSM: Râmniceanu – Stanca, Cilean, Ekwalla, Vişa, Cercel, Melcea (65’ S. Popescu), Pasăre, Onofrei (72’ Vlăduţi), Boroiban (78’ Mocioacă), Vidakovic. Rezerve: Mindileac – Dandea, Mandea, Sima.

Boroiban, omul providenţial

De mult nu a mai avut Zăvoiul un vârf atât de percutant. Boroiban este acel atacant pur-sânge, al cărui cuvânt de ordine este golul. Mereu în joc, mereu în mişcare, este jucătorul care apare oricând unde nu te aştepţi. Un vârf autentic, un fotbalist de care CSM-ul avea neapărată nevoie şi fără de care acest început de sezon ar fi fost probabil un fiasco. Alături de Boroiban, şi ceilalţi doi fotbalişti aduşi săptămâna trecută de la FC Caracal (Pasăre şi S. Popescu) au dat vigoare jocului pus la punct de Marian Bondrea. Edificatoare a fost uşurinţa cu care cei trei jucători veniţi în bloc de la FC Caracal s-au găsit reciproc pe teren. În schimb, atunci când aceştia au intrat în combinaţii cu ceilalţi „municipali”, nu la fel de bună a fost coordonarea. Privind în perspectivă, tinereţea celor trei este de asemenea un atu important: fundaşul Marius Pasăre are 26 de ani, mijlocaşul Sergiu Popescu doar 24, în timp ce atacantul Laurenţiu Boroiban abia 23.
La finele meciului, antrenorul Marian Bondrea a făcut o scurtă referire şi la evoluţia foştilor jucători de la FC Caracal: „Îi avem în pregătire de câteva zile, au fost jucători de bază la Caracal, iar unul dintre aceştia – Boroiban – a reuşit să înscrie şi golul victoriei. N-aş putea să spun în acest moment dacă sunt sau nu sunt pregătiţi sută la sută, aş greşi dacă aş face vreo apreciere în vreun sens, dar ce pot zice este că le-a fost greu să se acomodeze într-o săptămână cu alţi jucători. La Caracal se ştiau destul de bine cu coechipierii lor, când era o pasă pe culoar cineva ştia să plece, ori dacă unul pleca să dribleze celălalt trebuia să apară la dublaj, sau când se trăgea la poartă un jucător trebuia să urmărească mingea, iată lucruri care trebuie puse la punct în perioada următoare. Acum au făcut jocul aşa cum s-a putut, pentru că nu se ştiau cu ceilalţi absolut deloc, ceea ce vă daţi seama că îngreunează orice relaţie tactică cu coechipierii. Însă sunt sigur că mai târziu ne vor fi de folos toţi trei”.

Râmniceanu, acest Casillas al Vâlcii

Forţat de împrejurări, Marian Bondrea a avut curajul de a trimite între buturi în partida cu Corvinul un portar care până mai ieri era cu totul necunoscut iubitorilor fotbalului vâlcean. Iar dacă mai punem la socoteală şi faptul că acesta nu e decât junior, atunci la mijloc poate fi vorba ori de o nebunie a antrenorului, ori cu adevărat Râmniceanu a meritat să se afle în poarta CSM-ului. Ei bine, goal-keeper-ul transferat recent de la FC Bucureşti, cu o atitudine a la Lobonţ, încercând permanent, cu voce tare, să-i coordoneze pe coechipierii săi în apărare, a arătat că merită încrederea acordată. La final, Bondrea l-a comparat pe Râmniceanu cu celebrul Casillas de la Real Madrid: „Dacă va continua pe linie bună, dacă nu va lua gol, va fi în continuare titular. În fond, şi marele portar al Realului, Casillas, a ajuns la echipa mare la 17 ani şi jumătate, dintr-o întâmplare, când erau accidentaţi toţi cei trei portari. A fost chemat în grabă de la echipa a doua şi de atunci e în poartă la Real. Deci, orice se poate şi-n cazul lui Râmniceanu!”.

Bondrea cere răbdare

Chemat în premieră să se adreseze publicului la început de drum, antrenorul Marian Bondrea a îndemnat la răbdare, spunând că acum la Vâlcea s-a creat practic o altă echipă. La final, tehnicianul le-a mulţumit gazdelor de la Stadionul „Hidroelectra”, care-au fost în totalitate la dispoziţia echipei vâlcene, iar suporterilor le-a cerut să aibă încredere în această echipă. Altfel, merită amintit că în pauza meciului, crainicul Vali Conea a chemat la rampă una dintre fostele glorii ale Chimiei de odinioară, Gică Lepădatu, cel care şi-a amintit cum erau meciurile de demult dintre Chimia şi Corvinul, jucate pe Zăvoiul vâlcean, dar în Divizia A.

Trofeul Fair-Play a ajuns în Zăvoi

La începutul meciului, observatorul Ion Cristea a oferit căpitanului echipei vâlcene, Cercel, Trofeul Fair-Play, acordat de FRF pentru sezonul trecut. Momentul a fost aplaudat de spectatorii prezenţi, care n-au uitat însă amărăciunea pricinuită de ratarea promovării în Liga 1 după meciul de kinogramă de la Baia Mare. Şi bineînţeles că unii nu au ezitat să-i şi taxeze: „Cu atât v-aţi ales dacă n-aţi fost în stare să bateţi pe cine trebuie!”.

Zi aniversară pentru „municipali”

Chiar în ziua meciului cu Corvinul Hunedoara, portarul Mindileac şi doctorul Oane Dinescu şi-au aniversat ziua de naştere. Cei doi au fost sărbătoriţi cum se cuvine după joc, la stadionul „Municipal”, atunci când jucătorii, staff-ul tehnic şi cel administrativ s-au bucurat deopotrivă şi pentru succesul obţinut în prima etapă a sezonului. Dacă Mindileac este abia sosit în Zăvoi, în ceea ce-l priveşte pe doctorul Oane Dinescu, practic, cariera acestuia se confundă cu grupările fanion ale Vâlcii (indiferent ce denumire au purtat: Chimia, FC Vâlcea, FC Rarora sau acum CSM), acesta activând ca medic al fotbaliştilor de peste două decenii.

 Cumpănaşu revine în octombrie

Unul dintre cei mai constanţi jucători ai echipei vâlcene, Marius Cumpănaşu – „Şeri” şi-a reluat de ceva timp antrenamentele şi se pregăteşte pentru revenirea pe teren, care va avea loc, după toate probabilităţile, în luna octombrie. Printre cei care aşteaptă recuperarea lui „Şeri” se află şi tehnicianul Marian Bondrea, care are nevoie de un om de bază în defensivă. „Este foarte ambiţios, sunt încântat de modul cum se pregăteşte. A avut parte însă destul de dură, necesită mai mult timp pentru refacere. În plus, a luat acum şi ceva în greutate, vreo 6-7 kilograme, aşa că trebuie să lucrăm în ambele sensuri, adică şi la pregătirea potenţialului fizic şi la eliminarea greutăţii. Sperăm ca la începutul lunii octombrie să fie şi el apt de joc”, mărturiseşte Marian Bondrea.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button