Administratie

Muncitorii de la ADP câştigă acum mai bine ca funcţionarii publici cu studii superioare

• Prin creşterea salariilor de către primarul Mircia Gutău

Primarul Râmnicului, Mircia Gutău nu s-a putut abţine să nu facă încă o dată mişto de liberalii din Consiliul Local. După ce a anunţat că intenţionează să mărească salariile personalului din primărie, edilul a introdus pe ordinea de zi a celei mai recente şedinţe extraordinare de CL o informare privind această măsură cu caracter social. Înţelegând că de fapt este vorba despre un proiect de hotărâre, consilierii liberali în fruntea cu portavocea Ion Nicolae s-au năpustit asupra propunerii primarului, încercând să demonstreze că aceasta nu are temei legal şi deci nu poate fi aplicată. După circa 30 de minute de discuţii, propunerea lui Gutău a picat la vot însă, cu toate acestea, va fi pusă în practică, aşa cum a anunţat edilul.

„Ei nu s-au prins că de fapt e o informare, că nici nu aveam nevoie de acordul lor”, a izbucnit în râs Gutău imediat după terminarea şedinţei. Primarul a hotărât să mărească salariile angajaţilor Primăriei Râmnicului, după ce în mai multe rânduri şi-a exprimat nemulţumirea faţă de nivelul extrem de scăzut al acestora. Astfel, s-au găsit soluţii legale pentru creşterea salariilor personalului contractual (ADP, Teatrul Ariel, Cantina de Ajutor Social, Administraţia Pieţelor) dar şi ale funcţionarilor publici. Personalul contractual va primi o creştere salarială de 3 milioane brut (2,2 milioane lei net), ceea ce va însemna o mărire de circa 50% iar salariile funcţionarilor publici vor creşte în medie cu 2 milioane lei (circa 23%). „E inadmisibil ca un muncitor la asfalt să primească 4,5 milioane lei pe lună! Pentru a avea un personal bine pregătit, trebuie să-i plătim corespunzător, pentru a avea bani măcar de mâncare şi întreţinere. Şi aşa, cu aceste măriri, salariile sunt mici”, a spus Gutău în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local.
La rândul său, consilierul PNL Ion Nicolae, cunoscut ca un înverşunat adversar al ideilor emanate de şeful municipalităţii, a spus că nu există nici un temei legal pentru această propunere. Mai mult decât atât, Nicolae a precizat că din discuţiile avute cu salariaţi ai primăriei a aflat că nu există nici măcar un contract colectiv de muncă încheiat între sindicatul condus de şeful juriştilor din primărie, Nicolae Mesea şi primarul Mircia Gutău. Liberalul a mai spus că grupul PNL nu se opune măsurii sociale a municipalităţii, însă se va abţine de la vot. El a cerut ca dacă totuşi se adoptă această măsură, creşterea salarială să fie egală pentru toţi angajaţii primăriei, fie că aceştia fac parte din ADP sau corpul funcţionarilor publici. „Ar trebui să se acorde 350 lei pentru toată lumea. Consilierii locali liberali se abţin, pentru că nu vrem să dăm noi înapoi banii în urma unui control al Finanţelor”, a spus Nicolae. La rândul ei, Maria Costea, consilier PSD, a cerut municipalităţii încheierea cât mai rapidă a unui contract colectiv de muncă. Costea i-a cerut primarului, fără a avea însă sorţi de izbândă, să mărească salariile în mod uniform, cu câte 300 lei.
„Nu prea înţeleg ce spuneţi dumneavoastră… Nu pot da aceeaşi sumă de bani celui care câştigă 20 milioane lei salariu. Nu ne putem întinde mai mult decât ne e plapuma. Şi eu aş fi vrut să dau 10 milioane de lei, dar din păcate nu am cum. Cred că am depăşit puţin momentul gândirii comuniste, când toţi aveam dreptul la o Dacie, la un apartament şi la aceeaşi mărire de salariu”, a spus primarul Mircia Gutău.
Prin această creştere diferenţiată, s-a ajuns în situaţia în care un muncitor de la ADP să aibă salariul mai mare decât un funcţionar public, lucru care nu a fost gustat prea tare de mulţi dintre angajaţii cu studii superioare. Efortul bugetar pe care-l implică această creştere salarială este de circa 40 miliarde lei. Banii vor fi luaţi din fondul de rulment al primăriei şi sunt rezultaţi din economiile făcute prin neocuparea unor posturi vacante din cadrul municipalităţii.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button