Economie

Oltchim strică planurile austriecilor de la Salinen

• Constantin Roibu cheamă „la arme” toţi marii clienţi autohtoni ai Salrom în vederea formării unui consorţiu puternic în vederea cumpărării societăţii

Cel mai important client al SALROM a reacţionat imediat la intenţiile companiei Salinen Austria de a prelua Societatea Naţională a Sării (Salrom). Astfel, managerul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu a propus recent celorlalţi consumatori de sare lllichidă constituirea unui consorţiu care să aibă un cuvânt greu de spus la privatizarea Salrom. „Am vorbit cu reprezentanţii celorlalţi consumatori de sare lichidă şi toţi au acceptat propunerea mea de a participa împreună la privatizarea Salrom. Deocamdată, lucrăm la statutul pentru consorţiu şi aşteptăm caietul de sarcini”, a declarat Constantin Roibu. Acesta a mai spus că participarea celor patru companii în cadrul consorţiului se va realiza fie în funcţie de consumul individual, fie în mod egal.

În acest fel ar fi eliminat „intermediarul” care ar avea un cuvânt greu de spus în dictarea politicilor de preţ în cazul în care Salrom ar încăpea pe mâini străine. Dacă Salinen Austria ar pune mâna pe sarea românească, această societate ar putea impune condiţii contractuale dezavantajoase pentru clienţi. Potrivit managerului general al gigantului industrial vâlcean, din consorţiu ar urma să facă parte Oltchim, Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group, Chimcomplex Borzeşti şi Upsom Ocna Mureş.
Salrom exploatează anual 2,5 milioane tone de sare, de trei ori mai mult decât Salinen Austria, însă principalul atu al românilor în faţa austriecilor îl reprezintă potenţialul imens al ţării noastre, estimat la peste 400 milioane tone de sare de foarte bună calitate. Austriecii au început deja să negocieze cu sindicatele din industria sării, chiar dacă AVAS nu şi-a anunţat deja clar intenţia de privatizare a Salrom. Conducerea Salinen şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra sarea romănească, anunţând chiar investiţii de circa 60 milioane de euro, în condiţiile în care nevoile actuale ale Salrom sunt de minim 100 milioane euro, bani care ar trebui folosiţi în primul rând pentru retehnologizare. Spectrul privatizării pune în discuţie şi aspectul social al problemei, iar judeţului Vâlcea nu îi este indiferent de ce se va întâmpla. La Exploatarea Minieră din judeţul nostru lucrează câteva sute de oameni dintre cei 2.500 angrenaţi în procesul de producţie din cele 7 exploatări din întreaga ţară. Dintre aceştia, după privatizarea gândită de austrieci ar urma să mai rămână doar circa 750-800, restul primind plăţi compensatorii. Profitul Salrom a scăzut constant în ultimii ani, dat fiind faptul că s-a observat o creştere proporţională a importurilor de sare din Ucraina.
Dacă AVAS va decide până la urmă că privatizarea Salrom este necesară, în condiţiile în care societatea are nevoie disperată de infuzie de capital pentru retehnologizare, dat fiind faptul că în acest moment se lucrează cu utilaje vechi de zeci de ani, în mod normal ar fi să fie redactat un caiet de sarcini care să se plieze pe realităţile economice ale României de azi. Astfel, consorţiul format din cei patru mari clienţi autohtoni ar trebui avut în vedere ca principalul competitor pentru preluarea Salrom, întrucât datorită acestora sarea românească a putut supravieţui până acum. Venirea unei companii străine ar putea strica echilibrul şi aşa relativ, mai ales din punct de vedere al preţurilor, care ar putea sări în aer în urma unei privatizări cu semnul întrebării în faţă. Cu siguranţă, consorţiul şi în special Oltchim, va putea asigura un management performant care să asigure o dezvoltare firească al sectorului exploatării de sare.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button