Diverse

Sportul, un mijloc de recreare pentru angajaţii de la Hidroelectrica SA

Sportul reprezintă pentru angajaţii de la Hidroelectrica SA nu doar un mod de a se destinde, ci şi de a se întrece. An de an, salariaţii din întreaga ţară ai acestei societăţii concurează în cadrul a nu mai puţin decât nouă discipline sportive. Competiţiile, care au exclusiv caracter intern, se desfăşoară, prin rotaţie, în diferite localităţi din România, acolo unde există sucursale Hidroelectrica. Înainte de toate însă au loc întrecerile locale, pe fiecare sucursală în parte, atunci când se stabilesc sportivii calificaţi pentru fazele finale.

Concursuri desfăşurate la baza Hidroelectra

În Vâlcea, aşa cum ne-a informat Constantin Lazăr, preşedintele Asociaţiei Sportive şi de Agrement Hidroelectra Rm. Vâlcea, cel care coordonează îndeaproape această activitate, concursurile au avut loc la mijlocul lunii iulie. Angajaţii din Vâlcea ai cunoscutei societăţi şi-au disputat supremaţia la mini-fotbal, fotbal-tenis, tenis de câmp, şah, bridge, volei, dar şi la pescuit sportiv. Majoritatea întrecerilor s-au desfăşurat pe terenurile cochetei baze sportive din avalul Hidrocentralei Rm. Vâlcea, care-a fost pusă în folosinţă în această primăvară. Competiţiile pe plan local s-au încheiat chiar pe 21 iulie, atunci când s-a serbat Ziua Energeticianului.
„Sunt primele competiţii găzduite pe noua bază sportivă. Au mai avut loc acolo diferite acţiuni sportive, dar acum este pentru prima dată când totul s-a desfăşurat într-un cadru organizat. Există o evidenţă precisă a tot ce se întâmplă la aceste concursuri, un program care se respectă întocmai, cu clasamente de rigoare. La fiecare disciplină sportivă, cei mai buni se califică mai departe, la faza pe ţară. Ne-am străduit ca totul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, participanţii au fost primiţi cum se cuvine. Ce-i drept, mai sunt câteva lucruri de pus la punct în ceea ce priveşte dotarea acestei baze sportive, dar în timp totul va fi rezolvat”, ne-a declarat Constantin Lazăr.

Angajaţii SH Vâlcea, campioni la fotbal-tenis

Altfel, preşedintele ASA Hidroelectrica s-a referit şi la faptul că în general nu întotdeauna toţi angajaţi participă la aceste concursuri, dar şi despre disciplinele sportive la care vâlcenii excelează: „E foarte greu să-i aducem pe oameni, să-i strângem pe toţi la un loc pentru a desfăşura o competiţie de amploare, pentru că angajaţii noştri sunt răspândiţi prin tot judeţul. Aşa că în cadrul societăţii Hidroelectrica nu putem organiza competiţii între secţii, cum se întâmplă de exemplu la SC Oltchim, pentru că la noi se lucrează într-un ritm susţinut, iar distanţele pe care le-ar avea de străbătut salariaţii noştri sunt foarte mari. Avem angajaţi de la Vidra la Drăgăşani. E foarte greu să se strângă toţi la un loc, e foarte greu să-i scoatem din ture. Totul se bazează pe o selecţie foarte riguroasă. Iar anul acesta pot să spun că selecţia a fost foarte bună, ca drept dovadă, la mini-fotbal, am reuşit să câştigăm a doua grupă valorică şi să promovăm astfel în elită. De asemenea ne mândrim cu faptul că suntem campioni pe ţară la fotbal-tenis. Nu stăm prea bine în ceea ce priveşte schiul, unde nici nu prea avem posibilităţi de a practica acest sport. În ţară însă, sunt colegi de la alte sucursale care au schiori foarte buni, fiind mai aproape de anumite staţiuni montane. Dar la noi în Vâlcea nu prea sunt”.

Fără sportivi profesionişti

Şef al Comisiei de Disciplină din cadrul AJF Vâlcea, acolo unde are parte de tot felul de substituiri, Constantin Lazăr ne-a spus apoi că la competiţiile organizate în cadrul societăţii Hidroelectrica domneşte fair-play-ul şi corectitudinea. „La noi nu există noţiunea de fals, de substituire. Numai salariaţii, numai angajaţii participă în competiţiile astea, indiferent că e campion naţional de şah, de exemplu. Dar nu poate participa în campionatul de fotbal un jucător de la Hidroelectra”.
De altfel, Lazăr a şi ţinut să infirme zvonurile că la echipa de fotbal Hidroelectra ar exista jucători de fotbal angajaţi în cadrul societăţii, aşa cum se întâmplă de exemplu la o altă grupare din Vâlcea: FC Oltchim. „Noi nu avem nici un salariat angajat activ la echipa de fotbal. Hidroelectra este o echipă care-şi desfăşoară activitatea pe lângă această asociaţie şi de care răspunde Gheorghe Bucuroiu”, a subliniat Constantin Lazăr.

S-a stabilit programul întrecerilor din 2008

În 2007, mai sunt de disputat fazele finale la tenis de câmp, pescuit sportiv, şah, bridge, care au loc de obicei în toamnă. Este deja bătut în cuie programul de desfăşurare şi pentru anul 2008. Astfel, întrecerile de schi alpin vor avea loc la Straja, în Haţeg, în perioada 21-24 februarie. La această disciplină sportivă concursul se dispută pe categorii de vârstă: cu participanţi mai mari de 40 de ani şi respectiv mai mici de 40 de ani. La tenis de masă, campionatul se dispută între 20 şi 23 martie în staţiunea Basna de lângă Mediaş (în judeţul Sibiu). Faza finală a campionatului de fotbal-tenis, unde angajaţii SH Vâlcea sunt deţinătorii titlului naţional, are loc chiar la Rm. Vâlcea, în luna mai. Campionatul de mini-fotbal se desfăşoară pe trei grupe valorice, între 5 şi 8 iunie. La Rm. Vâlcea au loc meciurile Ligii I, la Bucureşti cele ale Ligii a II-a, iar la Bistriţa cele ale Ligii a III-a. Se retrogradează şi se promovează. Echipa SH Vâlcea a promovat anul acesta în grupa de elită. Tot pe grupe valorice se desfăşoară şi întrecerile de volei: turneele se vor juca la Piatra Neamţ (prima grupă valorică, din care face parte şi echipa sucursalei noastre) şi respectiv Cluj-Napoca (grupa a II-a valorică). Concursurile de tenis de câmp se ţin la Bucureşti şi la Mamaia, în perioada 4-7 septembrie. La pescuit sportiv, campionii naţionali vor fi stabiliţi în Delta Dunării, în perioada 25-28 septembrie. În fine, campionatul de şah are loc la Sebeş (16-19 octombrie), iar cel de bridge la Porţile de Fier (13-16 noiembrie).
„La toate competiţiile organizate pe plan naţional, există o festivitate de premiere, cu cupe, cu medalii, cu plachete, cu diplome. E un fel de întărire a coeziunii colectivităţii. E o modalitate de a ne cunoaşte între noi. De altfel, pe mine, tocmai din cauza sportului mă ştie toată lumea din cadrul societăţii Hidroelectrica. Dacă la nivel local concursurile s-au desfăşurat la baza Hidroelectra, la nivel naţional preferăm să nu mai fim tot noi gazde, vrem să mai plecăm şi noi altundeva în ţară, într-o deplasare de joi până duminică”, a încheiat Constantin Lazăr.
Mihai VOICU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button