Diverse

Vicecampioanele mondiale, înfrânte în Norvegia

• în lipsa a cinci piese de bază, „tricolorele” au pierdut ambele dispute cu campioana europeană en-titre

Săptămâna trecută, mai precis pe 1 şi 2 august, echipa naţională de handbal feminin a ţării noastre a disputat două partide amicale în Norvegia, în compania selecţionatei ţării gazdă, nimeni alta decât campioana europeană en-titre. Deşi „tricolorele” au fost înfrânte de fiecare dată, rezultatele nu l-au speriat pe antrenorul principal Gheorghe Tadici. Selecţionerul României a apreciat că nu se putea obţine mai mult în condiţiile în care elevele sale veneau direct de pe plajă, din cantonamentul desfăşurat în Antalya (Turcia), acolo unde nu au lucrat deloc cu mingea. În plus, Tadici a mai spus că este nevoie de cel puţin două săptămâni pentru ca jucătoarele să revină la forma arătată înainte de stagiul centralizat de pregătire din Turcia.

Gheorghe Tadici a considerat că eşecurile au survenit şi din cauză că au lipsit cinci dintre jucătoarele de bază (cu Luca, Brădeanu, Vărzaru, Gogârlă şi Neagu, este clar că altfel va arăta România la Mondiale), dar şi pe faptul că elevele sale au trecut de la aproape 40 de grade Celsius la numai 20 în câteva zile. Altfel, selecţionerul a promis că naţionala va avea o altă faţă la Cupa Panonia, acolo unde România va conta pe cel mai bun lot. În Ungaria, tricolorele vor da piept cu Rusia (campioana mondială), Polonia şi bineînţeles echipa ţării gazdă.

Final dezastruos în primul meci

În primul meci din Norvegia, „tricolorele” au pierdut printre degete un meci pe care l-au dominat categoric timp de 45 de minute. În două rânduri, România a condus chiar şi cu patru goluri diferenţă (10-6 minutul 19, 24-20 în minutul 45), dar s-a văzut ajunsă din urmă în finalul jocului. Au fost 13 minute fără gol pentru fetele lui Tadici şi Muşi (din minutul 45 şi până în minutul 58), timp în care nordicele au punctat de opt ori şi totul s-a terminat. Scor final: 30-26, pentru gazde, după ce la pauză, scorul era egal (13-13).
În acest prim meci, golurile echipei României au fost marcate de: Valentina Ardean (14), Ionela Stanca (4), Narcisa Lecuşanu (2), Iulia Puşcaşu (2), Adina Meiroşu (1), Valeria Beşe (1), Oana Manea (1) şi Adriana Nechita (1).

Gazdele s-au impus şi-a doua oară

România avea să cedeze apoi şi cel de-al doilea meci, cu 26-29 (11-15). De data aceasta, victoria norvegiencelor nu a mai putut fi pusă la îndoială. Adversarele noastre au condus ostilităţile din primul şi până în ultimul minut. Mai mult decât atât, în minutul 19 aveau deja şase goluri diferenţă pe tabela de marcaj (12-6). România s-a apropiat apoi chiar şi la două goluri (17-15 în minutul 34, 21-19 în minutul 45, 24-22 în minutul 53), dar „tricolorele” nu au avut capacitatea să şi revină aşa cum au făcut-o nordicele în prima zi.
Au înscris pentru naţionala României: Valentina Ardean (9 goluri), Ionela Stanca (6), Ramona Maier (5), Narcisa Lecuşanu (2), Iulia Puşcaşu (1), Adina Mieroşu (2) şi Valeria Beşe (1).

Ardean, golgheteră

Extrema Valentina Ardean a fost cea mai prolifică handbalistă din echipa României în „dubla” cu nordicele. Handbalista de la Oltchim a punctat de 14 ori în prima partidă, iar apoi de 9 ori în cel de-al doilea joc, reuşitele sale fiind însăinsuficiente pentru a aduce măcar o victorie în contul „tricolorelor”.

Steluţa Luca nu a jucat

De departe, cea mai importantă absenţă din lotul echipei noastre naţionale în „dubla” cu Norvegia a fost cea a Steluţei Luca, handbalista Oltchim-ului suferind de dureri la spate. În aceste condiţii, Tadici a preferat s-o menajeze pentru partidele următoare, iar proxima dispută în care Steluţa Luca va reapărea pe teren este chiar duelul cu Rulmentul Braşov din Supercupa României, care va avea loc miercuri, 8 august.

Cherăscu, lăsată acasă din greşeală

Deşi era selecţionată de Gheorghe Tadici în lotul pentru Norvegia, conducătorul de joc al Oltchim-ului, Roxana Cherăscu, a rămas acasă dintr-o eroare managerială de proporţii, după ce oficialii federaţiei nu i-au cumpărat şi acesteia biletul de drum. Selecţionerul a dorit s-o menajeze iniţial pe Adriana Nechita, după ce a observat că extrema de la Vâlcea se află în urmă cu pregătirea fizică, dar a fost nevoit să opereze o schimbare de ultimă clipă. De asemenea, în Norvegia nu a ajuns nici portarul Tereza Tamaş.

Naţionala pauză o săptămână

Naţionala României a sosit duminică din Norvegia. Luni, „tricolorele” au efectuat o vizită medicală la Institutul de Medicină Legală, după care jucătoarele au plecat fiecare spre cluburile lor. Nu însă şi cele de la Oltchim, care vor rămâne la Bucureşti, împreună cu antrenorul Gheorghe Tadici, pentru a pregăti meciul din Supercupa României, de miercuri, de la Chiajna, cu Rulmentul Braşov.

Cu ochii pe norvegience

Din echipa norvegiană au făcut parte şi şase jucătoare de la Byasen Trondheim, cu care Oltchim-ul s-a confruntat în finala Cupei Cupelor şi cu care vâlcencele vor mai juca şi pentru calificarea în Liga Campionilor. Nu au lipsit Gorril Snorroegen, Marrit Frafjord, Camilla Herrem şi Vigdis Harsaker. Fără îndoială că meciurile amicale au reprezentat pentru selecţionerul Gheorghe Tadici şi pentru elevele sale un bun prilej de a face cunoştinţă încă o dată cu forţa de joc a handbalului norvegian. Altfel, mai trebuie spus că România şi Norvegia se vor reîntâlni la Cupa Mondială din Danemarca, acolo unde-au fost repartizate în aceeaşi grupă, alături de Suedia şi Franţa.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button