Clubul Oltchim nu neglijează sectorul juvenil

• preşedintele Ioan Gavrilescu şi antrenorul Gheorghe Tadici au vorbit despre viitorul handbalului vâlcean

Vestea desfiinţării din această vară a grupelor de junioare de la clubul Oltchim a creat în jurul echipei vâlcene multă vâlvă şi câteva controverse. Tocmai din acest motiv, la finele săptămânii trecute, oficialii clubului vâlcean au organizat la Sala „Traian” o conferinţă de presă în care-au dorit să clarifice situaţia existentă în prezent. Cu acest prilej, preşedintele Ioan Gavrilescu şi antrenorul Gheorghe Tadici au explicat odată în plus că viitorul handbalului juvenil vâlcean rămâne în continuare o prioritate pentru clubul Oltchim.

Acuze nefondate

„Pentru că, din păcate, s-au adresat tot felul de acuze şi s-au făcut speculaţii, după opinia noastră din necunoaşterea corectă a ceea ce s-a întâmplat, vrem să vă comunicăm punctul de vedere oficial al clubului, care este în concordanţă cu legislaţia din domeniu”, şi-a început pledoaria preşedintele Ioan Gavrilescu. „Clubul Sportiv Oltchim este primul şi deocamdată unicul club profesionist de handbal feminin din România. Un club profesionist prin definiţia lui înseamnă că desfăşoară o activitate ai căror angajaţi sunt profesionişti, în speţă sportivi profesionişti. Sportivul profesionist trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Una este aceea că trebuie să aibă vârsta minimă de 19 ani, o condiţie esenţială în legislaţia românească. Această vârstă de 19 ani este egală cu vârsta ieşirii din juniorat. Toţi juniorii sunt consideraţi sportivi amatori”, a continuat Gavrilescu.

Activitatea la nivel juvenil a încetat pe 1 iulie

Cum clubul Oltchim a devenit oficial club profesionist încă din luna februarie a acestui an, Ioan Gavrilescu a explicat şi motivele pentru care grupele de junioare s-au desfiinţat abia în această vară: „Clubul profesionist s-a constituit în februarie 2007, iar activitatea sa s-a derulat în mod normal până la încheierea sezonului competiţional. Un sezon competiţional în handbal se întinde în perioada 1 iulie, anul precedent – 30 iunie, anul curent. La Oltchim, activitatea juniorilor a încetat aşadar pe 30 iunie. Acesta e un lucru pe care cei care-au interpretat greşit decizia noastră şi ceea ce s-a întâmplat cu cele trei echipe de junioare la clubul Oltchim cred că nu l-au cunoscut – şi sunt convins că acesta este adevărul, ca să nu încep să mă gândesc la altceva care poate nici nu este adevărat, ci dimpotrivă, s-ar putea interpreta că am avea ceva cu cei care într-un fel au dezinformat opinia publică. Ştiţi foarte bine că au apărut articole care l-au făcut «demolator» pe Gheorghe Tadici, pe mine «inexistent», că nu se vrea să se mai audă de numele noastre, dar problema nu este aşa, şi-i rugăm foarte mult pe toţi mai întâi să se informeze şi după aceea să dea cu parul”.

Centrul de junioare, creat în 1985

Tot preşedintele Ioan Gavrilescu şi-a adus aminte de începuturile acestui centru de junioare de la clubul Oltchim: „Am creat acest centru pentru de juniori în anul 1985, pentru că, să fiu sincer, eram nemulţumit de activitatea de la Clubul Sportiv Şcolar. Pe vremea aceea, numai acolo la CSŞ era activitate la nivel juvenil şi am considerat că e bine să amplificăm această activitate. Am făcut-o timp de 22 de ani, au apărut şi câteva jucătoare de valoare, sigur nu a fost o treabă rea, ci dimpotrivă. Dar şi-n acest domeniu trebuie să ne adaptăm la regulile generale ale acestui continent din care facem parte. Nu înseamnă însă că şi demolăm. Aşa cum aţi văzut, s-au privatizat firme doar de dragul privatizării şi s-a ales praful, în alte părţi lucrurile merg foarte bine, chiar mai bine decât înainte. Deci nu putem generaliza că orice schimbare de sistem de sistem sau de proprietate duce la o înrăutăţire a situaţiei. Totul se petrece în funcţie de viziunea celui care produce această schimbare”.

Centrul de Excelenţă, o realizare de excepţie

Inaugurarea în primăvara acestui an a Centrului Naţional de Excelenţă de la Rm. Vâlcea se datorează şi Oltchim-ului. Astfel, s-a dovedit dacă mai era nevoie că activitatea junioarelor prezintă în continuare interes pentru clubul vâlcean. „Suntem foarte preocupaţi de activitatea de juniori, motiv pentru care ne-am bătut ca să aducem aici la Vâlcea Centrul Naţional de Excelenţă. Bineînţeles că am primit un sprijin însemnat din partea altor instituţii, mai ales din partea autorităţilor locale, din partea Primăriei, a Consiliului Judeţean, dar şi alte organisme şi instituţii din oraş, fără acordul lor totul rămânea doar la stadiul de proiect. Însă la nivelul federaţiei, noi, cei de la Oltchim, ne-am luptat efectiv pentru că au mai fost şi alte oferte, alte oraşe care-au dorit să preia acest centru. Pe anumite considerente, federaţia a decis ca acesta să funcţioneze la Rm. Vâlcea. Deocamdată, la început, cu o singură grupă, de la 1 septembrie urmând a apărea şi a doua generaţie, pentru ca în 2008 să fie înfiinţată şi a treia grupă. Vor fi concentrate în total un număr de 60 de sportive, pe categorii de vârstă, junioare I, II şi III, care vor fi viitoarea pepinieră a handbalului de performanţă la nivelul echipelor naţionale, de unde cluburile îşi pot completa loturile după ce jucătoarele vor împlini vârsta de 20 de ani, cum scrie în regulament”, a subliniat Gavrilescu.

Junioarele, integrate la Chimia şi Energetic

Chiar dacă s-au desfiinţat grupele de junioare, clubul Oltchim va continua să sprijine sectorul juvenil, în speţă cele trei unităţi sportive existente în Rm. Vâlcea. Preşedintele Ioan Gavrilescu a oferit mai multe amănunte în acest sens: „Se ştie că în Rm. Vâlcea fiinţează două unităţi unde există activitate handbalistică la nivel de juniori: clubul Chimia şi Liceul Energetic. Clubul Chimia avea grupe de junioare I şi III, Energeticul avea de junioare I şi II. În urma discuţiilor pe care le-am purtat cu conducerile acestor unităţi sportive, în speţă cu clubul Chimia, care este în reţeaua ANS, şi cu Liceul Energetic, care este în reţeaua IŞJ, a învăţământului românesc, pe 1 iulie am întocmit două protocoale de colaborare. Toate junioarele II de la Oltchim au fost transferate la Chimia pentru că acest club nu avea echipă la acest nivel de vârstă. Apoi, junioarele III, împreună cu cele 5-6 junioare I care au mai rămas în lot, au fost transferate la Liceul Energetic”.
 „Am gândit în interesul handbalului în general, dar ne-am gândit şi la persoanele care sunt disponibilizate după încetarea activităţii la nivelul junioarelor de la CS Oltchim. Astfel, am avut grijă ca şi cele trei cadre care pregăteau aceste junioare la clubul Oltchim, profesoarele Ciulei, Duca şi Rouă, să fie încadrate. Una dintre ele, Maria Ciulei, la Liceul Energetic, pentru că are studii superioare complete, pentru celelalte două existând două variante: ori la clubul Chimia, ori la Centrul Naţional de Excelenţă, la grupa care se va forma de la 1 septembrie. Ne-am gândit deci şi la viitorul acestor antrenoare care-au avut de-a lungul timpului nişte rezultate pe care nu le contestă nimeni”, a mărturisit Gavrilescu.
„Acele protocoale nu înseamnă doar o colaborare între noi şi cluburile respective, ci şi o susţinere de ordin financiar. Pentru că lucrurile de calitate trebuie să aibă la bază şi o susţinere materială. Le vom pune la dispoziţie mijloacele de transport pe care le avem, cum este microbuzul clubului, le vom asigura echipament şi mingi pentru desfăşurarea activităţii, le vom întocmi nişte reclame de reclamă, publicitate, sponsorizare, în aşa fel încât să dezvoltăm şi nu să diminuăm activitatea handbalistică la nivel juvenil. Tot în aceste protocoale se menţionează că atunci când Oltchim-ul va avea nevoie de una dintre jucătoarele de la Chimia sau Energetic, care termină junioratul, clubul nostru are dreptul de pre-empţiune pentru realizarea acestor transferuri. Este o treabă foarte bine gândită şi este gândită mai demult, de atunci de când ne-am propus să ne transformăm în club profesionist. Dar s-a materializat la sfârşitul sezonului competiţional 2006-2007, care-n februarie, când am trecut la profesionism, era în curs de derulare”, a mai spus oficialul vâlcean.

Încă o sală de sport la Energetic

Preşedintele Gavrilescu a menţionat în continuare faptul că clubul Oltchim a făcut demersurile necesare pe lângă Guvernul României pentru ca în curtea Liceului Energetic să mai fie construită încă o sală de sport: „Avem o intervenţie făcută până la nivelul ministrului Borbely pentru a se mai construi în curtea Liceului Energetic o sală de sport. Şi se va face sută la sută, după modelul celei de la Şcoala «Anton Pann» din cartierul Ostroveni. OK-ul s-a dat joia trecută”. 
„Aceste lucruri spulberă toate îndoielile că la nivelul clubului Oltchim, conducerea şi antrenorii şi-au luat mâna de pe sectorul juvenil. Nu, ci dimpotrivă, este mult mai bine aşa dacă vrem într-adevăr ca acest oraş să rămână pe primul loc în handbalul feminin românesc. Pentru că-n momentul în care cineva se ocupă de mai multe lucruri le face mai puţin bine. Nu s-a distrus nimic, este ca şi când am demolat o casă veche şi construim o alta nouă. Nu s-a demolat activitatea junioarelor, din contră. Se îmbunătăţesc condiţiile pe care junioarele de la Chimia şi Energetic le vor avea pentru desfăşurarea activităţii”, a mai precizat Gavrilescu.

Tadici va superviza Centrul de Excelenţă

Preşedintele Oltchim-ului nu a uitat să amintească nici faptul că la ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al FRH, desfăşurată joia trecută la Piatra Neamţ, un punct important pe ordinea de zi l-a reprezentat reorganizarea sistemului de lucru la juniori şi junioare: „Acest punct de pe ordinea de zi a fost dezbătut trei ore şi jumătate, am analizat de la A la Z ce trebuie făcut, pentru că există pericolul să apară un gol, o prăbuşire la nivelul copiilor şi juniorilor. Cam despre asta au discutat şi cei trei oameni care reprezintă Oltchim-ul în Consiliul de Administraţie: Tadici, Gavrilescu şi Popa. Am acordat o foarte mare importanţă acestui capitol. Şi vă spun de exemplu că pe Tadici îl interesează foarte mult această problemă, de ani de zile a tras semnale de alarmă, însă nu a prea fost băgat în seamă. Nu vreau să ţin neapărat cu Tadici, omul o avea defectele lui, dar nici nu este normal să i se pună în spate tot felul de lucruri în care n-are nici un amestec. La această şedinţă s-a spus clar: antrenorul lotului naţional, care acum este Gheorghe Tadici, a primit sarcini suplimentare să răspundă de Centrul Naţional de Excelenţă de la Rm. Vâlcea, pe linie metodică bineînţeles, să colaboreze cu Aurelian Roşca”.

Handbalul juvenil suferă din punct de vedere calitativ

Prezent de asemenea la conferinţa de presă organizată de clubul Oltchim, antrenorul Gheorghe Tadici şi-a expus de asemenea propriul său punct de vedere: „Doresc să întăresc cele spuse de preşedintele Gavrilescu vizavi de această situaţie care s-a creat la nivel de junioare şi care, cu un scop precis, mi-a fost atribuită mie. Desfiinţarea grupelor de junioare nu mi se datorează. Dimpotrivă, am apreciat întotdeauna numărul mare de grupe de la copii şi juniori existente la Rm. Vâlcea. Sunt foarte puţine oraşe, mult mai mari ca populaţie decât Rm. Vâlcea, poate cu un număr dublu sau chiar triplu de locuitori, care pot să se laude cu o bază atât de extinsă, la nivelul a trei unităţii sportive, pentru ca acum, în acest an, să apară şi a patra. Mă refer la clubul Chimia, la Liceul Energetic, la ceea ce a fost Oltchim-ul şi ceea ce este acum Centrul de Excelenţă, dar şi la clubul privat Oltenia, înfiinţat de doi ani. Faptul că am blocat practic, prin protocoalele semnate, toate junioarele de valoare din Vâlcea, înseamnă că avem în continuare preocuparea de a le creşte, pentru ca într-un an sau doi să poată să joace şi să fie competitive la nivel naţional şi desigur mai târziu şi pe plan internaţional”.
„Confirm faptul că în ultimii 4-5 ani, în Consiliul de Administraţie, am ridicat mereu problema copiilor şi juniorilor. M-a preocupat acest lucru şi am propus luarea unor măsuri imediate, viabile, pentru redresarea handbalului la nivelul cluburilor sportive şcolare din ţară. În acest moment, această activitate este aproape de dezastru, din punct de vedere calitativ în primul rând, al selecţiei şi al metodologiei de lucru. Asta şi datorită faptului că în proporţie 70 la sută, la CSŞ-uri sunt încadraţi antrenori făcuţi la normă sau din aceste SRL-uri numite facultăţi de educaţie fizică unde contează doar taxa şi nu calitatea celor care au absolvit. Am venit cu măsuri concrete care pot să vină în sprijinul acestor profesori de la CSŞ-uri, care totuşi nu au nici o vină, pentru că nu au de unde să ştie şi nu prea au de unde să înveţe”, a concluzionat Tadici.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button