Diverse

Oltchim, la porţile Ligii Campionilor

Săptămâna trecută a fost una extrem de importantă pentru echipa de handbal feminin Oltchim Rm. Vâlcea. Joi, 28 iunie, s-a desfăşurat la Viena, la sediul Federaţiei Europene de Handbal (EHF), tragerea la sorţi a grupelor preliminare ale Ligii Campionilor. O zi mai târziu, vineri, 29 iunie, tot în capitala Austriei, s-a purces şi la alcătuirea grupele principale, acolo unde formaţia pregătită de Gheorghe Tadici tinde să ajungă în această toamnă. Din partea Oltchim-ului, au fost prezenţi la Viena preşedintele clubului, Ioan Gavrilescu, şi vicepreşedintele Andrei Luca.

 Reîntâlnire în preliminarii cu Byasen Trondheim

Pentru a accede în rândul celor mai puternice 16 grupări din Europa, echipa vâlceană trebuie să treacă prin furcile caudine ale unui turneu preliminar, care este programat a avea loc în perioada 28-30 septembrie. În această fază a competiţiei, sorţii au hărăzit Oltchim-ului o reîntâlnire cu Byasen Trondheim, formaţie pe care elevele lui Tadici au depăşit-o recent în finala Cupei Cupelor. Atunci, Oltchim-ul s-a impus în deplasare cu 30-24 şi a terminat la egalitate pe teren propriu, 29-29, intrând astfel în posesia trofeului.
Încă din acea vreme s-a vehiculat că Byasen va fi una dintre posibilele adversare al vâlcencelor pentru intrarea în Liga Campionilor. Atunci însă nu a fost vorba decât de o înţelegere greşită a informaţiilor venite de la EHF, pentru că în fond ambele grupări se aflau în aceeaşi grupă valorică. Ulterior, după ce Oltchim-ul a luat trofeul, echipa noastră a urcat în rândul capilor de serie, iar un duel cu Byasen devenise iarăşi foarte probabil. Acum, nu mai e nici un dubiu: Oltchim va întâlni gruparea norvegiană în drumul spre Liga Campionilor.
„E cel mai dificil adversar pe care-l puteam întâlni în preliminarii. Jucăm cu finalista Cupei Cupelor, nu e o echipă oarecare, ci dimpotrivă, cred că e cea mai puternică dintre toate grupările care-au făcut parte din a doua urnă valorică!”, a spus antrenorul Gheorghe Tadici imediat după tragerea la sorţi.
Din aceeaşi grupă de calificare în Liga Campionilor face parte şi echipa portugheză Madeira Andebol, de care Rulmentul Braşov a trecut anul trecut tot în preliminariile celei mai puternice competiţii inter-cluburi de pe continent. Oltchim Rm. Vâlcea îşi va afla cea de-a patra adversară abia după primul tur preliminar al Ligii Campionilor, care se va desfăşura în perioada 7-9 septembrie. Aici se poate spune că şansa a surâs echipei noastre, care va întâlni doar locul 2 din Grupa A şi nu locul 1. Potenţialele adversare pot fi BNTU Minsk (Belarus) sau Sassari (Italia) – de departe favoritele grupei, Kefalovrisos (Cipru) sau UMF Stjarnan (Islanda) având rolul de outsidere.

Turneul se joacă la Madeira sau la Vâlcea

Prin tragere la sorţi s-a decis ca meciurile turneului de calificare la care va participa şi Oltchim-ul să aibă loc la Madeira, în Portugalia. Este clar, o locaţie favorabilă, mai ales că a doua opţiune (în caz că echipa din Peninsula Iberică refuză să fie gazda grupei) aparţine Oltchim-ului. Fără îndoială, mai îngrozitor ar fi fost să jucăm la Trondheim. Cum la tragerea la sorţi de la Viena, nici un reprezentat al grupării portugheze nu a fost prezent, încă nu se ştie exact dacă Madeira – care are şanse minime de calificare – va renunţa la organizarea meciurilor din grupă. Se pune bineînţeles întrebarea: ar fi portughezii dispuşi să facă o deplasare de patru zile până la Rm. Vâlcea în loc de a sta liniştiţi acasă şi a juca în faţa propriilor suporteri? La acest capitol, lucrurile sunt cât se poate de complicate şi din altă privinţă. Oare nu cumva îşi bagă dracu’ coada (a se citi Byasen Trondheim) şi le oferă portughezilor garanţii financiare pentru ca jocurile să nu aibă loc totuşi la Vâlcea, acolo unde fetele lui Tadici sunt cu adevărat invincibile? Prin prisma evenimentelor nefericite de la returul finalei Cupei Cupelor, nu cumva echipa norvegiană ar putea contesta la EHF decizia ca Oltchim-ul să fie gazda meciurilor de calificare?
„Nu ştim deocamdată în ce măsură va avea echipa din Madeira capacitatea de a organiza acest turneu, dar dacă nu o are, atunci meciurile se vor juca la Vâlcea. Dacă renunţă cei din Madeira nu există loc de contestaţii din partea celor de la Byasen vizavi de locul de desfăşurare. Ceea ce au decis sorţii nu se mai poate modifica. Pentru noi, o deplasare în Portugalia este foarte grea, mai ales că suntem singura echipă dintre cele patru participante la Supercupa Europei care joacă aceste preliminarii. Dacă meciurile vor avea loc la Madeira, principalul nostru adversar va fi oboseala, pentru că turneul are loc la câteva zile după meciurile din Supercupă. Vom juca aşadar cinci meciuri tari în doar 9 zile”, afirmă Tadici.

„Finala” grupei se joacă în ultima zi

Indiferent de locul unde va avea loc turneul de calificare, lupta cu Byasen Trondheim se va purta în primele două zile de la distanţă. Pe rând, vâlcencele vor da piept cu Madeira şi cu echipa venită din primul tur preliminar, formaţii pe care le vor întâlni de asemenea şi norvegiencele. În mod sigur, favoritele Oltchim şi Byasen îşi vor respecta blazonul şi vor învinge, aşa că meciul direct din ultima zi a competiţiei va fi decisiv pentru calificare. Dacă diferenţele de golaveraj vor fi în favoarea Oltchim-ului, lucru de care nu ne îndoim, atunci, în ultimul meci, vâlcencelor le-ar fi suficient şi un rezultat de egalitate. Aşa cum s-a întâmplat de altfel în returul finalei Cupei Cupelor. Însă e clar că echipa noastră nu va mai „dori să repete isprava” din Sala „Traian” şi va căuta să obţină o victorie concludentă în faţa celor de la Byasen pentru a intra en-fanfare în Liga Campionilor.

Viborg, Ferencvaros şi Buducnost – posibilele adversare din grupe

Tragerea la sorţi a grupelor principale a avut loc vineri seara, cu prilejul Galei Ligii Campionilor, un eveniment festiv organizat de EHF şi găzduit de Uniqa Tower din Viena. Aşa cum se cunoaşte, prin prisma coeficienţilor de ţară au fost exceptate de la disputarea preliminariilor un număr de 12 formaţii de pe continent Celelalte patru echipe care vor juca în grupele principale ale Ligii Campionilor urmează să-şi câştige dreptul de participare abia după turneele de calificare.

O fi bine, o fi rău?

Conform tragerii la sorţi, dacă va accede în rândul celor mai puternice grupări din Europa, Oltchim Rm. Vâlcea va da piept cu Viborg (Danemarca), Ferencvaros Budapesta (Ungaria) şi Buducnost Monet (Muntenegru). Sorţii nu au fost deloc răi cu echipa noastră, dar nici foarte favorabili. Fără îndoială că cea mai dificilă variantă pentru Oltchim ar fi fost aceea de a juca alături de Krim Ljubliana şi Zvezda Zvenigorod. În actuala conjunctură, Oltchim-ul are parte de o grupă echilibrată, în care cele mai mari şanse de calificare le au danezele de la Viborg. Pentru locul secund se vor bate cele trei grupări din estul Europei, iar aici câştig de cauză pare a avea desigur trupa lui Gheorghe Tadici.
De altfel, la aflarea potenţialelor adversare, antrenorul Oltchim-ului a recunoscut că echipa pe care-o pregăteşte are şanse reale de a se califica în faza următoare a competiţiei. Ba chiar a admis faptul că Oltchim-ul se va bate cu şanse reale pentru primul loc. Totul va depinde însă de primul meci din grupă, cel cu Viborg, de pe teren propriu. „Nu m-ar mulţumi o victorie la 1-2 goluri diferenţă, ci una la 7-8, pentru că de regulă, într-o grupă, rezultatele directe contează enorm la final”, a declarat Tadici.

Debut pe teren propriu

În cazul în care va reuşi să câştige turneul de calificare în Liga Campionilor, Oltchim-ul va face aşadar parte din Grupa D şi va juca pe rând cu Viborg (acasă, 27-28 octombrie), Ferencvaros (deplasare, 3-4 noiembrie), Buducnost (acasă, 10-11 noiembrie), apoi iarăşi cu Ferencvaros (acasă, 17-18 noiembrie), Viborg (deplasare, 5-6 ianuarie 2008) şi Buducnost (deplasare, 12-13 ianuarie 2008). Pentru a obţine calificarea în a doua fază a grupelor, Oltchim-ul trebuie să se claseze pe unul dintre primele două locuri.

Viborg, principala favorită a grupei

Dintre potenţialele adversare ale echipei noastre se distinge net Viborg, vicecampioana Danemarcei, câştigătoarea ediţiei trecute a Ligii Campionilor. Echipa daneză a transferat-o în această vară pe Bojana Popovic chiar de la Slagelse şi vizează întreruperea dominaţiei autoritare a grupării la care-a evoluat şi Carmen Amariei-Lungu. Popovic, golghetera din sezonul trecut al Ligii Campionilor, când a înscris 96 de goluri marcate, a fost onorată chiar la Gala de la Viena de săptămâna trecută. Din lotul viitoarei adversare a Oltchim-ului mai fac parte internaţionala daneză Henriette Mikkelsen şi nemţoaica Gritt Jurack. Tot la Viborg este legitimată şi extrema Cristina Vărzaru, încă nerefăcută după o accidentare mai veche.

Duel în trei în estul Europei

Celelalte două posibile adversare ale Oltchim-ului sunt de asemenea nume binecunoscute în Europa, care îşi vor vinde desigur foarte scump pielea. Ferencvaros Budapesta, deşi şi-a pierdut antrenorul, dar şi trei dintre piesele de bază – Timea Toth, Erika Kirsner (plecate cu Andras Nemeth la Hypobank Viena) şi Katarina Mravikova (transferată la Gyor), însă rămâne totuşi o forţă pe continent.
De asemenea, nici Buducnost Monet nu mai e deloc o outsideră. Echipa muntenegreană l-a adus antrenor pe Tonje Tiselj, cel care-a luat de două ori Liga Campionilor cu Krim Ljubliana, pe vremea când acolo juca şi Luminiţa Dinu, şi speră de asemenea să treacă de prima fază a grupelor.
Nicolae CIUCESCU

Liga Campionilor – ediţia 2007-2008

Primul tur preliminar – 8 echipe participante
* turneele au loc în perioada 7-9 septembrie
Grupa A: Kefalovrisos (Cipru), UMF Stjarnan (Islanda), BNTU Minsk (Belarus), Edilcinque Sassari (Italia)
Grupa B: IK Savehof (Suedia), Knjas Milos (Serbia), Van der Voort Quintus (Olanda), Milli Piyango (Turcia).
Al doilea tur-preliminar – 16 echipe participante:
* turneele au loc în perioada 28-30 septembrie
Grupa 1: Iuventa Mihalovce (Slovacia), Metz Lorraine (Franţa), ETO Gyor (Ungaria) şi locul 1 din Grupa A a primului tur preliminar
Grupa 2: Ormi Patras (Grecia), Motor Zaporozhye (Ucraina), Aalborg (Danemarca) şi locul 1 din Grupa B a primului tur preliminar
Grupa 3: Madeira Andebol (Portugalia), Byasen Trondheim (Norvegia), Oltchim Rm. Vâlcea şi locul 2 din Grupa A a primului tur preliminar
Grupa 4: Safo Lublin (Polonia), Mar Valencia (Spania), Lada Togliatti (Rusia) şi locul 2 din Grupa B a primului tur preliminar
Grupele principale ale Ligii Campionilor:
* etapele se joacă pe 27-28 octombrie, 3-4 noiembrie, 10-11 noiembrie, 17-18 noiembrie, 5-6 ianuarie 2008 şi 12-13 ianuarie 2008.
Grupa A: Slagelse (Danemarca), Union Ribarroja (Spania), Podravka Koprivnica (Croaţia) şi locul 1 din primul turneu de calificare.
Grupa B: Krim Ljubliana (Slovenia), Zvezda Zvenigorod (Rusia), FC Nurnberg (Germania) şi locul 1 din al doilea turneu de calificare.
Grupa C: Hypobank Viena (Austria), Kometal Skopje (Macedonia), Larvik (Norvegia) şi locul 1 din al patrulea turneu de calificare.
Grupa D: Viborg (Danemarca), Ferencvaros Budapesta (Ungaria), Buducnost Monet (Muntenegru) şi locul 1 din al treilea turneu de calificare (posibil Oltchim Rm. Vâlcea)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button