Diverse

Poliţiştii români, printre cei mai buni din Europa la fotbal

O selecţionată română de fotbal a participat recent la o tradiţională competiţie rezervată poliţiştilor din Europa, care s-a desfăşurat în perioada 23-27 iunie, la Praga (Cehia). Întrecerea a fost organizată de Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor, filiala din Italia, în memoria unui ofiţer căzut la datorie, şi a purtat un nume cât se poate de sugestiv (Police Cup). Din cauza costurilor imense din Peninsulă, italienii au preferat să mute turneul într-o ţară din estul continentului. Toate meciurile din această competiţie – ajunsă deja la a şasea ediţie, s-au jucat pe teren normal, 11 contra 11, în două reprize a câte 45 de minute fiecare. În afara echipei noastre, la startul ediţiei 2007 a Police Cup s-au aliniat alte 11 formaţii de pe continent, din Cehia, Italia, Anglia şi România, acestea fiind împărţite în patru grupe de câte trei.

Cum îi stă bine unei competiţii internaţionale, organizatorii au inaugurat turneul printr-o festivitate de deschidere fastuoasă. S-au prezentat echipele participante şi s-au intonat imnurile ţărilor de proveninţă ale grupărilor respective. La turneul de la Praga, delegaţia noastră a fost condusă de Ion Preda, şeful Poliţiei Municipale din Rm. Vâlcea şi de comisarul şef Florin Marin, inspectorul-şef adjunct al IPJ Vâlcea.

Două victorii concludente în grupă

Sorţii au decis ca România să joace în grupă cu o grupare din Italia şi cu una din Cehia. În cele două meciuri disputate în prima fază, fotbaliştii noştri, pregătiţi de Ion Petrică, fost câştigător al Cupei României cu Chimia Rm. Vâlcea în 1973, au repurtat două victorii concludente. În primul joc, românii s-au impus cu 5-0 în faţa echipei italiene Polizia di Stato Trieste, iar apoi au repetat isprava în meciul cu cehii de la Policie Praha II, de care-au trecut cu 3-2. Graţie acestor rezultate, formaţia noastră a ocupat primul loc în clasamentul final al grupei şi s-a calificat în semifinalele competiţiei.
După al doilea joc din grupă, portarul titular al echipei noastre, Tudorel Popa, s-a accidentat grav – extensie la şold – şi a trebuit înlocuit. În urma primelor analize efectuate la întoarcerea în ţară, medicii i-au recomandat să rămână 30 de zile imobiliza la pat. În locul său a intrat între buturi Adrian Vâlceanu, care s-a achitat bine de sarcini.

Finală pierdută în ultimul minut

Românii au întâlnit apoi în semifinale cealaltă echipă din Italia prezentă la Police Cup, Polizia Civitavecchia, cu care au avut mai mult de furcă. La finele celor 90 de minute de joc, scorul a rămas alb, astfel că pentru departajare, s-a purces la executarea loviturilor de la 11 metri. Acolo unde elevii lui Ion Petrică au avut mai mult sânge rece şi au reuşit să se impună cu 7-6. În prima instanţă, primele cinci penaltiuri de fiecare echipă au fost transformate cu siguranţă. Apoi cele două echipe l-au marcat şi pe al şaselea, însă la următoarea serie, italienii au ratat, iar băieţii noştri au înscris şi s-au calificat astfel în marea finală.
Românii au disputat ultimul joc, decisiv pentru stabilirea câştigătoarei turneului, împotriva unei echipe englezeşti, Manchester JFC, care-a avut în componenţă jucători foarte tineri, cel mai în vârstă fiind născut în 1983. Chiar şi aşa, trupa lui Ion Petrică, în rândul căreia au evoluat chiar şi jucători de 40 de ani, nu s-a speriat de adversari, ci dimpotrivă a jucat cât se poate de dezinvolt. Meciul a semănat cu partida din semifinala, părând că se îndreaptă tot spre penaltiuri. Din păcate, în minutul 89, englezii au punctat şi au spulberat visele românilor de a se impune iarăşi după penaltiuri.
Golul încasat cu puţin timp înainte de fluierul final al partidei a taxat într-un fel ocaziile de gol pe care băieţii noştri le-au irosit cu nonşalanţă de-a lungul timpului de joc. Astfel, în prima repriză, Truşcă a avut o ocazie imensă, a ajuns singur cu portarul advers, însă a tratat faza cu superficialitate şi a ratat. După pauză, românii şi-au trecut în cont alte două şanse de gol, ambele însă nefiind încununate de succes. Una dintre acestea l-a avut în prim-plan tot pe Truşcă, golgheterul echipei noastre. În fine, când nimeni nu se mai aştepta, cele două echipe fiind mai mult cu gândul la penaltiuri, la o contră a lui Naum, mingea a ajuns la un înaintaş advers, care-a catapultat-o în poarta noastră: 0-1. Final de coşmar.

Oboseala şi-a spus cuvântul

„A fost un turneu extraordinar de puternic. Băieţii au luptat cu o abnegaţie fantastică, sperând într-un rezultat cât mai bun. Locul 2 obţinut la final s-a datorat şi tacticii excelente aplicate de antrenorul Ion Petrică. Am jucat într-un ritm infernal. În aceeaşi zi, am fost nevoiţi să jucăm şi semifinala şi finala. Primul meci de la 14.30, al doilea de la 18.00. Poate că alta ar fi fost situaţia dacă am fi beneficiat de o zi de pauză. În plus, în ambele jocuri am întâlnit echipe bine puse la punct din punct de vedere tactic, atât cea din Civitavecchia, cât şi cea din Manchester, fiind compuse din fotbalişti experimentaţi”, ne-a declarat Ion Preda.
Chiar dacă au pierdut finala, vâlcenii vor beneficia anul viitor de câteva favoruri din partea organizatorilor competiţiei. Gazdele garantează cazarea şi masa gratuită pentru opt dintre membrii delegaţii noastre. Altfel, în afara trofeului câştigat, echipa vâlceană a mai primit medalii şi un set de echipament sportiv.
 „În ediţia viitoare, ne dorim o comportare şi mai bună. De data aceasta, am fost în situaţia Danemarcei la Campionatul European din 1992, când jucătorii au fost luaţi de la plajă şi au câştigat turneul. Noi am fost foarte aproape să repetăm isprava acum. Am reprezentat cu cinste ţara şi poliţia română. E prima competiţie de anvergură la care am participat. Au mai fost şi altele, dar nu atât de grele. Graţie jocului nostru, am ajuns să fim cei mai simpatizaţi de către localnici”, ne-a mai spus Preda.

Truşcă, locul 2 în topul golgheterilor

La finele competiţiei, în afara premiilor rezervate echipelor, organizatorii au oferit şi câteva distincţii individuale. Din păcate, atacantul nostru, Truşcă, a ratat de puţin câştigarea titlului de golgheter al competiţiei, clasându-se doar pe locul secund, cu 6 goluri marcate. Prima poziţie a fost ocupată de un englez, care-a avut 7 goluri.
Din lotul selecţionatei române au făcut parte 17 jucători, printre aceştia numărându-se şi câţiva fotbalişti consacraţi în fotbalul judeţean vâlcean. Iată în continuare numele merituoşilor reprezentanţi ai poliţiei vâlcene: Tudorel Popa, Adrian Vâlceanu – portari, Vasile Iacov, Daniel Naum, Nicolae Andrei, Alexandru Bogdan, Marian Croitoru, Adrian Lungu, Mihai Dandea, Nicolae Niculicea, Alexandru frunză, Cosmin Iana, Ion Curcă-Rizoiu, Eugen Neaţă, Ion Preda, Marius Gheorghe, Ilie Ciontu.

Praga, un oraş european

Toţi participanţii la Police Cup au putut admira în timpul cât nu s-au aflat pe terenul de fotbal şi câteva dintre frumuseţilor capitalei Cehiei, Praga. Astfel, au putut vedea un oraş cochet, în care vechea arhitectură se îmbină armonios cu cea prezentă, cu catedrale impunătoare, cu multe monumente istorice, cu cetăţi vechi. Altfel, în Cehia au fost prezente şi două echipe de juniori din România. Una din Călimăneşti, antrenată de Florin Angheluş, alta din Bucureşti, ambele obţinând locul 1 la turneele juvenile la care-au participat.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button