Liga V

Un meci cât un campionat

AS Mihăeşti – Energia Malaia 0-1 (0-0)
• trupa lui Gheorghe Vangu a învins, dar îşi putea păstra primul loc în clasament chiar şi cu un rezultat de egalitate

Până în ultima etapă a sezonului, duelul dintre AS Mihăeşti şi Energia Malaia, s-a purtat de la distanţă. Pentru că a avut mai puţine sincope în retur, trupa lui Gheorghe Vangu a luat un avans de două puncte în clasament înaintea meciului direct de la Mihăeşti. În aceste condiţii, pentru a-i depăşi pe adversari, elevii lui Lucian Catargiu nu aveau decât o singură variantă în disputa de duminica trecută: victoria. Aşa cum era normal, partida a captat toată atenţia iubitorilor de fotbal din Vâlcea, fie că a fost vorba de oameni simpli, de conducătorii altor echipe, de antrenori, jucători sau chiar de arbitri. Tocmai de aceea, la ora jocului, la terenul din Mihăeşti s-au aflat aproximativ 800 de spectatori, care-au ţinut să urmărească la faţa locului derbiul Seriei a III-a din Liga a V-a.

Repriză albă

Începutul meciului a fost uşor de anticipat: gazdele, obligate să câştige, au forţat mai mult în atac, iar pe spaţiile lăsate în defensivă, vârfurile Costache şi D. Vangu au încercat să dea lovitura. Primele şanse de gol ale celor din Malaia au apărut totuşi în urma unor şuturi de la distanţă, dar de fiecare dată, portarul gazdelor, Cârstoiu, s-a aflat la post, deşi a avut destule emoţii în a reţine mingea. Replica nu a întârziat să apară, iar în minutul 17, Ninciuleanu a pătruns solitar până în preajma careului de 6 metri, a şutat înşelător din unghi la colţul scurt, dar mingea a fost respinsă de lângă bara laterală de Ştefăneanu. Bravul portar al Energiei a avut peste câteva minute o altă intervenţie excelentă, atunci când L. Dinu a prins o ghiulea de la 25 de metri, la care fostul elev al regretatului Traian Popa s-a opus cu un reflex uluitor. În minutul 44, Ninciuleanu a încercat la rândul său vigilenţa aceluiaşi Ştefăneanu, portarul oaspeţilor a respins mingea în faţă, de unde Căpătan a încercat s-o împingă în plasă, însă tot portarul oaspeţilor a fost mai rapid şi-a reţinut-o. În prelungirile primei reprize, D. Vangu avea să înscrie, dar golul a fost anulat pentru un presupus ofsaid semnalizat de asistentul Daniel Demetrescu. Protestelor vehemente venite dinspre oficialii echipei din Malaia, li s-au adăugat şi opinia majorităţii oamenilor de fotbal, care-au susţinut că golul a fost valabil. Prima parte s-a terminat până la urmă aşa cum a început, dar soarta meciului, implicit şi a promovării, încă nu era tranşată.

Oportunistul Maniu

Cei de la AS Mihăeşti au început în trombă al doilea mitan, având primele ocazii de a înscrie, dar nici una nu a fost transformată în gol. Mai întâi, în minutul 48, Ninciuleanu, scăpat singur spre buturile adverse, a expediat un şut care-a semănat mai mult cu o pasă la portar, iar apoi Căpătan, în careul de 6 metri, a fost blocat cu succes de Ştefăneanu. În minutul 53, a picat şi singurul gol al meciului, reuşit de Maniu, care-a dovedit că a rămas acelaşi oportunist ca-n perioada când juca la Genesis Lotru Brezoi şi semna goluri importante pentru trupa pregătită pe vremea aceea tot de Leonard Stroe. Mingea şutată de la 20 de metri de jucătorul Energiei Malaia a trecut pe sub piciorul unui fundaş advers, fiind văzută cu întârziere de portarul Cârstoiu, care-a plonjat tardiv, astfel că nu a mai putut s-o devieze din drumul spre plasă (0-1). Nevoiţi să atace pentru a înscrie de două ori, cei de la AS Mihăeşti s-au lovit nu doar de o apărare foarte bine pusă la punct, ci şi de un portar Ştefăneanu în zi de graţie. Pe bună dreptate, prin intervenţiile pe care le-a avut, portarul celor din Malaia poate fi declarat eroul meciului. Pe final, au apărut şi durităţile, oaspeţii fiind de câteva ori victimele unor atacuri peste limita regulamentului, pe care centralul Cătălin Buşi le-a trecut prea uşor cu vederea. Neputinţa de a înscrie a dat naştere nervozităţii în tabăra gazdelor, iar Ligi Dinu a fost eliminat în ultimele minute de joc după ce a lovit fără minge un adversar, faptă pentru care, deoarece este recidivist, ar putea primi din partea Comisiei de Disciplină a AJF o sancţiune drastică. Până la final, Ştefăneanu şi-a mai salvat echipa în câteva rânduri, pentru că nici Dumitraşcu, şi nici Ninciuleanu (de două ori), nu au izbutind să-l învingă deşi s-au aflat în situaţii excelente de a marca, iar meciul s-a încheiat cu victoria pe deplin meritată a celor din Malaia care-au reuşit să-şi îndeplinească obiectivul cu care-au plecat la drum şi anume promovarea în Liga a IV-a.
Au evoluat echipele:
AS Mihăeşti: Cârstoiu – Ninciuleanu, Dumitru, Panait, Bărăguţă (M. Radu ’81), Cl. Stănică (A. Stănică ’64), E. Zaharioiu, Căpătan (Petre ’52), L. Dinu, Dumitraşcu, Ilinescu. Antrenor: Lucian Catargiu.
Energia Malaia: Ştefăneanu – Naum, I. Beleţ, Tănase, Cr. Racolţa, D. Vangu, D.Olaru (Făsui ’90+2), Piţigoi, Scheul, Maniu, Costache (Cr. Voicu ’46). Antrenor: Leonard Stroe.

Gheorghe Vangu, artizanul promovării

„A fost un meci greu, mai ales că noi veneam după vreo 3-4 săptămâni de pauză în care nu am prea avut meciuri şi era posibil să ne fi ieşit din formă. Terenul a fost greu, cu denivelări multe, iarba nu era tunsă, ne-a fost greu să ne impunem. Oricum nu am fost atât de dezamăgiţi de teren cât de prestaţia arbitrilor Buşi şi Demetrescu. A fost gol valabil în minutul 45, aşa cum au recunoscut majoritatea spectatorilor din tribune, ba chiar şi unii jucători din Mihăeşti. Ca să nu mai amintim şi de faptul că au tolerat jocul extrem de dur al gazdelor”, a spus vice-primarul Gheorghe Vangu  din Malaia imediat după meciul de la Mihăeşti.
Bucuroşi de succesul obţinut, dar mai ales de promovarea în Liga a IV-a, jucătorii echipei din Malaia au încins fericiţi o horă, în uralele celor aproape 50 de suporteri care au însoţit trupa lui Vangu la marele derbi. Mai apoi, l-au ridicat pe braţe şi pe vice-primarul Vangu, artizanul acestei promovări, omul care-a strâns rândurile la Malaia şi a avut ambiţia de a readuce echipa în Liga a IV-a după şase ani de absenţă. În 2001, tot datorită implicării la echipă a lui Gheorghe Vangu, Energia a jucat de asemenea în elita fotbalului judeţean, unde nu a stat decât un sezon pentru că ulterior, după ce vice-primarul şi-a retras sprijinul, echipa a retrogradat. „Am lăsat atunci echipa pe locul 4 însă la final a retrogradat”, îşi aduce aminte Vangu.

Jucătorii din Malaia vor fi premiaţi

Energia Malaia a sărbătorit promovarea în Liga a IV-a la unul dintre restaurantele situate la Gura Lotrului, la intrarea în oraşul Brezoi, acolo unde trupa lui Vangu se reuneşte săptămânal. Din spusele vice-primarului din Malaia, lucrurile nu se vor opri aici: „O să mai aibă loc o festivitate, organizată de către Primărie, atunci când jucătorii vor fi premiaţi pentru performanţa din acest sezon”.
Odată rezolvată problema promovării, planurile lui Vangu privesc acum încheierea lucrărilor de îmbunătăţire a bazei sportive. „Putem să facem o bază sportivă chiar peste nivelul celei din Brezoi. La tribună nu mai e mult de lucru, o vom dota şi cu scaune, dar acest lucru nu era prevăzut iniţial şi va trebui să suplimentăm puţin bugetul echipei. Sper ca-ntr-un final baza de la Malaia să fie omologată nu doar pentru Liga a IV-a, ci chiar pentru Liga a III-a”, a mai spus Vangu.

Dezamăgire la Mihăeşti

După ani buni petrecuţi în anonimat, AS Mihăeşti a încercat în acest sezon să facă saltul spre Liga a IV-a. Din postura de „satelit” al echipei FC Oltchim, formaţia pregătită de Lucian Catargiu a avut şansa de a folosi până în ultimele şase etape ale sezonului şi câţiva jucători proveniţi de la echipa de Liga a III-a, însă odată ce aceştia nu au mai putut fi utilizaţi s-a produs şi regresul. Înfrângere la Dinamo, egal la Budeşti, după un meci cu „cântec”, încă un semi-eşec acasă cu Lotru Voineasa, rezultate care-au dat posibilitatea rivalei Energia Malaia să preia şefia. În aceste condiţii, pentru a reveni pe primul loc, AS Mihăeşti trebuia să-şi treacă în cont toate cele trei puncte în urma duelul direct, lucru care până la urmă nu s-a mai întâmplat. Elevii lui Leonrad Stroe s-au impus cu 1-0 şi-au promovat.

 „N-a mers finalizarea”

„În meciul cu echipa din Malaia n-a mers deloc finalizarea. Oricum poate că nu numai în acest joc am pierdut locul 1, ci şi-n disputele cu Dinamo, cu Budeşti sau acasă cu Voineasa, când am irosit alte puncte preţioase”, a spus profesorul Lucian Catargiu la finele derbiului, încercând să găsească câteva dintre cauzele care-au dus la ratarea obiectivului pentru acest sezon. „L-am folosit pe Căpătan mai mult forţată, era accidentat, a jucat cu întindere, a tras cât a putut, dar efortul şi-a spus cuvântul şi-a trebuit să-l scot de pe teren în repriza secundă”, a mai afirmat Catargiu.

AS Mihăeşti caută loc în Liga a IV-a

Primarul Nicolae Stănică din Mihăeşti şi preşedintele Consiliului de Administraţie al clubului FC Oltchim, Mihai Diculoiu, au vizionat derbiul împreună. Cum elevii lui Catargiu nu au învins, atât Diculoiu, cât şi Stănică, au părăsit terenul dezamăgiţi. „Asta e, am pierdut, la anul o luăm de la capăt. Noi nu avem bani să cumpărăm loc în Liga a IV-a. Dacă vom fi ajutaţi în acest sens, atunci sigur că ne vom preocupa să facem îmbunătăţiri la baza sportivă, pentru ca AS Mihăeşti să arate cu adevărat ca o grupare de elită”, a spus primarul Stănică la finele meciului cu Energia Malaia.
Replica oficialului de la FC Oltchim, Mihai Diculoiu, nu a întârziat: „Nu ne vom opri aici. Vom continua această colaborare cu AS Mihăeşti şi-n sezonul viitor. Vom trimite să joace la Mihăeşti doar jucători tineri, care împreună cu cei mai buni fotbalişti din actuala echipă sperăm să formeze şi o trupă mai puternică. O să încercăm să ajungem în Liga a IV-a chiar din acest sezon, pentru că sunt unele echipe de la care putem lua loc, dintre cele care nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a juca în acel eşalon”.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button