Diverse

Înaintea „dublei” cu Suedia, tricolorele s-au „încălzit” cu fetele din Belarus

La finele săptămânii trecute, mai precis sâmbătă şi duminică, 26-27 mai, după ce s-au întors din cantonamentul de refacere de la Moieciu, tricolorele au susţinut în Sala „Traian” două partide amicale în compania reprezentativei Belarusului. Aceste teste de verificare, care au precedat „dubla” cu Suedia pentru calificarea la Campionatul Mondial, au fost tratate cu mare atenţie de tehnicienii echipei noastre. Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi şi-au propus în primul rând rularea întregului lot de jucătoare avut la dispoziţie, pentru a cunoaşte mai exact nivelul de pregătire la care se află fiecare handbalistă în parte.

O victorie la limită

În prima zi, cu multe rezerve pe teren şi în faţa unui public foarte redus din punct de vedere numeric, România a dat impresia că nu e interesată absolut deloc de aceste amicale. Lipsa de vlagă şi gafele numeroase ale handbalistelor trimise iniţial pe teren au făcut ca, încet-încet, tricolorele să-şi piardă din aplomb. În aceste condiţii, a fost nevoie neapărat de introducerea în joc a consacratelor Steluţa Luca şi Ramona Maier. Şi totuşi, s-a ajuns ca în minutul 25 echipa oaspete să conducă uluitor la o diferenţă de şase goluri (9-15). Speriate de faptul că ar putea dobândi un succes istoric în faţa vicecampioanei mondiale en-titre, handbalistele din spaţiul ex-sovietic au cedat treptat iniţiativa. Astfel, a urmat o revenire miraculoasă a fetelor noastre, iar handicapul s-a redus drastic (14-15). Aşa cum era de aşteptat, în repriza secundă, după 17-20 în minutul 38, tricolorele şi-au revenit încă o dată şi s-au desprins decisiv la 28-23. Finalmente, meciul – arbitrat de vâlcenii Toma Pleşa şi Octavian Pripas şi urmărit din tribună de preşedintele FRH, Cristian Gaţu – s-a încheiat cu scorul de 30-27 pentru formaţia română.
Au marcat pentru echipa noastră: Adina Meiroşu (6 goluri), Steluţa Luca (5), Ramona Maier (4), Oana Manea (4), Adriana Nechita (4), Valeria Beşe (2), Cristina Neagu (2),  Narcisa Lecuşanu (1), Iulia Puşcaşu (1) şi Raluca Ivan (1).

Zece goluri în plus

Cu o formulă mult schimbată faţă de primul meci, elevele lui Tadici şi Muşi au jucat şi cu totul altceva duminică, poate şi datorită faptului că au reapărut în teren Luminiţa Dinu, Ionela Gâlcă şi Valentina Ardean, cele trei handbaliste odihnite o zi în plus de staff-ul tehnic al tricolorelor după un sezon epuizant. Deşi s-au desprins greu în prima repriză (terminată cu scorul de 21-15 pentru fetele noastre), româncele s-au dezlănţuit fără drept de apel în repriza secundă, iar scorul final (40-27) a venit ca o consecinţă firească a dominării la care adversarele au fost supuse. Jocul din ofensivă s-a ameliorat (tricolorele au înscris cu zece goluri mai mult decât sâmbătă), nu însă şi cel din defensivă (unde s-au încasat iarăşi 27 de „boabe”). Asta chiar dacă Talida Tolnai a „închis” în dese rânduri poarta, dovedind că rămâne cu adevărat al treilea portar din România ca valoare.
Au punctat pentru România: Valentina Ardean (9 goluri), Oana Manea (5), Roxana Cherăscu (5), Ramona Maier (4), Narcisa Lecuşanu (4), Valeria Beşe (3), Steluţa Luca (3), Ionela Gâlcă (2), Cristina Neagu (2), Adina Meiroşu (1), Adriana Nechita (1) şi Raluca Ivan (1).

Amicale nedorite

Conştient că elevele sale de la Oltchim nu ar trebui să-şi prelungească sezonul extenuant cu două amicale inutile, Gheorghe Tadici a refuzat iniţial ideea acestor dispute cu Belarus. Însă, până la urmă, interesele federaţiei au fost prioritare, iar „dubla” de pregătire cu echipa din fostul spaţiu ex-sovietic a trebuit să se joace. S-a reuşit însă ca partidele să fie strămutate de la Buzău sau Chiajna la Rm. Vâlcea. O decizie cât se poate de inspirată, atâta timp cât naţionala şi-a stabilit aici „cartierul general” în perspectiva duelurilor cu Suedia. Aşa cum era de aşteptat, rezultatele nu l-a prea interesat pe Gheorghe Tadici, ci mai degrabă dozarea eforturilor pentru „dubla” cu Suedia.

Trei zile de refacere la Moeciu

Odată încheiat sezonul la echipa de club, „galacticele” de la Oltchim Rm. Vâlcea au luat-o iarăşi de la capăt la lotul naţional. Practic, nici măcar 24 de ore nu s-au odihnit Luminiţa Dinu, Steluţa Luca şi colegele lor după finala Cupei Cupelor. Luni, 21 mai, la prânz, elevele lui Tadici şi Muşi s-au reunit şi au plecat spre Moieciu, localitate unde şi-au încărcat bateriile pentru întâlnirile dificile cu scandinavele. Multe titulare s-au aflat însă într-un program special de recuperare, care-a continuat inclusiv după întoarcerea în Râmnic. Tadici a programat vârful de formă pentru meciurile cu Suedia.

Tadici: „Atitudine de vacanţă”

După prestaţia mai puţin reuşită din primul meci, Gheorghe Tadici şi-a muştruluit zdravăn elevele şi le-a ameninţat că este hotărât să facă de urgenţă o remaniere a lotului dacă vor continua să se comporte la fel şi-n al doilea joc. „Le-am cerut să manifeste atitudine şi determinare în concordanţă cu ceea ce înseamnă statutul de jucătoare profesioniste, de performanţă. Pentru că le cer să arate profesionism în fiecare joc, indiferent de adversar, indiferent de ce scor arată tabela de marcaj. După cum s-a văzut, o parte dintre ele au înţeles menirea acestor jocuri, altele însă nu prea. Nu a fost greu de observat că unele dintre ele au manifestat deja o atitudine de vacanţă, tratând superficial anumite faze de joc, de atac sau de apărare”, s-a justificat Tadici.
Şi cum se întâmplă de obicei când selecţionerul pune piciorul în prag, revirimentul a apărut practic peste noapte: „Duminică şi-au schimbat clar atitudinea faţă de primul joc şi s-a conturat acel lot de 10-11 jucătoare pe care se poate conta. Sunt aceleaşi handbaliste care atunci când apasă pe acceleraţie, zic eu că sunt greu de oprit. Sigur că Ionela Gâlcă poate mult mai mult faţă cum s-a prezentat cu Belarusul, Adina Meiroşu la fel, iar odată ajunse la parametrii maximali sunt convins că şi calitatea jocului va creşte, sigur vom lua mai puţine goluri în apărare. Acum însă, cu toate că portarii noştri au avut intervenţii bune şi a existat în mod evident o creştere faţă de meciul de sâmbătă, având în vedere forţa de joc şi de aruncare a adversarelor, cred că am primit totuşi un număr mare de goluri”.
Altfel, Gheorghe Tadici a recunoscut că naţionala din Belarus a fost o echipă care s-a apropiat ca joc de Suedia. „Felul cum au jucat fetele din Belarus e benefic pentru noi, au fost multe jucătoare care s-au apropiat ca stil de joc de suedeze. Nordicele au de asemenea un inter dreapta care şutează năprasnic la poartă fără să se gândească prea mult. Mai sunt şi două extreme foarte rapide şi sigur că vom lua măsuri pentru a le anihila. Şi în alte jocuri am avut prilejul să facem o pregătire tactică asemănătoare celei de care avem nevoie în meciurile cu Suedia. Mă refer aici la duelurile cu Byasen Trondheim, când am avut în faţă două extreme cu care-a trebuit să luăm măsuri speciale”.

Muşi: „Am intrat deja «în stare de război»!”

La finele celor două partide amicale cu Belarus, disputate sâmbătă şi duminică în Sala „Traian” din Rm. Vâlcea, antrenorul secund al lotului naţional, Dumitru Muşi, a apreciat evoluţia tricolorelor, chiar dacă acestea nu au prea strălucit. „Am făcut două meciuri diferite: unul mai puţin bun în prima zi, însă în al doilea joc ne-am comportat altfel. A fost altceva faţă de felul cum am jucat în prima zi, când fetele au abordat jocul lejer, motiv pentru care a şi apărut o lipsă acută de concentrare, de angajament, totul coroborat şi cu puţină superficialitate. Duminică însă, jucătoarele au arătat o altă poftă de joc, s-a făcut mai multă risipă de efort, fizic şi mintal. S-a simţit odată în plus aportul lui Dinu, Luca, Ardean, Gâlcă sau Beşe, care au rămas aceleaşi jucătoare harnice, de echipă. Se apropie acum meciurile cu Suedia, şi, aşa cum am hotărât cu fetele, extrapolând puţin de la ideea de întrecere sportivă, am intrat deja «în stare de război». Suntem însă cum am fost şi la început, foarte încrezători, dar parcă un pic mai liniştiţi”, a spus Muşi.
„Ştim cu exactitate că echipa Suediei joacă mereu la fel, oriunde şi oricum, indiferent de scor, deci calificarea va fi tranşată în 120 de minute. Indiferent de rezultatul din deplasare, meciul de la Vâlcea trebuie jucat. Suedia a fost la ultimul Campionat European, unde noi n-am fost, iar acolo s-a clasat pe locul 6. Deci este un adversar pe care suntem obligaţi să-l luăm în considerare, să-l respectăm, pentru că astfel ne respectăm şi valoarea noastră”, a concluzionat secundul naţionalei.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button